background img

Articole noi

TATANEASA (Symphytum officinale)

TATANEASA (Symphytum officinale)

Este denumita in limbajul popular si barba-tatei, boracioc, iarba-intaritoare, iarba-lui-Tatin, gavat, iarba-tatii, iarba-neagra, lutatina, nadai, plosnitoasa, radacina-neagra, tacin, tatana, zlac, iar in engleza comfrey. Aceasta planta de leac este una dintre cele mai bune si indispensabile pe care ni le pune natura la dispozitie. Creste pe cimpii unde este umezeala, la margini de cimp, in santuri umede si de-a lungul apelor. O putem gasi si pe linga garduri si pe grohotisuri de panta, inflorind pe tot parcursul verii. Frunzele sunt aspre si foarte ascutite la virf. Radacina care traieste mai multi ani - in exterior este maro inchis pina la neagra, in interior alba pina la galbuie - are grosimea degetului mare, iar daca o desfaci este foarte cleioasa, unsuroasa si lipicioasa la pipait. Fiind o planta cu radacini adinci, tataneasa nu prea poate fi distrusa. Radacinile sale sint smulse din pamint primavara sau toamna. Li se poate veni de hac doar cu ajutorul unei cazmale ascutite. Planta proaspata este culeasa inainte si in timpul perioadei de fnflorire. Tinctura de tataneasa, pe care v-o puteti face usor singuri, ascunde in sine o forta minunata. Bolnavii care au fost tratati ani de zile fmpotriva reumatismului si a inflamatiilor articulate cu tot felul de leacuri excelente, fara a se vindeca, gasesc un ajutor rapid in tinctura de tataneasa.
O femeie care deabia se mai putea servi de bratul drept (incheietura umarului era aproape intepenita, iar medicul constatase deja o pareza) si-a frecat zilnic, incheietura si bratul drept cu aceasta tinctura. Din zi in zi a simtit cum i se alina suferintele. Astazi articulatia are rnobilitate normala si femeia se poate ocupa iar de gospodgrie. Dar si frunzele tatanesei, oparite si aplicate ca terci cald pe membrele paralizate, ajuta peste noapte, atunci cind maladia provine din surmenaj, luxatie, entorsa sau apoplexie.
Matusa mea a fost trintita jos pe strada de un motociclist. S-a internal in spital cu fractura coxo-femurala. La operatie i s-a bagat un cui si a fost trimisa acasa dupa ce s-a facut bine. Cuiul trebuia scos peste un an. Dupa ce s-au potolit durerile si a putut merge iarasi normal, a neglijat consultul medical prevazut dupa scurgerea anului. Totul parea in perfecta ordine, pina ce s-a trezit intr-o zi cu niste dureri insuportabile. Abia acum s-a dus sa-si scoata cuiul si s-a constatat ca se formase deja osteita (puroi la os). Desi injectiile au calmat temporar durerile, supuratia n-a trecut. In acest stadiu a venit la noi in vizita, fiind un munte de disperare. Pot spune, fara a exagera: Comprese calde cu terci din faina de tataneasa au ajutat-o peste noapte. A doua zi, femeia putea deja sa stea asezata sau intinsa, fara a avea dureri. Avind in vedere ca in magazine nu se gaseau decit radacini taiate marunt, matusa a avut inspiratia sa le usuce in cuptor, dupa care le-a macinat cu o risnita veche de cafea. Si-a pus aceste comprese cu terci (a se vedea ,,Moduri de folosire ‘’) pina ce locul n-a mai suparat-o.
Si tumefierile la glezne si la mcheieturile miinilor se retrag cu ajutorul acestui terci. As vrea sa atrag atentia in mod deosebit asupra faptului ca aceste comprese pot aduce alinare chiar si in caz de paraplegie. Compresele calde cu terci ajuta si in ulcer varicos, in tumefieri reumatice ale muschilor, in noduri de artrita, in umflaturi, in dureri in ceafa, in inflamatii ale pielii piciorului si calmeaza durerile de dupa amputari.
Din radacini se poate pregati si un ceai care este folosit intern in bronsite, afectiuni ale aparatului digestiv, hemoragii stomacale si pleurezii. Se beau peste zi, inghititura cu inghititura, 2-4 cesti. Pentru a combate ulcerul gastric se recomanda un amestec de plante pentru ceai: 100 grame de tataneasa, 50 grame de filimica si 50 grame de troscot (a se vedea ,,Moduri de folosire").
Inca o data vreau sa mentionez tinctura de tataneasa. Se utilizeaza cu eel mai bun rezultat sub forma de comprese la leziuni externe si interne, raniri de tot felul, contuzii, hematoame si fracturi.
Frunzele tatanesei se intrebuinteaza nu numai pentru comprese, ci si ca adaos la baile complete in caz de dureri reumatice, artrita, dureri de case, tulburari ale irigatiei sangvine si discopatie. Totusi, pentru tulburarile irigatiei sangvine a picioarelor, pentru varice si pentru tratamentul suplimentar sau postoperator al fracturilor, se fac bai de sezut (in cada) cu adaos de tataneasa.
In anumite zone geografice se moaie frunzele de tataneasa in aluat de clatite, dupa care se coc, beneficiind in acest mod toata familia de substantele active ale acestei minunate plante medicinale.
MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului de radacini: Se pun peste noapte la rece 2 lingurite de radacini taiate marunt in 1/4 litru de apa, dimineata se incalzesc usor si se strecoara. Se beau inghititura cu inghititura.
Amestec de plante pentru ceai (la utcere gastrice): Se foloseste 1 lingurita (cu virf) din amestecul respectiv la 1/4 litru de apa, se opareste si se lasa in repaos 3 minute. Se beau 3-4 cesti pe parcursul zilei, calde, inghititura cu ihghititura.
Comprese cu terci : Radacinile bine uscate sunt macinate fin, sunt amestecate repede intr-o ceasca cu apa foarte fierbinte si citeva picaturi de ulei alimentar pina se formeaza un terci, acesta se intinde pe o bucatica de pinza, se aplica local in stare calda si se leaga.
Comprese de frunze (proaspete): Frunzele proaspete se spala, se zdrobesc pe un fund de lemn cu un sucitor de taitei, se pun pe locurile afectate si se leaga.
Comprese de frunze (oparite): Frunzele de tataneasa sunt oparite cu apa clocotita si sunt aplicate calde.
Adaos la baile complete: 500 grame de frunze proaspete sau uscate de tataneasa se lasa peste noapte la rece in cca. 5 litri de apa. A doua zi se pune totul la fiert, iar lichidul se adauga in apa baii (a se vedea ,,Bai complete", la ltParteagenerala").
Adaos la baile de sezut: La fet ca la baile complete, insa numai 200 grame de frunze.
Tinctura de tataneasa: Se spala radacinile de tataneasa si se curata cu o perie, se taie marunt si se introduc intr-o sticla pina la git fara a se indesa, se toarna rachiu de secara sau de fructe si se lasa 14 zile la soare sau in apropierea masinii de gatit. Rachiul trebuie sa acopere radacinile.
Alifie de tataneasa: 4-6 radacini (in functie de marime) de tataneasa proaspete si spalate sunt taiate foarte fin, prajite iute tn cca. 250 grame de untura curata din intestine de pore, lasate sa stea peste noapte, incalzite a doua zi, apoi filtrate si presate printr-o bucata de pinza. Se introduc ime-diat in recipiente mici si curate si se pastreaza la frigider. Pomada poate fi intrebuintata in locul unei comprese cu terci. Este indispensabila in tratarea ranilor la oameni si animale!
Vin de tataneasa: 2-5 radacini proaspete si spalate sunt taiate fin si lasate 5-6 saptamini intr-un litru de vin alb natural. Un mijloc excelent in tratarea bolilor de plamini!

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE