background img

Articole noi

Hameiul Humulus lupulus

Hameiul
Humulus lupulus - amei, cumulău, curpan, hamei salbatic, himei, himel, maiuga, malugă, mei, mulugă, peste padure, tofolean, tolefan, vână de hamei, viţă de hamei



Denumirea plantei:
Hamei (Humulus lupulus)
Familia:
Cannabinaceae
Denumiri populare:
amei, cumulău, curpan, hamei salbatic, himei, himel, maiuga, malugă, mei, mulugă, peste padure, tofolean, tolefan, vână de hamei, viţă de hamei.
Ecologie şi răspindâre:
Hameiul creşte spontan, agăţat de arbori, la marginea pădurilor, în poieniţe; preferă regiunile bogate în precipitaţii, soluri cu textură mijlocie, profunde, bogate în calciu, cu PH-ul alcalin: O mai puteţi întâlni crescând în tufişuri, de-a lungul apelor curgătoare şi pe garduri.
Perioada de vegetaţie:
Înfloreşte în lunile de vară: iulie-august:
Perioada şi organul de recoltare:
se recoltează numai conurile femele prin ciupire, cu pedunculul sub 1 cm, când au culoarea verzuie de la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie, uscându-se la umbră, la temperatura camerei. Conurile bune de recoltat se cunosc după culoarea verde sau verde-gălbuie şi bracteele alipite.
Boli în care se utilizează:
Uz intern:
anorexie, tuberculoză, uşurarea activităţii digestive, afecţiuni renale, insomnii, gută, calmarea excitaţiilor sexuale.
Uz extern:
vaginită, trichomoniază
Reţete:
Calmant nervos:
o linguriţă şi jumătate de conuri la 200 ml apă clocotită (se bea fracţionat în 3 reprize, în cursul unei zile). Dacă se doreşte a fi folosit ca somnifer se infuzează doar o linguriţa de conuri la 200 ml apă clocotită citeva ore şi se bea seara înainte de culcare.
Pentru uzul extern:
în cazul seboreei ca şi a acneei se prepară astfel: 4-5 g de plantă la 100 ml apă clocotită. Se lasă să se răcorească acoperit, apoi se aplică sub formă de comprese.
Pentru spălături vaginale se recomandă ca infuzia să se prepare din 8 g de plantă la 100 ml apă clocotită. Se foloseşte infuzia calduţă.
În popor hameiul se utilizează ca cataplasme contra durerilor, care se realizează din flori şi foi, florile adunate toamna se pun în saltelele celor care nu pot dormi; cu flori şi frunze se fac lăutori contra rofiilor şi a altor bube pe cap.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE