Dudul Morus - agud, fragar
Dudul
Morus - agud, fragar, cirici, iagod, mură, sorcoji
Denumirea plantei:
Dud (Morus)
Familia:
Moraceae
Denumiri populare:
agud, fragar, cirici, iagod, mură, sorcoji
Ecologie şi răspindâre:
Dudul este un arbore înalt de aproximativ 15 m, cu frunze asimetric lobate şi fructe dulci fade, albe (Morus alba) sau negru-roşiatice (Morus nigra). Îl întâlnim pe tot întinsul ţării în regiunile de câmpie şi dealuri joase.
Perioada de vegetaţie:
planta multianuală.
Perioada şi organul de recoltare:
În scopuri terapeutice se utilizează frunzele fără peţiol recoltate în mai şi iunie prin ciupire sau prin strângere, iar fructele mature proaspete.
Boli în care se utilizează:
diaree, diabetul zaharat, gastrită, ulcerul gastric şi duodenal, în cazul afecţiunilor pulmonare, cât şi la angine, stomatite, afte.
Reţete:
Fructul bine copt
se recomandă contra constipaţiei; fructele proaspete sub formă de sirop au efect laxativ şi usor diuretic.
Infuzie:
o lingură de frunze tocate, opărite cu 250 ml de apă clocotită. Se bea în 3 reprize după mesele principale, iar pentru diabet nu se îndulceşte cu zahar, ci cu zaharină sau ciclamat de sodiu.
Sucul fructelor
extras înainte de completa maturitate conţine 20-25 g acid citric la litru (se utilizează în sirop astringent pentru gargare contra anginelor, stomatitelor şi aftelor)
Morus - agud, fragar, cirici, iagod, mură, sorcoji
Denumirea plantei:
Dud (Morus)
Familia:
Moraceae
Denumiri populare:
agud, fragar, cirici, iagod, mură, sorcoji
Ecologie şi răspindâre:
Dudul este un arbore înalt de aproximativ 15 m, cu frunze asimetric lobate şi fructe dulci fade, albe (Morus alba) sau negru-roşiatice (Morus nigra). Îl întâlnim pe tot întinsul ţării în regiunile de câmpie şi dealuri joase.
Perioada de vegetaţie:
planta multianuală.
Perioada şi organul de recoltare:
În scopuri terapeutice se utilizează frunzele fără peţiol recoltate în mai şi iunie prin ciupire sau prin strângere, iar fructele mature proaspete.
Boli în care se utilizează:
diaree, diabetul zaharat, gastrită, ulcerul gastric şi duodenal, în cazul afecţiunilor pulmonare, cât şi la angine, stomatite, afte.
Reţete:
Fructul bine copt
se recomandă contra constipaţiei; fructele proaspete sub formă de sirop au efect laxativ şi usor diuretic.
Infuzie:
o lingură de frunze tocate, opărite cu 250 ml de apă clocotită. Se bea în 3 reprize după mesele principale, iar pentru diabet nu se îndulceşte cu zahar, ci cu zaharină sau ciclamat de sodiu.
Sucul fructelor
extras înainte de completa maturitate conţine 20-25 g acid citric la litru (se utilizează în sirop astringent pentru gargare contra anginelor, stomatitelor şi aftelor)
0 comments :
Trimiteți un comentariu