background img

Articole noi

Matraguna

Matraguna

Denumire stiintifica: Atropa belladona. Fam. Solanaceea.
Denumiri populare: cinstita, cireasa codrului, cireasa lupului, doamna codrului, doamna mare, floarea codrului, floarea cucului, gugtai, iarba codrului, iarba lupului, imparateasa buruienilor, matragona, nadragula, paplau, tilidonie. Din aceiasi familie mai fac parte ciumafaia, maselarita, etc.


In traditia populara: frunzele unse cu grasime, se puneau pe umflaturi. Cei care aveau friguri se legau la cap cu ele. Cu frunze aprinse se trata tusa. Radacina plamadita se folosea contra reumatismului, ori se facea bai cu ea.

Compozitie chimica:
alcaloizi sunt in toata planta. Frunzele de beladona contin 0,3-0,5%-1% alcaloizi tropinici, baze volatile, flavone, alcaloizi tropanici, colina, enzime.

Alcaloizii sunt constituiti in majoritate (83-98% din 1-hiosciamina, d-1- hiosciamina (atropina) scopolamina si beladonina.
In frunzele proaspete atropina se afla in cantitati minime, dar se formeaza in timp mai ales la uscare prin racemizarea hiosciaminei. In radacini sunt cele mai multe.
Bazele volatile sunt constituite din piridina, N-metil pirolina, N-metil-pirolidina, tetrametildiaminobutan si colina.
Caracteristic frunzelor de beladona le este prezenta metilsculetinei libera sau sub forma de glicozid (scopolina) substanta care
lipseste in frunzele de hiosciam.

Actiune farmaceutica:
preparatele de beladona isi datoreaza activitatea farmaceutica indeosebi prezentei atropinei. Datorita actiunii competitive specifice, atropina se substituie acetilcolinei in terminatiile periferice postganglionare, blocand efectorii colinergici.
Prin aceasta actiune aceste preparate influenteaza variabil toate organele si sistemele a caror functionare se afla sub dominatia sistemului parasimpatic, respectiv provoaca midriaza, micsoreaza secretia salivara, gastrica si sudorifica, micsoreaza spasmele tonice de natura vagotonica, dilata bronhiolele, permitand o mai buna ventilare pulmonara. Alcaloizii din fructe cu gust dulceag, gretos, ii innebunesc pe cei care mananca, atrasi si de stralucirea lor aparte.

Se poate folosi in urmatoarele afectiuni in ordinea utilitatii lor: hiperclorhidrie, sialoree, hiperhidroza, spasme tonice ale intestinului, spasm piloric, in tratamentul simptomatic al parkinsonismului post encefalic, in colici hepatice, nefrite saturniene, in diskinezi biliare, colite, astm bronhic. Sunt indicate ca antidot al pilocarpinei, eserinei si nicotinei, precum si in otravirile cu ciuperci.
Se prepara numai farmaceutic datorita toxicitatii.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE