background img

Articole noi

Balonarile

Balonarile

Senzaţiei de umflare a abdomenului, denumită meteorism abdominal, i se spune, în mod curent, balonare. Balonarea este cauzată de un exces de gaze conţinut în stomac şi intestine.

Aerul este introdus în stomac prin înghiţire (aerofagie) în special de fumători, de persoanele nevrotice. De asemenea, copii sugări înghit o dată cu laptele şi aer, fapt ce le provoacă dureri şi vărsături. Consumul unor cantităţi mari de apă gazoasă, de bere etc, prin bioxidul de carbon pe care îl pun aceste lichide în libertate, produce umflarea şi destinderea stomacului.

Unele alimente bogate în zaharuri şi celuloză (fructe şi legume), prin fermentaţie, degajă mari cantităţi de gaze care se acumulează în intestinul subţire şi în cel gros şi presează asupra peretelui abdominal.

Datorită acestor cauze, persoana balonată este indispusă, răsuflă greu, are dureri abdominale, uneori sub formă de colici, insomnie, stare de nervozitate. Când cantitatea de gaze din tubul digestiv este prea mare, ele apasă în sus spre plămâni şi inimă, producând tulburări în respiraţie şi dureri toracice.

Primul ajutor. Se înghit dintr-o dată 4 comprimate de cărbune medicinal care are capacitatea de absorbi gazele. Timp de 24 de ore se va urma un regim alimentar uşor şi se vor bea infuzii de mentă, salvie sau muşeţel. Prevenirea balonărilor necesită educaţia actului înghiţirii pentru a nu se înghiţi „în sec", introducând aer în stomac.

Pentru aceasta se vor trata de către medic stările nevrotice, infecţiile gurii, se va renunţa la fumat. Se recomandă ca lichidele să fie băute cu paiul pentru a evita înghiţirea aerului. De asemenea, se va renunţa la mesele copioase şi băuturile gazoase. Se indică un consum redus din alimentele care fermentează în intestin: varză, fasole, ciuperci etc.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE