background img

Articole noi

Osteoporoza

Osteoporoza

Definitie
Osteoporoza de tip I sau postclimacterica apare în primii 5-10 ani dupa menopauza. La 65 ani la femei fracturile apar de 3-5 ori mai frecvent ca la barbati.

Osteoporoza postclimacterica de obicei se manifesta prin fracturi ale coloanei vertebrale si ale osului radial în loc tipic.

Osteoporoza de tip II - osteoporoza batrânilor, se întâlneste dupa 70 ani, cu frecventa similara la barbati si femei si se caracterizeaza prin fracturi ale colului femural.

Osteoporoza secundara se observa în maladiile endocrine, sindrom de malabsorbtie, neoformatiuni maligne.

În osteoporoza scade rezistenta tesutului osos, favorizând aparitia fracturilor în traume minime.

Osteoporoza deseori evolueaza asimptomatic, fractura adeseori fiind prima manifestare a osteoporozei.

Diagnostic diferential - osteomalacie, osteomielita coloanei vertebrale, mielom multiplu.

Schimbari morfologice - pierderea considerabila a substantei osoase.

Teste speciale - marcheri biochimici specifici (osteocalcina umana, fosfataza alcalina a oaselor).

Examen radiologic - valoarea diagnostica a examenului radiologic este limitata, Osteoporoza se determina radiologic numai când densitatea tesutului osos scade cu peste 50%.

Proceduri diagnostice - daca sunt prezenti factori de risc pentru osteoporoza, se efectueaza masurarea masei osoase.

Masuri generale
- continutul adecvat de calciu în alimente.
- exercitiile fizice sporesc masa osoasa la copii si adolescenti si împiedica sau retin reducerea masei osoase la vârstnici.
- evitarea deprinderilor daunatoare.

Regim - a încuraja modul activ de viata (mers activ).

Dieta - la persoanele în vârsta necesitatile nocturne de Ca2+>1000mg. Alimentatia trebuie sa contina produse bogate în calciu: sardine, lapte, iaurt, brânza degresata, morcov. La persoanele dupa 70 ani necesitatile nictemeralc de vit.D trebuie sa fie de 600UI.

Educarea pacientului
Informarea pacientului despre:
- caracterul bolii, factorii de risc si persoanele din grupul de risc;
- metodele de diagnosticare, procedeele curative si profilactice;
- alimentatia trebuie sa includa produse bogate în calciu (iaurt, peste proaspat sau conservat, citrice, seminte de rasarita, nuci).

Profilaxia
- este obligatorie în prezenta factorilor de risc.
- modul activ de viata.
- abandonarea deprinderilor nocive (fumat, alcool).
- femeilor în menopauza în caz de osteoporoza de geneza steroidiana cu scop de profilaxie li se indica bifosfonat alendronat, câte 5mg/zi.
- tuturor femeilor în menopauza cu exceptia celor care primesc calcitiol, se indica preparate de calciu.
- exercitiile fizice reduc pierderile tesutului osos. Se recomanda tenis, fuga, mers rapid.
- profilaxia trebuie începuta în perioada adolescenta, la vârsta tânara.

Complicatii posibile - fracturi vertebrale ale colului femural, osului radial.

Prognostic evolutiv - osteoporoza netratata sporeste riscul fracturilor si poate deveni cauza unor probleme de sanatate.

Factori de varsta: - pediatrici: alimentatia incorecta si modul de viata insanogen sunt conditii ce favorizeaza dezvoltarea ulterioara a osteoporozei.

Sarcina - toate femeile gravide au necesitate sporita de calciu si necesita corectia alimentatiei cu folosirea suplimentelor de calciu.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE