background img

Articole noi

Tinctura de obligeana

Tinctura de obligeana

Obligeana (Acorus calamus)


Tinctura de Obligeana.
Mod de preparare: Rcp1:Un borcan cu filet se umple pe jumatate cu pulbere de radacina de obligeana (rhizoma calami). Se acopera apoi totul cu alcool alimentar de 96 o amestecat în proportii egale cu apa. Se pune capacul la borcan si se lasa sa se macereze 10-12 zile, dupa care se filtreaza si se trage în sticlute mici, care se pastreaza în locuri întunecoase si reci. Rcp2: 20 grame rizomi maruntiti în 100 ml alcool de 70 o timp de 8 zile. se iau 20 picaturi de 3 ori/zi.

Bolile care le vindeca:
afectiuni metabolice în general (de trei ori pe zi, cu o jumatate ora înainte de mesele principale, o lingurita de tinctura de obligeana diluata în jumatate pahar de apa), anemie, anorexie psihica, colita, constipatie atona, constipatie asociata stresului psihic (se administreaza maceratul la rece, un pahar se bea dimineata pe stomacul gol, unul seara înainte de masa), diabet, dureri de cap si migrene pe fond de nervozitate (câte o lingurita de tinctura de obligeana diluata în jumatate pahar de apa, de trei ori pe zi), enterocolita (jumatate de lingurita de tinctura de obligeana diluata în jumatate pahar de apa de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de trei saptamâni - pentru efecte puternice tinctura se înlocuieste cu pulbere, jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi înainte de mese), hipometabolism (metabolism scazut), inapetenta (anorexie).


Posologie:
Se iau de regula 10-30 picaturi de tinctura de obligeana diluate în jumatate pahar cu apa, de 3-4 ori pe zi, înainte de mese.

Actiuni:
Intern: analgezic, antispastic, aperitiv, bactericid, calmant, carminativ (elimina gazele intestinale), diaforeic, digestiv, diuretic si depurativ, emenagog bun, febrifug, hemostatic, înlatura senzatia de frig, reglator puternic al peristaltismului stomacal si al secretiilor stomacale, sedativ usor, stabilizeaza reactiile auditive, stimulator foarte puternic al apetitului, sudorific, tonic general, tonic nervos (actioneaza favorabil asupra sistemului nervos central, îmbunatatind memoria), vomitiv (mai ales în cantitati mari, ; în cantitati mici si foarte mici este antivomitiv). Extern: insecticid, revulsiv slab.

Indicatii:
Intern: afectiuni metabolice în general, anorexie psihica, anxietate (stari de teama fara motiv), astm, atonie gastrica si intestinala, balonare, bronsita, cancer gastric si intestinal (adjuvant), colita gastrica, constipati asociata stresului, constipati atona, convalescenta, cosmaruri, dereglari endocrine, diabet, digestie dificila, distonie neurovegetativa, dizenterie (adjuvant), dureri de cap si migrene care apar pe fond de nervozitate si stres, enterocolita, febra intermitenta, gastrita hiperacida, gripa, hemoroizi, hipometabolism, hiposecretie gastrica, inapetenta (anorexie), indigestie, insomnie, isterie, melancolie, nevralgie, nevroze, psihoze: schizofrenie-sindrom discordant sau paranoia (adjuvant), raguseala, reumatism, sinuzita, afectiuni respiratorii cu tendinta de cronicizare, stari de depresie, surditate, soc psihic, tulburari de auz, tuse, ulcer gastric si duodenal. Extern: dureri de cap si migrene, întarirea gingiilor (în paradontoze), reumatism, diminuarea dorintei de a fuma.

Precautii:
Nu este recomandata utilizarea în doze mari de 4 lingurite pe zi, poate genera stari puternice de greata si voma, senzatii de ameteala. Sunt suferinzi de gastrita hiperacida pentru care se produce o accentuare a aciditatii gastrice.
Contraindicatii: Nu se cunosc.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE