Calin
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
Calin
Calin
Denumire stiintifica: Viburnum opulus Fam. Caprifoliaceea
In traditia populara: fructele globuloase rosii s-au folosit fierte la vopsit in rosu.
Calinele fierte se folosea la varsat .
Compozitia chimica a scoartei: contine o glicozida amara (viburnina), tanin, flavonoide, un complex rezinos, esteri ai acidului valerianic, amidon.
Proprietati: stimuleaza pofta de mancare, in acest sens se poate folosi singur sau in asociatie cu alte plante. Astringent, sedativ si antidismenoreic, iminenta de avort si accidente nervoase ale sarcinii.
Mod de preparare:
-2 lingurite de scoarta maruntita se pun la 250 ml apa. Se fierb apoi timp de 10 minute. Se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi. In cazul spalaturilor vaginale sau al ranilor se va face cu cantitate dubla de planta.
-Tinctura: o parte coaja macinata si 5 parti alcool alimentar de 70°. Se tine ermetic inchisa si se agita zilnic timp de 15 zile apoi se strecoara. Se va putea lua cate o lingurita de 3 ori pe zi inainte de mese diluata cu putina apa.
-Fructele- se extrage sucul cu storcatorul de fructe si se consuma cate 40 ml in cazul gastritelor hiper-acide sau chiar in cancer, in scop preventiv. In combinatie cu suc de coacaze in parti egale luat de 3 ori pe zi se poate lua de cei care fac chimioterapie, pentru a nu se simti asa tare efectele negative ale acestui tratament.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: accidente nervoase ale sarcinii (calmant), afectiuni vaginale, bufeuri (de caldura), cancer, colici, dismenoree, dureri abdominale, eminenta de avort, gastrite hiper-acide, gripe, hemoragii uterine, inima ( intareste muschiul inimii), raceli, transpiratii excesive, tuse.
Denumire stiintifica: Viburnum opulus Fam. Caprifoliaceea
In traditia populara: fructele globuloase rosii s-au folosit fierte la vopsit in rosu.
Calinele fierte se folosea la varsat .
Compozitia chimica a scoartei: contine o glicozida amara (viburnina), tanin, flavonoide, un complex rezinos, esteri ai acidului valerianic, amidon.
Proprietati: stimuleaza pofta de mancare, in acest sens se poate folosi singur sau in asociatie cu alte plante. Astringent, sedativ si antidismenoreic, iminenta de avort si accidente nervoase ale sarcinii.
Mod de preparare:
-2 lingurite de scoarta maruntita se pun la 250 ml apa. Se fierb apoi timp de 10 minute. Se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi. In cazul spalaturilor vaginale sau al ranilor se va face cu cantitate dubla de planta.
-Tinctura: o parte coaja macinata si 5 parti alcool alimentar de 70°. Se tine ermetic inchisa si se agita zilnic timp de 15 zile apoi se strecoara. Se va putea lua cate o lingurita de 3 ori pe zi inainte de mese diluata cu putina apa.
-Fructele- se extrage sucul cu storcatorul de fructe si se consuma cate 40 ml in cazul gastritelor hiper-acide sau chiar in cancer, in scop preventiv. In combinatie cu suc de coacaze in parti egale luat de 3 ori pe zi se poate lua de cei care fac chimioterapie, pentru a nu se simti asa tare efectele negative ale acestui tratament.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: accidente nervoase ale sarcinii (calmant), afectiuni vaginale, bufeuri (de caldura), cancer, colici, dismenoree, dureri abdominale, eminenta de avort, gastrite hiper-acide, gripe, hemoragii uterine, inima ( intareste muschiul inimii), raceli, transpiratii excesive, tuse.
0 comments :
Trimiteți un comentariu