background img

Articole noi

Lăcrămioară Convallaria majalis

Lăcrămioară
Convallaria majalis - cerceluş, clopotele, clopoţei, coada-cocoşului, curpina de pădure, dumbravioară, floarea turcului, flori domneşti, geogiţe, iarba lui Sfântu Gheorghe, iarba mărgăritarului, lăcrămiţă, lilion bun, mărgărit, mărgăritare, mărgea, păhăruţe, suflete, umbravioară



Denumirea plantei:
Lăcrămioară (Convallaria majalis)
Familia:
Liliaceae
Denumiri populare:
cerceluş, clopotele, clopoţei, coada-cocoşului, curpina de pădure, dumbravioară, floarea turcului, flori domneşti, geogiţe, iarba lui Sfântu Gheorghe, iarba mărgăritarului, lăcrămiţă, lilion bun, mărgărit, mărgăritare, mărgea, păhăruţe, suflete, umbravioară.
Ecologie şi răspindâre:
Lăcrămioara o întâlnim prin pădurile de foioase, mai ales stejarete, tufişuri, lunci, în regiunile de câmpie şi dealuri, preferă solurile fertile cu umiditate ridicată.
Perioada de vegetaţie:
Este o plantă erbacee, perenă. Înfloreşte începând din luna aprilie şi până în iunie.
Perioada şi organul de recoltare:
Se recoltează frunzele în perioada înfloririi, dar mai ales în lunile aprilie-mai, până la coacerea fructelor. Cel mai mare conţinut în principii active avându-l înainte de deschiderea florilor. Este indicat ca frunzele să se recolteze pecât posibil fără peţiol pe timp uscat şi se usuca în strat subţire, prevenindu-le de îngălbenire.
Bolile în care se utilizează:
afecţiuni cardiace, migrene de natura nervoasă, nevralgii, dureri de cap, ameţeli.
Reţete:
Infuzie
din 6-10 g la 180 ml apă. Se ia câte o lingură de infuzie, de 3-4 ori pe zi; se foloseşte numai cu avizul medicului.
Utilizări populare:
Contra durerilor de piept, sub formă de ceai realizat din tulpinile florifere în spălarea copiilor slabi, având convingerea ca îi întăreşte.
Ceaiul de flori se foloseşte ca leucoree.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE