background img

Articole noi

ZMEUR Rubus idaeus. Fam. Rosaceae.

ZMEUR

Rubus idaeus. Fam. Rosaceae.

Denumiri populare: azmura, mana, malina, mur, poame de runs, rug de munte, scobicuri, smin, smeurar.
In traditia populara: se cultiva prin gradini sau se culeg de la munte.
Ceaiul din frunze sau ramuri tinere se lua contra tusei, racelii si temperaturii ridicate, durerilor de cap, de stomac, de inima.

Ceaiul din tulpini tinere si frunze care se fierb pana se ingalbeneste apa se foloseau contra afectiunilor renale.
Impreuna cu maciese se folosea in boli de inima.

Siropul de zmeura se da la aprindere de plamani si se facea un tratament mai indelungat la tuberculoza.

Frunza uscata se folosea pentru buboaie vinete: se muia in apa calda, se puneau pe ele si se legau cu o panza curata.
Compozitie chimica: fructele contin pectine, acizi organici, zahar, etc. Frunzele acizi organici, fragarina, vitamina C, etc.

Actiune farmaceutica: frunzele- astringent, antidiareic, scade aciditatea gastrica, dezinfectant
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: frunzele- diaree, gastrita hipoacida, pirozis.
Preparare: o lingurita de frunze se pot pune la 250 ml apa clocotita. Se vor acoperi pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi.

Fructele - compozitie chimica:
apa, glucoza, acizi liberi, albuminoide, caroten, tanin, cianina, acid succinic, acid salicilic, levuloza, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, fosfor. Vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.
Actiune farmaceutica: tonic stomahic, aperitiv, diuretic, depurativ, laxativ, racoritor.

Se indica la urmatoarele afectiuni: afectiuni cardiace (preventiv), anemie, astenie, afectiuni febrile, afectiuni ginecologice, afectiuni tiroidiene, amigdalita, arsuri gastrice, boli glandulare, boli intestinale, bronsite, cefalee, ciclu menstrual neregulat, cistita, colici renale, congestie pulmonara, constipatie, dermatoze, diabet, dismenoree, dureri diverse, eczeme, enterocolita, gastrita hiperacida, hipertensiune, hipotensiune, inflamatii urinare, insuficienta transpiratiei, guta, menopauza, nefrite, nevralgii dentare, obezitate, pielite, pirozis, prostata, raceli, raguseala, reumatism, scarlatina, scorbut, spasme gastro-intestinale, stari febrile- infectioase, temperamente biloase, tuberculoza pulmonara, tuse, uretrita.


Preparare:

Se consuma fructul crud sau suc, siropuri, dulceturi, etc.
-1 lingurita de muguri se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani din acestea pe zi.
-Tinctura- 50 g de muguri si mladite tinere se maruntesc apoi se pun la 250 ml alcool alimentar de 70?. Se tin timp de 15 zile apoi se strecoara. Se va lua o lingurita de 3 ori pe zi.

Exista gata preparate de catre Plantextract Cluj-Napoca. Se va respecta daca se folosesc acestea indicatiile din prospect.
-1 lingurita de frunze si muguri se vor macina apoi se va pune sub limba pentru 10 minute. Se inghit apoi cu putina apa.
-Zmeurata este foarte utila la tratamente si se va lua tot cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, la tratarea afectiunilor interne.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE