Fragul Fragaris vesca
Fragul
Fragaris vesca - agrange, buruiană de fragi, capşuni, fragi de pădure, frăguţă sălbatică, fronză, văraguţe
Denumirea plantei:
Frag (Fragaris vesca)
Familia:
Rosaceae
Denumiri populare:
agrange, buruiană de fragi, capşuni, fragi de pădure, frăguţă sălbatică, fronză, văraguţe.
Ecologie şi răspindâre:
o plantă cu tulpină scurtă, frunze în rozetă, flori mici şi albe şi fructe mici, conice, roşii sau albicioase ce preferă să răsară în luminişurile şi poienele pădurilor.
Perioada de vegetaţie:
este o plantă perenă
Perioada şi organul de recoltare:
se utilizează frunzele, care se rup fără peţiolul principal, recoltate din iunie până la începutul lunii octombrie, precun şi fructele coapte.
Boli în care se utilizează:
Uz intern:
diaree, enterite, cistite, gută, diabet zaharat, erupţii tegumentare, arteroscleroză, afecţiuni renale, artritism, reumatism, afectiuni hepatice, colesterol crescut, tuberculoză, constipaţie cronică, astenie, litiază urinară, litiază hepatică.
Reţete:
Infuzie:
o linguriţă de frunze la 200 ml apă clocotită, din care se beau 2 ceaiuri pe zi.
Sucul:
se pregăteşte din 200 g fructe spălate şi zvântate care se storc prin tifon, apoi se îndulcesc cu 5 g zahăr şi se consumă imediat.
Gelatină:
250 g fructe proaspete, 20 g zahăr, 1.5 foi gelatină şi 75 ml apă. Se extrage sucul din fructe, iar resturile se fierb cu 50 ml apă se strecoară. În jumatate din lichidul fierbinte rezultat, se dizolvă gelatină muiată în apă rece, se amestecă bine, apoi se răstoarnă într-o formă umezită şi se dă la rece.
Fragaris vesca - agrange, buruiană de fragi, capşuni, fragi de pădure, frăguţă sălbatică, fronză, văraguţe
Denumirea plantei:
Frag (Fragaris vesca)
Familia:
Rosaceae
Denumiri populare:
agrange, buruiană de fragi, capşuni, fragi de pădure, frăguţă sălbatică, fronză, văraguţe.
Ecologie şi răspindâre:
o plantă cu tulpină scurtă, frunze în rozetă, flori mici şi albe şi fructe mici, conice, roşii sau albicioase ce preferă să răsară în luminişurile şi poienele pădurilor.
Perioada de vegetaţie:
este o plantă perenă
Perioada şi organul de recoltare:
se utilizează frunzele, care se rup fără peţiolul principal, recoltate din iunie până la începutul lunii octombrie, precun şi fructele coapte.
Boli în care se utilizează:
Uz intern:
diaree, enterite, cistite, gută, diabet zaharat, erupţii tegumentare, arteroscleroză, afecţiuni renale, artritism, reumatism, afectiuni hepatice, colesterol crescut, tuberculoză, constipaţie cronică, astenie, litiază urinară, litiază hepatică.
Reţete:
Infuzie:
o linguriţă de frunze la 200 ml apă clocotită, din care se beau 2 ceaiuri pe zi.
Sucul:
se pregăteşte din 200 g fructe spălate şi zvântate care se storc prin tifon, apoi se îndulcesc cu 5 g zahăr şi se consumă imediat.
Gelatină:
250 g fructe proaspete, 20 g zahăr, 1.5 foi gelatină şi 75 ml apă. Se extrage sucul din fructe, iar resturile se fierb cu 50 ml apă se strecoară. În jumatate din lichidul fierbinte rezultat, se dizolvă gelatină muiată în apă rece, se amestecă bine, apoi se răstoarnă într-o formă umezită şi se dă la rece.
0 comments :
Trimiteți un comentariu