background img

Articole noi

Mentă Mentha piperita

Mentă
Mentha piperita - borşniţa, broastil, camfor, diana, ferent, ghiaţmă, giazmă, giugiumă, ghintă, iarbă neagră, iasmă, izmă de gradină, izmă proastă, izmă de leş, mentă, mintă, mintă de chicusuri, mintă moldovenească, mentă neagră, menta de gradină, menta calului, menta de câmpuri, menta sălbatică, nina de camfor, nina de chicătură, nincă de picusuri, nintă rece, vaestniţă



Denumirea plantei:
Mentă (Mentha piperita)
Familia:
Lamiaceae
Denumiri populare:
borşniţa, broastil, camfor, diana, ferent, ghiaţmă, giazmă, giugiumă, ghintă, iarbă neagră, iasmă, izmă de gradină, izmă proastă, izmă de leş, mentă, mintă, mintă de chicusuri, mintă moldovenească, mentă neagră, menta de gradină, menta calului, menta de câmpuri, menta sălbatică, nina de camfor, nina de chicătură, nincă de picusuri, nintă rece, vaestniţă.
Ecologie şi răspindâre:
Spontan creşte pe soluri uşoare, afânate, bogate în materii nutritive, în locuri aluvionare, turboase şi desecate. Este întâlnită în întreaga ţară.
Perioada de vegetaţie:
Plantă erbacee, perenă. Înfloreşte din iunie până în septembrie.
Perioada şi organul de recoltare:
În perioada de înflorire se recoltează frunzele (iulie-august), care se usucă în strat subţire, în încăperi bine aerisite sau la soare.
Boli în care se utilizează:
Uz intern:
infecţii gastrointestinale, balonări abdominale, diaree, vomă, nervozitate, dischinezie biliară, litiază (calculoză) renală, litiază biliara, diuretic, depurativ.
Uz extern:
reumatism, dezinfectarea cavităţii bucale, oxiuriază, inflamaţiile urechii, guturai, gripă, dureri de cap.
Reţete:
Uz Intern:
infuzie: o linguriţă de frunze la 200 ml apă clocotită din care se beau 3 ceaiuri pe zi, reci.
Uz Extern:
Băi:
200 g frunze uscate la 3 l de apă clocotită, se lasă vasul acoperit 15-20 de minute; se strecoară, iar lichidul rezultat se amestecă cu apă caldă; se lasă 15-20 minute; temperatura apei din cadă trebuie să fie 37 C.
Frecţie
preparată din 5 g ulei de mentă dizolvat în 95 g alcool concentrat care calmează durerile reumatice şi mincărimea pielii provocată de urticarie.
Apă de gură
racoritoare, antiseptică şi cu proprietăţi de a corija gustul şi mirosurile neplăcute; se obţine din 5 g ulei de mentă dizolvat în 95 g alcool concentrat.
Inhalaţie
în stări gripale manifestate prin laringită urmată de răguşeală, uleiul sau spirtul de mentă se amestecă cu apă fierbinte.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE