background img

Articole noi

Limfadenopatia

Limfadenopatia

Definitie
Limfadenopatia denumeste un proces patologic prin afectarea ganglionilor limfatici si cresterea lor în dimensiuni. Limfadenopatiile includ maladii, unicul simptom al carora timp îndelungat este limfadenopatia, si procese patologice care asociaza si limfadenopatie. Cele mai frecvente forme de limfadenopatii pot fi sistematizate conform clasamentului ce urmeaza:

1. Afectiunile maligne ale ganglionilor limfatici:
- limfoamele maligne (limfogranulomatoza (boala Hodgkin); limfoamele nehodgkiniene;)
- afectarea ganglionilor limfatici în leucemii (leucemii acute, leucemie limfocitara cronica, leucemie monocitara, maladia Waldenstrom), histiocitoza maligna.
- metastaze canceroase în ganglionii limfatici.

2. Afectiunile benigne ale ganglionilor limfatici
- sarcoidoza (boala Besnier-Boech-Schaumann);
- histiocitozele "X";
- histiocitoza sinuzuala;
- tezaurismozele (boala Gaucher, Niemann-Pick);
- hiperplazia angiofoliculara a ganglionilor limfatici (limfomul Castleman);
- hiperplaziile reactive ale ganglionilor limfatici;
- infectiile virale (mononucleoza infectioasa, limfocitoza acuta benigna Cari Smith, HIV/SIDA);
- maladia ghearelor de pisica sau felinoza;
- infectiile bacteriene (scarlatina, difteria, sifilisul, tularemia, pesta, bruceloza, antraxul, limfadenita tuberculoasa, limfadenita acuta);
- maladiile protozoice (toxoplasmoza);
- colagenozele (artrita reumatoida, lupusul eritematos de sistem);
- limfadenopatia dermatopoietica;
- limfadenopatia postvaccinala;
- limfadenopatiile medicamentoase;
- oleogranulomul;
- amiloidoza (foarte rar întâlnita);

În diagnosticarea limfadenopatiilor se va tine cont de aceasta clasificare.

Sistemul afectat: limfoid si tesutul altor organe în dependenta de boala de baza.

Genetica: N/I

Incidenta: Se întâlnesc frecvent, indicele depinde de maladia respectiva.

Predominarea de vârsta: - limfadenopatiile benigne predomina la copii; limfadenopatiile maligne predomina la adulti.

Predominare de sex: N/I

Semne si simptome - simptomatica difera în functie de boala ce asociaza limfadenopatia (vezi "Clasificarea"). Limfadenopatia poate fi localizata sau generalizata. Este predominanta în afectiunile maligne, în cele benigne, ca regula, nu se proemineaza (nu este simptomul de baza).

Cauze - rezida din "Clasificarea limfadenopatiilor" elaborata pe principiu etiologic.

Factori de risc - N/I

Diagnostic diferential
Formatiuni asemanatoare cu o limfadenopatie solitara (tumori mixte ale glandelor salivare; anomalii si procese patologice ale glandei tiroide (glanda aberanta, localizare atipica a glandei tiroide); chisturile dermoide si branhiogene; hemodectom; neurinom; lipom; testicol ectopic; hernie inghinala în stadiul incipient.

Diagnosticul diferential cu aceste formatiuni se realizeaza la extirparea lor cu examenul histologic ulterior.

Diagnosticul precizat de limfadenopatie necesita determinarea originii limfadenopatiei.

Afectarea initiala a unui singur ganglion limfatic cu includerea ulterioara a altor ganglioni limfatici din aceeasi zona si cresterea dimensiunilor lor în dinamica sunt caracteristice pentru toate afectiunile maligne ale ganglionilor limfatici, limfadenita tuberculoasa, limfomul Castleman. Biopsia, care este obligatorie, a ganglionului limfatic afectat, stabileste diagnosticul definitiv.

Sarcoidoza, histiocitozele X, histiocitoza sinuzuala, tezaurismozele, de asemenea, necesita confirmarea diagnosticului prin biopsia ganglionului atacat. Diagnosticul celorlalte limfadenopatii se confirma prin depistarea simptomelor caracteristice pentru maladiile de baza însotite de limfadenopatie, ca regula, moderata.

Investigatii de laborator
- analiza generala a sângelui depisteaza leucemiile însotite de limfadenopatie, mononucleoza infectioasa, limfocitoza acuta benigna Carl Smith.
- punctatul ganglionar depisteaza limfoamele maligne, metastaze ale cancerului în ganglioni limfatici, limfadenita tuberculoasa, însa nu la rata de 100% certitudine.
- biopsia ganglionara este cea mai importanta, ca observând tabloul histologic specific pentru majoritatea limfadenopatiilor (afectiunile maligne, sarcoidoza, histiocitozele, tezaurismozele, limfomul Castleman, hiperplaziile reactive, Chlamidiile, limfadenita tuberculoasa, limfadenita postvaccinala, oleogranulomul, amiloidoza).
- investigatii imunologice.

Schimbari morfologice - corespund maladiei respective. Vezi "Clasificarea".

Teste speciale - investigatii serologice pentru depistarea sifilisului, HIV/SIDA, brucelozei, a toxoplasmozei etc.

Investigatii instrumentale - investigatii radiologice, examen ultrasonografic.

Procedee diagnostice - functia ganglionara, biopsia ganglionara, radiografia toracica, mediastinotomia, toracotomia, laparotomia. Ultimele trei procedee se folosesc în cazurile de afectare izolata a ganglionilor limfatici mediastinali si abdominali.

Masuri generale - pentru majoritatea limfadenopatiilor educarea pacientului este indispensabila.

Regim - în dependenta de originea limfadenopatiei.

Dieta - nu se recomanda o dicta speciala.

Educatia pacientului
Informarea pacientului despre
- caracterul bolii, evitarea factorilor care pot provoca acutizarea procesului;
- controlul evolutiei bolii;
- semnele de recidiva a bolii.

Masuri de preventie a exacerbarilor - reiese din specificul patologiilor însotite de limfadenopatie.

Prognosticul si evolutia - limfadenopatiile benigne regreseaza complet în toate cazurile; limfoamele maligne în stadiile I-II se vindeca aproximativ în 80% cazuri.

Stari patologice asociate - tonzilita; sinuzita; focare de infectie acuta si cronica.

Factori legati de vârsta - la copii predomina afectiunile benigne ale ganglionilor limfatici; la adulti predomina limfadenopatiile maligne.

Sarcina - agraveaza evolutia maladiilor însotite de limfadenopatii maligne.

Abrevieri - N/I— neidentificate.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE