background img

Articole noi

Jneapanul

Jneapanul

Denumire stiintifica: Pinus mugo- Fam. Pinaceea.
Denumiri populare: catan, catim, catine, cetina stramba, darzau, gneapan, indorsai, jep, jipel, jip, jip mare, jup, molift mic, pehin, pin pitic, pin de piatra, pin stramb, pin tarator, sucapau, sneapan.

Tratamente populare:
aceleasi ca ienuparul

Compozitie chimica: cetina si mugurii contin ulei volatil 0,3%-0,6%, format din alfa pimen, beta pimen, beta-felandren, limonen. Mici cantitati de aldehida anisica si caproica, alcooli secundari monociclici, aldehide si cetone sesquiterpenice, alcooli, terpeni tertiari, etc. Tanin, rezine, vitamina C sub. Minerale.
Continutul cel mai mare se afla in ramurele tinere inainte de deschiderea mugurilor.

Actiune farmaceutica:
mugurii, extractul, uleiul volatil din aceasta planta este antiinflamator, antiseptic in special al cailor respiratorii folosindu-se pentru ca usureaza expectoratia, urinare distruge o serie de germeni patogeni, in dermatologie in special ca vulnerar, diuretic, antireumatic, antiseptic si cicatrizant al ranilor.
Se poate folosi si uleiul volatil care se gaseste la plafar acesta administrandu-se conform prospectului.
Uleiul de terebentina produce hiperemie si este utilizat extern ca rubefiant.
Prin distilare uscata se face Pix liqida care se foloseste la veruci sau in alte cazuri la dermatologie cand se doreste cauterizarea unei rani.
Se utilizeaza in urmatoarele afectiuni: bronsita (expectorant), calculoza renala, cistite, dureri reumatice (bai), eczeme zemuinde infectate, infectii cutanate, inflamatiile renale sau genitale, laringite, pielite, plagi, rani, tenuri iritate inrosite, traheite, tuse, ulceratii infectate, uretrite.

Preparare:
se va face decoct din 2 lingurite de muguri sau cetina maruntita fiarta timp de 10 minute la 250 ml apa. Se vor strecura si se poate consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi. Aburul se pot face cu el inhalatii care ajuta in special la afectiunile respiratorii. Se poate folosi uleiul de la plafar conform prospectului in functie de firma producatoare si de concentratie. Pix liqida si celelalte nu se pot realiza in gospodarie dar se pot achizitiona de la farmacie care le prepara.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE