background img

Articole noi

Insomnia - dereglarea somnului

Insomnia - dereglarea somnului

Definitie
Insomnie se numeste dereglarea somnului, ce se manifesta prin incapacitatea sau capacitatea redusa a individului de a initia sau mentine un somn periodic nocturn de o durata conventional normala.

Este necesar de tinut cont de faptul ca termenul insomnia nu reprezinta o diagnoza specifica, ci mai curând un simptom sau un grup de simptome ce caracterizeaza o calitate nesatisfacatoare a somnului.

Sistemul afectat: sistemul nervos central

Ereditatea: N/I

Incidenta/Prevalenta: afectiune frecventa: aproape 50% din populatie cu vârsta peste 16 ani au avut dereglari episodice de somn.

Predominanta de vârsta: mai frecventa în vârsta înaintata.

Predominanta de sex: Barbati < Femei

Semne si simptome
- bolnavul acuza insomnie combinata cu somnolenta si scaderea capacitatii de munca în timpul zilei.
- incapacitatea de a adormi conditionata de dorinta sau decizia respectiva si o trecere normala la somn în timpul ocupatiilor relativ monotone, cum ar fi cititul sau vizionarea emisiunilor TV etc.
- acuze de un somn nonreparator.

Cauze - stres psiho-emotional, programarea somnului, nerespectarea regulilor igienei somnului, dereglarile somatice, medicamentele sau alimentele ingerate, conditiile de viata si de lucru (calatorii îndelungate cu traversarea fusurilor orare, lucrul în schimburi), dereglari psihice, dereglari primare de somn.

Factori de risc - excitatia psiho-emotionala excesiva, igiena neadecvata a somnului, somnul diurn, consumul abuziv de alimente înainte de somn, consumul abuziv sau nereglementat de medicamente stimulante ale sistemului nervos central.

Diagnostic - insomnia este în majoritatea cazurilor un simptom. Este necesar de identificat si de tratat cauza, în primul rând, se exclud dereglarile psihice si cele somatice, în special cele ce provoaca durere, greata, voma si alte senzatii si acte neplacute si persistente. Baza diagnosticului insomniei o constituie anamneza. Pacientii acuza insomnie propriu-zisa sau efectele unui somn dereglat, precum pot fi: somnolenta diurna, ccfaleca matinala sau o iritabilitate (irascibilitate) excesiva, întrebati pacientul despre posibilele calatorii recente cu traversarea a mai multor fusuri orare si despre practicarea muncii în orar pe schimburi, în caz de insomnie acuta (de câteva zile) cauza poate fi o patologie somatica sau un stres psiho-emotional puternic. Insomnia cronica poate fi cauzata de probleme psihologice de comunicare si comportament persistente, deprinderi nocive sau (mai rar) de sindroame însotite de dereglari de somn.

Diagnostic diferential - pseudoinsomnia, insomnia idiopatica, igiena inadecvata a somnului, insomnia ambientala, insomnia de altitudine.

Investigatii de laborator - indicate doar în cazul suspiciunii unor afectiuni somatice.

Teste speciale - baterii de teste psihologice pentru evaluarea depresiei si anxietatii (d.e. Hamilton) pot depista cauzele psihiatrice ale insomniei. Testul de latenta a somnului.

Masuri generale - igiena adecvata a somnului, psihoterapia starilor de stres psiho-emotional acut, tratamentul afectiunilor somatice existente, combaterea deprinderilor nocive.

Educatia pacientului
- de a defini insomnia si variatiile ei.
- de a explica pacientului ca o insomnie acuta tranzitorie nu prezinta pericol pentru sanatate.
- a instrui pacientul: a) sa respecte igiena somnului: trecerea la somn si trezirea la ore stabilite; b) sa minimalizeze sau mai bine sa excluda definitiv practicarea altor decât somnul; ocupatii în pat (cititul, vizionarea TV etc.); c) sa excluda somnul diurn; d) nu va straduiti sa adormiti cu orice pret, daca nu puteti adormi sculati-va si gasiti-va o ocupatie linistita pâna nu simtiti necesitatea sa dormiti.

Profilaxie - igiena adecvata a somnului. Profilaxia starilor de stres psiho-emotional.

Prognostic si evolutie - insomnia ocazionala, de scurta durata, ce raspunde la masuri obisnuite, nu are prejudicii asupra sanatatii, în general, prognostic favorabil.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE