background img

Articole noi

Colica sugarului

Colica sugarului

Definitie
Colica este o stare a sugarului mic, neilucidata pe deplin, caracterizata prin episoade frecvente de tipat fara cauza aparenta si orice mijloc de calmare a acestora pare ineficient. O definitie de lucru ar putea fi urmatoarea: episoade de tipat însotit de stare de agitatie, ce dureaza peste 3 ore în zi si survine mai frecvent decât 3 ori în luna.

Sistemele afectate: gastrointestinal, nervos.

Ereditatea: N/I.

Incidenta/Prevalenta: 11- 23%

Predominanta de vârsta: 3 saptamâni - 3 luni viata.

Predominanta de sex: Baieti = Fete.

Semne si simptome - iritabilitate exagerata, tipat ritmic, paroxistic, la aceleasi ore ale zilei, fara consolare, pumnii strânsi, piciorusele împletite, flatulenta excesiva, examenul clinic nu descopera patologii.

Cauze - la un numar de sugari exista corelatie cu alergia alimentara, cu intoleranta laptelui de vaca, tulburari de somn, corelate cu dezvoltarea neuro-psihica a sugarului.

Factori de risc - factori psihici ai copilului, imaturitatea SNC, stari de anxietate si nevroze la mama, alimentatia artificiala.

Diagnostic diferential - orice cauza organica poate provoca tipatul copilului si ea trebuie exclusa, intertrigo fesier, erori de dieta a mamei care alapteaza, otita medie sau externa, invaginatie intestinala, fisuri rectale, medicamente sau vaccinuri, fracturi oculte, infectii ale SNC, infectii urinare.

Masuri generale
- linistirea mamei (a persoanei îngrijitoare).
- ridicarea în brate a sugarului.
- maniera calma de comunicare cu sugarul.
- leganatul linistit al sugarului.
- plimbari în carucior.
- muzica linistita.
- folosirea suzetei.

Regim - obisnuit, într-o atmosfera calma.

Dieta - ca test, se va exclude pe o saptamâna din alimentatie laptele de vaca.

Educatia parintilor
- informarea parintilor despre cauzele ce ar putea provoca aceste stari de neliniste, despre maniera de comportament si tehnicile de linistire a copilului.
- regimuri de alimentatie fractionata, la fiecare 2-3 ore.
- mama, care alapteaza, va consuma mai putina cafea, ciocolata, explicându-i-se ca o parte din condimentele din alimentele mamei trec în laptele mamei.
- parintii trebuie sa se sustina, din cauza noptilor nedormite, pot aparea surmenari, nevroze.

Complicatii posibile
- unicele complicatii posibile sunt cele iatrogene, prin schimbarile nejustificatc ale alimentatiei copilului, prin stigmatizarea unui copil normal, ca fiind bolnav sau cu deficiente.
- unii copii sunt supraponderali, deoarece parintii reactioneaza la nelinistea copilului prin alimentatie adaugatoare.

Prognostic si evolutie - excelent în toate cazurile.

Diverse stari asociate - neurastenie sau psihopatie a mamei.

Abrevieri - N/I - neidentificat.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE