background img

Articole noi

Ienupăr Juniperus communis

Ienupăr
Juniperus communis - anaperi, archis, boabă de brad, brădişor, bradul-ciumei, brazii pitici, butimoacă, ceatină, ceten, cetină, feniar, finier, finior, ineper, jreapan, jneap, sinap, turtal, turtel, zelevat, zelet, zolovăt



Denumirea plantei:
Ienupăr (Juniperus communis)
Familia:
Cupressaceae
Denumiri populare:
anaperi, archis, boabă de brad, brădişor, bradul-ciumei, brazii pitici, butimoacă, ceatină, ceten, cetină, feniar, finier, finior, ineper, jreapan, jneap, sinap, turtal, turtel, zelevat, zelet, zolovăt.
Ecologie şi răspindâre:
Ienupărul preferă locurile luminoase, cu umiditate atmosferică ridicată, rezista la ger şi secetă, nepretenţios faţă de sol.
Perioada de vegetaţie:
Plantă multianuală.
Perioada şi organul de recoltare:
fructele de ienupăr se culeg în al doilea an la maturitate deplină, când devin negricioase începând din octombrie până în iarnă, prin lovirea sau scuturarea uşoară a ramurilor pentru a nu cădea şi pseudobacele verzi, sub ramuri întinzându-se o prelată. Se usucă în strat subţire, răsfirându-se din când în când.
Bolile în care se utilizează:
Uz intern:
bronşite cronice, enterocolite, diabet, acnee, eczeme, litiază vezicală, reumatism, hepatită epidemică, anorexie, edeme renale, edeme virotice, edeme cardio-renale, gută, hidropizie (acmulări de lichid în ţesuturile şi seroasele organismului, ca pleură, pericard, peritoneu, articulaţii).
Uz extern:
reumatism, stimularea circulaţiei periferice, tuse, gripă, guturai.
Reţete:
pentru tratamentul intern,
infuzia o preparaţi în felul urmator: 2 linguriţe de fructe la 200 ml apă clocotită din care se iau 3-4 linguri pe zi între mese (în raport de dureri).
Pentru tratamentul extern
se recomandă uleiul de ienupăr: 10 g de ulei de ienupăr se amestecă cu 100 ml alcool, într-o sticlă în care se lasă timp de 4-5 ore, folosindu-se doar seara la culcare pentru frecţii.
Soluţia pentru frecţii
se mai poate prepara şi astfel: o mâna de fructe zdrobite se amestecă cu circa 100 g alcool, iar după citeva zile se adaugă un litru de oţet de vin. după o macerare de 7-8 zile se strecoară şi se întrebuinţează în stări febrile.

ATENTIE! Este strict necesar să se respecte doza prescrisă. Orice supradozare poate duce la iritarea căilor renale şi produce hematurie.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE