background img

Articole noi

Balneologie

Balneologie

Din antichitate sint cunoscute efectele binefacatoare ale factorilor naturali de mediu: clima, altitudinea, apele termale, apele minerale, helio si talasoterapia (helio=soare, talaso=val).

Este suficient sa amintim statiunea Herculanum (Baile Herculane), unde au fost primele amenajari executate de romani.

Cercetari incepute inca din secolul al XIX-lea au descoperit multiple localitati situate in special in zona subcarpatica - daca ne referim doar la Romania si alte vestite locuri cum ar fi: Karlovy-Vary, Baden Baden (Cehoslovacia); Vichy, Céléstins (Franta), Sprudel (Germania), Montecatinni (Italia) etc.

In afara actiunii directe asupra organismului – benefice prin reechilibrare electrolitica gratie substantelor minerale continute in apele minerale, aerul nepoluat, procedurile fizioterapeutice si altele ajutatoare practicate in fiecare statiune in functie de profil, este salutara si asa numita scoatere din mediu, adica schimbarea mediului in care sintem obligati sa vietuim in cursul anului prin natura lucrurilor: familie, profesie, proprietate etc. – mediu care in general este stresant fie prin suprasolicitare, fie prin monotonie.

La multe persoane, inca din prima tinerete se anunta prin simptome (semne) minore viitoarele boli. Sa le folosim ca semnale de alarma spre a preveni instalarea sau a prelungi cit mai mult starea de sanatate.

In functie de aceste semne care privesc fie aparatul respirator, cardiovascular (boli de inima), digestiv (boli de stomac, intestin, colecist, ficat) sau urogenitale (infectii urinare, glomerulonefrite, litiaza (pietre la rinichi etc.) este bine sa cunoastem statiunile balneoclimaterice si profilul lor pentru a petrece o perioada de minimum doua saptamini in cea mai indicata pentru noi.

In acest articol nu facem nimic altceva decit sa atragem atentia asupra importantei si rolului binefacator al acestor factori naturali, raminind ca dvs. sa urmati indicatiile medicului specialist cind este cazul, iar odata ajunsi in statiune, in functie de boala de baza si eventual de alte afectiuni secundare, medicul balneolog va va stabili tratamentul si procedurile cele mai adecvate.

Subliniem ca exista si contraindicatii ale acestui tip de tratament. Deci nu vom spune: a fost X in statiune si i-a facut bine, ma duc si eu.

Chiar cind sinteti sanatos si mergeti intr-o statiune balneara in scop de prevenire a imbolnavirii si intretinere a sanatatii este bine sa consultati medicul statiunii pentru a nu initia un tratament – singur – la intimplare si a va strica echilibrul intern!

In acest caz drumetiile, gimnastica, expunerea la soare, undele electromagnetice din atmosfera, ionii negativi la care se adauga si cura de ape minerale, dupa indicatiile medicale, va vor face bine cu siguranta.

Nu trebuie neglijate nici baile locale sau generale cu plante medicinale si aromatice care, dupa cum vom vedea, isi aduc si ele aportul la restabilirea bolilor aparatului respirator.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE