background img

Articole noi

Bucataria chinezeasca – sursa longevitatii

Bucataria chinezeasca –
sursa longevitatii


Daca vorbim despre o masa bogata si cat mai variata - cam asa cum se mai intampla la noi la nunti, botezuri, revelioane sau... parastase - atunci trebuie sa nu neglijam preparatele din carne de pasare.

Traditia romaneasca are, din acest punct de vedere, elemente comune cu aceea a orientalilor, caci gainile si - mai ales - puii lor, gastele, ratele, prepelitele, porumbeii si fazanii sunt delicii gasite atat in meniurile noastre traditionale, cat si pe mesele multor locuitori ai Extremului Orient.

Din motive practice, ma voi opri asupra unor retete culinare mult mai la indemana oricarei gospodine: cele din carne de pui si de rata.

Pui cu flori de iasomie

Medicina traditionala chineza recomanda carnea de pui de gaina ca fiind de mare ajutor in cazul edemelor, pentru stoparea diareei si a urinarilor prea frecvente, precum si a metroragiilor, dar si pentru refacerea lactatiei la proaspetele mame si indepartarea starii dispeptice a acestora. Adesea, carnea de pui este prescrisa ca un remediu impotriva anorexiei si pentru cresterea in greutate a celor subponderali.

Preparatul descris aici are si un efect de relaxare a sistemului nervos si reducere a tensiunilor nervoase. El tonifiaza circulatia sanguina, imbunatatind calitatea sangelui, astfel constituind un stimulent puternic al energiei fizice si indepartand anemia si starea generala de slabiciune.

Intr-un castron, se amesteca o lingura de vin, doua albusuri de ou, o lingura de malai si o ½ lingurita de sare. Se pun apoi 250g feliute subtiri de piept de pui si se lasa la marinat timp de 10 minute.

Intr-o tigaie, se incinge o lingura de ulei, apoi se pun feliutele de pui si 24 flori de iasomie. Se amesteca bine, timp de 3 minute, pe foc iute. In final, se transfera continutul tigaii in farfurie si se mai pulverizeaza putin piper peste carne.
O aroma de care va veti indragosti, cu siguranta!

Pui cu nuci

Acest delicios preparat are calitatea de a creste Yang-ul; purifica sangele si energia vitala, stimuleaza circulatia sanguina, hraneste rinichii. Este un bun remediu pentru cei cu o slaba capacitate sexuala, precum si impotriva ametelilor, constipatiei, letargiei. Poate impiedica albirea prematura a parului.

Se pun, intr-un castron, un albus de ou si 2 linguri de malai, amestecand bine. Apoi se pun 300g feliute de piept de pui, pentru a obtine invelisul necesar. Separat, se prajesc 50g de nuca, intr-o tigaie uscata, timp de 3 minute, ori pana se coloreaza in galben-brun.

Intr-o alta tigaie, se incinge o lingura de ulei, dupa care se mai pun 3 ciuperci (taiate feliute), o lingurita de ghimber tocat si o lingurita de hasma tocata. Se amesteca timp de 30 de secunde, se adauga feliutele de pui si se continua amestecarea inca 2 minute. Se mai pune si o lingurita de sos de soia si se mai amesteca 3 minute. Acum se pot adauga si nucile, amestecand, din nou, inca 30 de secunde.
Daca mai puneti si putina sare, dupa gust, veti putea savura din plin acest minunat preparat.

Desigur, sunt inca multe retete cu pui. Dar ar fi pacat sa nu ne indreptam atentia si asupra unor preparate din carne de rata. Se stie ca americanii adora curcanul si ca i-au dedicat o sarbatoare anuala: Ziua Gratitudinii sau a Recunostintei (Thanksgiving Day). Ei, bine! Chinezii adora mult mai mult rata. Nu veti vedea restaurant normal chinezesc din care sa lipseasca ratele afumate si atarnate in cuie, in vazul tuturor clientilor.

Rata Yin-Yang

Carnea de rata este cunoscuta in medicina chineza ca avand energie neutra, miresmele dulce si sarat; ea imbunatateste diureza si ajuta la tratarea fenomenelor inflamatorii. Ajuta plamanii si rinichii, poate opri diareea acuta sau cronica, precum si diareea post-partum. Preparatul acesta este util in toate afectiunile care au drept cauza deficienta de Yang: dureri gastrice, diaree.

Se gateste o rata intreaga (aproximativ 2,5 kg), bine curatata in interior si in exterior. Aceasta se pune intr-o oala suficient de mare, cu 4,5 litri de apa, impreuna cu 5 felii de ghimber si 50g ceapa tocata marunt si se pune la fiert, pe foc iute. Cand da in clocot, se reduce flacara la minim. Se scoate, din cand in cand spuma de la suprafata. Se fierbe asa, timp de 20 de minute. Bucatarul chinez considera ca rata este bine fiarta atunci cand betisorul cu care mananca se infige usor in pulpa pasarii.

Se ia de pe foc si se scurge bine, pastrand doar 2 cani din zeama rezultata. Se pune rata intr-o cratita, adaugand 250ml sos de soia, 2 linguri de vin alb, 2 lingurite de sare, 2 batoane de scortisoara, 2 linguri de zahar brun si 2 lingurite de seminte de anason. Se toarna zeama recuperata si se pune din nou pe foc mic, lasandu-se 15 minute. Spre sfarsitul perioadei, folositi o lingura pentru a turna peste rata sosul din cratita. Acum, rata este gata de a fi servita.
Veti simti un gust deosebit de placut si o fragezime surprinzatoare a carnii.

Rata cu litchii

Preparatul este menit sa intareasca functia splinei - deci, imunitatea - si sa hraneasca sangele. Poate vindeca anemia, poate creste apetitul, revigoreaza organismul. Aici vom avea nevoie - in mod normal - de o floare de lotus. Dar, aceasta fiind greu de procurat in Romania, poate fi inlocuita cu un trandafir crescut fara adaosuri chimice.

Se va gati, de asemenea, o rata de 2,5 kg, bine curatata. Intr-o oala mare, se pun la fiert 3 litri de apa. Cand da in clocot, se adauga petalele de lotus (trandafir) si se fierb 30 de secunde, apoi scoateti petalele si lasati-le sa se usuce, pastrand apa pentru mai tarziu.

Separat, intr-un castron, se prepara un amestec din 200g carne macra de porc tocata, o lingura de hasma tocata, 3 felii de ghimber, o lingura de sos de soia, o lingura de vin alb si ½ de lingurita de sare. Se pune rata la fiert in apa in care au stat petalele de lotus (trandafir), timp de 1 minut. Se scoate din apa si se scurge bine.

Acum se va transfera intr-un alt vas pentru a se fierbe in Bain-Marie. Se intinde si amestecul de mai sus peste rata si se lasa la fiert timp de 1 ora. Apoi se da capacul oalei la o parte si se scoate ceapa si ghimbirul, adaugand 200g fructe litchii si petalele. Se pune capacul si se continua fierberea in abur inca 15 minute.
Astfel gatita, rata poate fi pusa pe un platou pentru a fi servita.

Asadar, stimate cititoare, priviti cu atentie la toate cele 7 episoade care va pot alcatui meniul unei adevarat orgii de... sanatate. Dar, pentru ca mancarea sa se digere bine, este nevoie si de un ceai bun, aromat si - mai ales - sanatos.

Trebuie sa stiti ca obiceiul chinezilor este de a bea ceai fierbinte in timpul mesei. Cate o inghititura dupa fiecare 2-3 dumicaturi. Astfel, digestia se realizeaza mult mai bine, iar senzatia de satietate apare la timp, evitand riscul supraalimentatiei si, deci, al obezitatii. Sa vedem, prin urmare, cateva dintre minunatele ceaiuri.

Trebuie sa precizez ca, in China, notiunea de "ceai" este asociata exclusiv cu infuzia realizata din frunzele unei plante cunoscuta sub denumirea stiintifica de "Camellia sinensis". Aceasta se bea fara lapte, zahar sau alte ingrediente. Este cea mai populara bautura la masa sau de-a lungul zilei la chinezi.

Asadar, infuziile prezentate mai jos vor fi numite impropriu ceaiuri. Ele au insa proprietati medicinale care le fac atat utile, cat si agreabile. Proportiile din retete sunt pentru o singura persoana. Mai retineti si faptul ca, pentru a pastra continutul de uleiuri volatile si factori activi, este nevoie sa pastrati cana cu ceai acoperita.

Ceai de susan negru

Acest ceai hraneste sangele, ficatul si rinichii, eliminand crizele de vertij. Este adesea recomandat pentru a preveni albirea parului, durerile de genunchi sau lombare.

Mai intai, se prajeste o lingurita de susan negru, intr-o tigaie uscata, timp de 1 minut. Apoi, se macina fin si se amesteca praful cu ½ lingurita de frunze uscate de ceai negru (Camellia sinensis). Se pune amestecul intr-o cana si se toarna 250 ml apa clocotita. Se acopera si se lasa 5 minute, apoi, se poate bea incet, in inghitituri mici.

Ceai de Ginseng

Este o infuzie dintr-o planta capabila sa revigoreze cele cinci organe "zang": ficatul, inima, splina, plamanii si rinichii. Ginsengul calmeaza nervii si stimuleaza secretarea de fluide in organism, fiind prescris mamelor cu o stare generala de epuizare post-partum, ca un tonic pentru cei slabiti de suferinte prelungite sau de interventii chirurgicale, precum si varstnicilor. Atentie! Daca mancati ridichi, nu beti acest ceai, caci efectul sau va fi anulat.

Se fierb 250 ml apa si se toarna peste 4 feliute fine de ginseng. Infuzia dureaza 10-15 minute. Desigur, cu cana acoperita.

Ceai de orz

Este bautura preferata a chinezilor in timpul verii, avand un efect racoritor. Se prescrie celor care au suferit o insolatie sau epuizare in mediu cu temperaturi ridicate. De asemenea, poate preveni si trata indigestiile.

Intr-o tigaie uscata, se prajesc 4 lingurite de orz, amestecand continuu timp de 5 minute. Apoi se pune orzul intr-o cana mai mare si se toarna 375 ml apa fierbinte. Infuzia dureaza 15 minute. Ceaiul se poate bea fierbinte sau rece.

Ceai de petale de trandafiri

Stimuleaza energia vitala si circulatia sangelui; reface ficatul. Este foarte util ca remediu impotriva durerilor gastrice, insuficientei respiratorii si tulburarilor menstruale.

Se toarna 375 ml apa fierbinte peste 5g (o lingurita) de petale de trandafiri. Se infuzeaza timp de 10 minute.

Ceai de menta si crizanteme

Imbunatateste starea ficatului, imbunatateste vederea si este un adjuvant digestiv.

De data aceasta avem de a face cu un decoct. Se pun, intr-un ibric, 500 ml apa rece, o lingurita de petale uscate de crizanteme si 2 lingurite de zahar. Se pune totul la fiert, pe foc iute, iar cand da in clocot, se reduce flacara la minim si se mai fierbe inca 10 minute, acoperind cu un capac. Apoi, se adauga inca o lingurita de menta si se continua fierberea lenta alte 10 minute. Se bea fierbinte.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE