background img

Articole noi

Sinusita

Sinusita

Definitie si generalitati
Sinusurile paranazale prezinta cavitati aerate, situate în masivul craniului facial, care se dezvolta prin invaginarea mucoasei nazale pe parcursul întregii vieti.

Sinusurile paranazale sunt tapetate cu epiteliu ciliat, ultimul continând afara de celulele ciliate si celule producatoare de mucus. Prin miscarea cililor patura de mucus este transportata înspre orificiile naturale ale sinusurilor cu o viteza de 1 cm /min.

Disfunctia epiteliului ciliat se soldeaza cu stagnarea mucusului si riscul de dezvoltare a sinuzitei. Sinuzita este inflamatia mucoasei sinusurilor paranazale. Este o afectiune frecventa. Se dezvolta cel mai des dupa infectiile acute virale ale cailor respiratorii superioare.

Se manifesta clinic prin rinoree, obstructie nazala si cefalee. Durerea se proiecteaza în regiunea craniului facial si este, de regula, unilaterala. în ultimii ani creste rolul alergiei în etiopatogenia sinusitci.

Forme clinice
Dupa evolutie:

* acute (catarale, seroase, supurate);
* recidivante;
* cronice (catarale, supurate, hiperplastice, polipoase, osteitice, colestiatomice);

Dupa localizare:

* maxilare;
* ethmoidale;
* frontale;
* sfenoidale;

Dupa etiologie

* bacteriene;
* fungice.

Semne si simptome
În formele acute

* obstructie nazala (mai accentuata de o parte);
* rinoree mucopurulenta (unilaterala de obicei);
* cefalee frontoorbitala;
* neuralgie maxilodentara;
* hiperemie si edem al mucoasei nazale;
* prezenta puroiului în meatul mijlociu nazal.

În formele cronice se mai pot depista:

* hipertrofia cornetelor nazale;
* modificari polipoase ale mucoasei nazale;
* polipi radiologici;
* opacifierea sinusului afectat.

Cauze
- Infectii respiratorii virale - cea mai frecventa cauza, desi doar 0,5% din aceste infectii se complica cu sinuzite.
- Rinitele alergice produc obstruarea orificiilor sinusale prin edemul mucoasei sau polipi.
- Adenoiditelc acute.
- Intubatia naso-trahiala sau nazo-gastrica reprezinta un risc major pentru aparitia sinuzitelor nozocomiale în sectiile de terapie intensiva;
- Infectiile dentare, constituie 5-10% din totalul sinuzitelor. Propagarea infectiei se produce din radacinile dintilor posteriori ai arcadei dentare superioare, care se afla in vecinatate nemijlocita cu planseul sinusului maxilar.
- Anomaliile mucusului (fibroza chistica).
- Barotrauma.
- Corpi straini nazali.
- Tumorile.

Etiologia
Cei mai frecventi agenti patogeni la copii si adulti în formele bacteriene acute sunt: Streptococcus pneumoniae, H. influenzae. Mai rar se depisteaza Moraxella catarrhalis, care este responsabila de dezvoltarea sinuzitei în 20 % cazuri la copii.

In sinuzitcle cronice joaca un rol important bacilii gram negativi anaerobi, fungii. În cazurile asociate cu infectii dentare în 9% cazuri se depisteaza bacilii gram-negativi, mai rar anaerobi.

Factori de risc - frigul, umezeala, infectii virale.

Diagnosticul diferential - corpi straini, infectia tractului respirator superior, adenoidita, tumorile.

Investigatii de laborator - hemoleucograma (VSH marit in sinuzita acuta). Culturi bacteriologice.

Investigatii instrumentale - diafanoscopia - transiluminarea sinusurilor maxilare si frontale în sinuzitele maxilare si frontale cu o sursa de lumina puternica într-o camera obscura. Este pozitiva în sinuzitele maxilare si frontale acute la pacientii peste 10 ani. Nu are valoare diagnostica la pacientii cu peretii ososi sinuzali îngrosati, în sinuzitele cronice. R - grafia sinuzala: evidentiaza (opacitate, nivel lichidian, îngrosarea mucoasei cu 4 mm si mai mult).

Procedee diagnostice - TC, RMN, endoscopia optica, rinometria acustica.

Masuri generale

* educarea pacientului (se va informa despre caracterul bolii, modul de administrare a medicamentelor, factorii ce pot provoca exacerbarea).
* folosirea corecta a vasoconstrictoarelor.
* evitarea racelii.

Complicatile sinuzitelor bacteriene

* celulita orbitara. Tratament cu antibiotice de spectru larg (Ceftriaxona), daca nu se amelioreaza în 24 ore starea bolnavului, sinusul se dreneaza.
* abcesul subperiostal frontal (tumora Pott) -tumefactie dureroasa la nivelul fruntii. Abcesul si sinusul frontal se dreneaza chirurgical.
* complicatiile intracraniene (abcesul extra-dural, subdural si meningeal, meningita, tromboflebita sinusului venos cavernos). Tratament chirurgical.

Stari patologice asociate - bronsita, sindromul Kartagener.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE