Ienupăr Juniperus communis
Ienupăr
Juniperus communis - anaperi, archis, boabă de brad, brădişor, bradul-ciumei, brazii pitici, butimoacă, ceatină, ceten, cetină, feniar, finier, finior, ineper, jreapan, jneap, sinap, turtal, turtel, zelevat, zelet, zolovăt
Denumirea plantei:
Ienupăr (Juniperus communis)
Familia:
Cupressaceae
Denumiri populare:
anaperi, archis, boabă de brad, brădişor, bradul-ciumei, brazii pitici, butimoacă, ceatină, ceten, cetină, feniar, finier, finior, ineper, jreapan, jneap, sinap, turtal, turtel, zelevat, zelet, zolovăt.
Ecologie şi răspindâre:
Ienupărul preferă locurile luminoase, cu umiditate atmosferică ridicată, rezista la ger şi secetă, nepretenţios faţă de sol.
Perioada de vegetaţie:
Plantă multianuală.
Perioada şi organul de recoltare:
fructele de ienupăr se culeg în al doilea an la maturitate deplină, când devin negricioase începând din octombrie până în iarnă, prin lovirea sau scuturarea uşoară a ramurilor pentru a nu cădea şi pseudobacele verzi, sub ramuri întinzându-se o prelată. Se usucă în strat subţire, răsfirându-se din când în când.
Bolile în care se utilizează:
Uz intern:
bronşite cronice, enterocolite, diabet, acnee, eczeme, litiază vezicală, reumatism, hepatită epidemică, anorexie, edeme renale, edeme virotice, edeme cardio-renale, gută, hidropizie (acmulări de lichid în ţesuturile şi seroasele organismului, ca pleură, pericard, peritoneu, articulaţii).
Uz extern:
reumatism, stimularea circulaţiei periferice, tuse, gripă, guturai.
Reţete:
pentru tratamentul intern,
infuzia o preparaţi în felul urmator: 2 linguriţe de fructe la 200 ml apă clocotită din care se iau 3-4 linguri pe zi între mese (în raport de dureri).
Pentru tratamentul extern
se recomandă uleiul de ienupăr: 10 g de ulei de ienupăr se amestecă cu 100 ml alcool, într-o sticlă în care se lasă timp de 4-5 ore, folosindu-se doar seara la culcare pentru frecţii.
Soluţia pentru frecţii
se mai poate prepara şi astfel: o mâna de fructe zdrobite se amestecă cu circa 100 g alcool, iar după citeva zile se adaugă un litru de oţet de vin. după o macerare de 7-8 zile se strecoară şi se întrebuinţează în stări febrile.
ATENTIE! Este strict necesar să se respecte doza prescrisă. Orice supradozare poate duce la iritarea căilor renale şi produce hematurie.
Juniperus communis - anaperi, archis, boabă de brad, brădişor, bradul-ciumei, brazii pitici, butimoacă, ceatină, ceten, cetină, feniar, finier, finior, ineper, jreapan, jneap, sinap, turtal, turtel, zelevat, zelet, zolovăt
Denumirea plantei:
Ienupăr (Juniperus communis)
Familia:
Cupressaceae
Denumiri populare:
anaperi, archis, boabă de brad, brădişor, bradul-ciumei, brazii pitici, butimoacă, ceatină, ceten, cetină, feniar, finier, finior, ineper, jreapan, jneap, sinap, turtal, turtel, zelevat, zelet, zolovăt.
Ecologie şi răspindâre:
Ienupărul preferă locurile luminoase, cu umiditate atmosferică ridicată, rezista la ger şi secetă, nepretenţios faţă de sol.
Perioada de vegetaţie:
Plantă multianuală.
Perioada şi organul de recoltare:
fructele de ienupăr se culeg în al doilea an la maturitate deplină, când devin negricioase începând din octombrie până în iarnă, prin lovirea sau scuturarea uşoară a ramurilor pentru a nu cădea şi pseudobacele verzi, sub ramuri întinzându-se o prelată. Se usucă în strat subţire, răsfirându-se din când în când.
Bolile în care se utilizează:
Uz intern:
bronşite cronice, enterocolite, diabet, acnee, eczeme, litiază vezicală, reumatism, hepatită epidemică, anorexie, edeme renale, edeme virotice, edeme cardio-renale, gută, hidropizie (acmulări de lichid în ţesuturile şi seroasele organismului, ca pleură, pericard, peritoneu, articulaţii).
Uz extern:
reumatism, stimularea circulaţiei periferice, tuse, gripă, guturai.
Reţete:
pentru tratamentul intern,
infuzia o preparaţi în felul urmator: 2 linguriţe de fructe la 200 ml apă clocotită din care se iau 3-4 linguri pe zi între mese (în raport de dureri).
Pentru tratamentul extern
se recomandă uleiul de ienupăr: 10 g de ulei de ienupăr se amestecă cu 100 ml alcool, într-o sticlă în care se lasă timp de 4-5 ore, folosindu-se doar seara la culcare pentru frecţii.
Soluţia pentru frecţii
se mai poate prepara şi astfel: o mâna de fructe zdrobite se amestecă cu circa 100 g alcool, iar după citeva zile se adaugă un litru de oţet de vin. după o macerare de 7-8 zile se strecoară şi se întrebuinţează în stări febrile.
ATENTIE! Este strict necesar să se respecte doza prescrisă. Orice supradozare poate duce la iritarea căilor renale şi produce hematurie.
0 comments :
Trimiteți un comentariu