background img

Articole noi

Sarcina ectopica

Sarcina ectopica

Definitii si generalitati
Sarcina ectopica (SE) prezinta grefarea aberanta si evolutia zigotului în alt loc decât cel genetic prestabilit - cavitatea uterina.

În ultimul deceniu în literatura de specialitate se mentioneaza o crestere brusca a incidentei SE (de 3-5 ori), ce este determinat de acel fapt, ca, pe de o parte, s-a majorat numarul factorilor ce conditioneaza aparitia acestei patologii, pe de alta parte, s-au îmbunatatit posibilitatile de diagnosticare a SE progresate sau întrerupte.

Astfel, conform datelor diferitilor autori, frecventa SE în structura ginecopatiilor tratate în conditii de stationar este de 1-6% sau de 1:15000 fecundari, indiferent de finalul lor. Potrivit datelor altor savanti acest indice constituie 0,8-2,4 cazuri la 100 nasteri.

SE este cauza principala de deces matern în multe tari dezvoltate. Astfel, în SUA SE se plaseaza pe primul loc în cauzele mortalitatii materne. Riscul decesului matern prin SE este de 10 ori mai mare decât prin avort.

Forme clinice
Conform evolutiei clinice a SE, o putem diviza în:
- SE în evolutie.
- SE tubara întrerupta: - dupa tipul avortului tubar; - dupa tipul rupturii trompei uterinc.

Conform Clasificarii Internationale a SE deosebim:
633.0 sarcina abdominala (0,4%);
633.1 sarcina tubara (98,4%);
- graviditate în trompa uterina (intersititiala, în partea ampulara a trompei, în partea istmica a trompei);
- ruptura trompei ca rezultat al sarcinii;
- avort tubar;
633.2 sarcina ovariana 633.3. alte forme de SE:
- în colul uterin (0,1%);
- combinata;
- în cornul rudimentar al uterului;
- intraligamentara;
- pe mezoul uterin;
- parietala; 633.4 neprecizata.

Sistemul afectat: genital.

Genetica: N/I

Semne si simptome
Triada clinica clasica de simptome în caz de SE întrerupta reprezinta:
- dureri abdominale cu iradiere;
- tulburari menstruale (mai frecvent, amenoree);
- eliminari sanguinolente anormale din caile genitale.

În caz de SE evolutiva, simptomatica este foarte discreta, lipsind careva acuze specifice.

Cauze
Factorii etiologici, care conduc la diminuarea transportului fiziologic al ovulei fecundate - baza patogeniei SE sunt:
- maladii inflamatorii pelvine, care conduc la diminuarea pasajului trompelor uterine, afectarea aparatului neuro-muscular al trompelor, dereglari neuro-endocrine;
- tumori si formatiuni tumorale ale anexelor care stranguleaza trompele uterine, diminuiaza secretia de steroizi sexuali;
- endometrioza ce defecteaza functia de transport a trompelor prin dereglarea corelatiilor în sistemul hipotalamus - hipofiza - ovare - uter, strangularea lumenului trompelor uterine de catre heterotopiile endometriale;
- operatiile plastice la trompe la 25% din paciente duc la SE;
- anomalii de localizare a organelor genitale;
infantilismul genital etc.

Factori de risc
- Afectini inflamatorii ale OGI în anamneza (în special, cele determinate de C.trachomatis, N.gonorhea).
- Operatii la organele bazinului mic.
- Purtarea de contraceptive intrauterine (DIU).

Diagnostic diferential
- sarcina uterina în termene mici.
- anexita.
- hidrosalpinx.
- chist ovarian în torsiune.
- apoplexie ovariana.
- hemoragie disfunctionala.

Investigatii de laborator
Tabloul hematologic nu este caracteristic, singurul element modificat fiind o anemie usoara; numarul de leucocite este normal.

Tulburari ce pot schimba rezultatele de laborator: N/I.

Medicamente ce pot schimba rezultatele de laborator: N/I.

Schimbari morfologice
- Vilozitatile coriale în dezvoltare distrug mucoasa subtire a trompei uterine (în caz de localizare tubara a SE) si patrund mai adânc în stratul muscular si seros. Peretele tubar este supraextins de catre oul fetal, apoi survine lezarea tesuturilor si tulburarea dezvoltarii embrionului.
- În caz când întreruperea SE tubare evolueaza dupa mecanismul avortului tubar, are loc detasarea produsului de conceptie de la peretii tubari si expulzia lui în cavitatea utcrina.
- La ruperea trompei conduce erodarea si invadarea peretelui tubar, inclusiv a seroasei. Din vasele erodate prin peretele lezat sângele se scurge în cavitatea abdominala, cel mai frecvent, în cantitate mare.

Teste speciale
- Test la sarcina (nu specifica localizarea sarcinii, ci doar indica la prezenta ei).
- Aprecierea nivelului HCG în sânge.

Investigatii instrumentale
USG organelor bazinului mic.

Proceduri diagnostice
- Examen ginecologic bimanual - se apreciaza uter usor marit în dimensiuni, formatiune tumorala dur-elastica la anexe, pastozitatca fornixului vaginal posterior, dureri la deplasarea colului uterin.
- Functia fornixului posterior - prezenta sângelui denota o hemoragie intraabdominala; fiind negativa în cazul sarcinii ectopice în evolutie.
- Laparoscopia.
- Culdocenteza.
- Chiuretajul biopsic al endometriului evidentiaza modificari deciduale ale mucoasei uterine.

Educatia pacientei
- Toate femeile trebuie sa fie instruite în ce priveste primele simptome ale SE.
- Toate purtatoarele de DIU, ginecopatele dupa operatii la trompe trebuie sa fie atentionate despre posibilitatea instalarii SE si despre necesitatea adresarii la specialist în caz de aparitie a primelor simptome.

Complicatii posibile
- Soc hemoragic.
- Sterilitate secundara.

Pronostic si evolutie
Reabilitarea si tratamentul diferential permite restabilirea functiei reproductivc în 70% din numarul total de cazuri (cu exceptia SE repetate).

Sinonime - sarcina extrauterina.

Abrevieri
N/I - neidentificat.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE