background img

Articole noi

Artar

Artar

Denumire stiintifica: Acer platanoides Fam. Aceracee
Denumiri populare: paltin


In traditia populara: este pretuit pentru lemnul sau matasos , alb cu nuante galbui. Se folosea la confectionarea mobilierului. Seva dulce, abundenta primavara era forte cautata de copii. Se obtinea prin crestarea scoartei.
Frunzele, si mai ales scoarta se folosea pentru colorarea in negru.
In unele parti "fluturii de artar" (fructele cu aripi divergente), fierti in apa se foloseau contra dizenteriei, diareei sau se folosea decoctul scoartei sau chiar plamadita in rachiu. Se mai intrebuinta contra ranilor. Pentru "dor de inima" se fierbeau flori de artar si se bea dimineata si seara.

Actiune farmacologica:
- calmeaza in cazul gutei durerile, se foloseste atat intern cat si extern.

Mod de folosire:
- se strivesc frunzele proaspete si se aplica pe locurile dureroase.

Preparare:
-Frunze proaspete se aplica pe locurile dureroase sub forma de cataplasme si se tin pana la trecerea durerii.
-Se va pune o mana de frunze la un litru de vin de buna calitate si se fierbe la foc mic timp de 30 minute, dupa care se strecoara si se va complecta cu vin pana la 1 litru. Se foloseste la cataplasme externe sau intern se va consuma cate 10 ml - o lingura de supa de 3 ori pe zi, pentru afectiunile interne.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: dureri diverse aplicat extern sau intern, guta, inflamatii articulare, intepaturi de insecte, reumatism.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE