background img

Articole noi

TRANDAFIR

TRANDAFIR.

Rosa centifolia Fam. Rosaceae.

Denumiri populare:
flori de rug, ghiol, ghiul, roza, roza de ceai, rug, rugar, rugut, ruje, ruji, saschis, trandachir, trandafil, trandafir de gradina, trandafir pentru dulceata, trandafir-rosu, trandafiras, trandachir, trandasir, trandafil.
In traditia populara: din flori si fructe se prepara pasta, majun, serbet, lichioruri, bauturi racoritoare.

Uleiul se foloseste in cosmetica. Ceaiul din petale se lua contra raceli, gripei, astm si a multor boli de piept. In Oltenia de tuberculoza se bea ceai din trandafir. Roua de pe trandafiri sau apa in care se tineau petalele se folosea contra durerilor de ochi. Apa de trandafiri cu apa de pelin, se lua pentru durerile de inima. Ceaiul de trandafiri se bea contra durerilor de stomac. Trandafir fiert cu pelin se lua pentru dureri de pantece si sale. Otetul de trandafiri se dadea sa-l miroase cei lesinati. Dulceata de trandafiri se dadea celor bolnavi de piept sa se intareasca, iar siropul se lua cu simichie, ca laxativ. De durere de spate se pisau bine la un loc flori de trandafir, radacina de bujor si tamaie alba apoi se amestecau cu undelemn si se ungeau bolnavii cu el.

Trandafirul alb (Rosa alba) era un leac frecvent pentru scurgerile feminine (leucoree). La Borsa se fierbeau in lapte dulce florile si se bea cate o ceasca la astm. Petalele puse intr-un vas cu apa se foloseau pentru spalarea ochilor bolnavi, mai ales la dureri.

Compozitie chimica: petalele- ulei volatil, geraniol, citronelol, derivati flavonici, quercitina, coloranti antocianici, cianina, tanin.
Actiune farmaceutica: antidiareic, antipiretic, antiinflamator, antiseptic, astringent, Extern- decongestiv, dezinfectant.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni bucale chiar la sugari, afte, astm, comedoane, cosmetica, diaree cronica, hemoragii, iritatii oculare, matreata, micoze bucale, pistrui, scurgeri vaginale, stomatita, tuberculoza


Preparare:

- petale de trandafir proaspat 2-3 lingurite se vor pune pentru 8 ore la macerat in apa. Se vor folosi apoi la diferite afectiuni interne sau se va folosi la diferite preparate cosmetice.
-2 lingurite de petale se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se va strecura. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi. Se poate folosi si extern pentru comprese si spalaturi locale oculare.

-Otet de trandafiri- se va umple un borcan cu petale proaspete de trandafiri fara a fi indesate. Se va turna deasupra otet preferabil cel de mere si miere. Se va tine apoi timp de 15 zile. Se strecoara si se poate folosi in diferite dureri extern. Intern se poate folosi la afte, stomatite, etc.

-Miere de buna calitate se va pune in ea petale maruntite de trandafir, fara a indesa. Se va tine apoi 15 zile agitand borcanul. Se poate folosi la badijonaje stomatite, etc. De asemenea se poate folosi la foarte multe tratamente cosmetice.
Se foloseste foarte mult la prepararea diferitelor dulceturi, gemuri, sau diferite preparate cosmetice.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE