Anemia (anemia prin deficit de fier)
·
anemie
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatate
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
Anemia - remedii naturiste
Anemia - remedii naturiste
Anemia este un rezultat al reducerii globulelor rosii din sange si, in consecinta, scaderea cantitatii de oxigen pe care acesta o transporta. Primele simptome sunt pierderea apetitului, aparitia ametelilor si a sunetelor din urechi, instalarea constipatiei, a iritabilitatii si durerilor de cap.
Este interesant de observat faptul ca, in China, anemia este un fenomen foarte rar. O statistica efectuata in 1991 in aceasta tara arata ca acumularile de fier in organismul chinezilor sunt mult mai mari decat la locuitorii Statelor Unite. Cercetatorii stiintifici care au analizat aceste lucruri si cauzele lor au constatat ca nu hrana chinezilor este mai bogata in fier, ci preparatele realizate in tigaile de otel (deja, vestitele wok-uri) , precum si existenta unei cantitati mari din acest element in praful respirat de chinezi.
In ciuda raritatii anemiei, in China aceasta este impartita in 3 categorii:
- anemia feripriva - lipsa de fier din alimentatie;
- anemia rezultata prin pierderi masive de sange (rani, menstruatie abundenta, ulceratii, hemoroizi);
- anemia provocata de afectarea maduvei spinarii, a ficatului ori a tiroidei, sau de artrita reumatoida.
Din aceste motive este necesara stabilirea cu precizie a tipului de anemie de catre medici. O anemie care nu a capatat aspect patologic poate fi usor tratata prin adaosul de fier in alimentatie, crescand cantitatea de hemoglobina. In acest sens sunt recomandate urmatoarele alimente: caisele, sfecla rosie, strugurii, ciresele, curmalele, mazarea, salata verde, alunele cajou, mierea, ghimbirul, pastarnacul, hreanul, usturoiul, ceapa, nucsoara, dovleacul, morcovii, fasolea soia si - desigur! - spanacul. Ficatul sau extractul din ficat contin substantele necesare pentru refacerea hemoglobinei. Se pot lua si tablete de Fier, dar acestea induc riscul de constipare. Acidul tanic, prezent in cafea si in ceaiul negru, ca si in produsele lactate inhiba absorbirea fierului, in vreme ce vitamina C favorizeaza acest proces.
Iata si remediile cele mai simple:
* luati 2-3 linguri (30-45 ml) de miere zilnic, in oricare forma va place: in apa calduta, in cerealele de la micul dejun, pe paine prajita, sau, ca atare;
* beti un ceai decoct dintr-o frunza mica de curmal, taiata in fasii;
* pisati fin coji de arahide si luati zilnic cate o lingurita plina, impreuna cu 1/2 pahar cu apa calda;
* salata din oua fierte si tomate, mancata de 3 ori pe zi, ca si salata facuta din: 1 mar, o tomata si 3 lingurite de seminte de susan - mancata de 2 ori pe zi - ambele pot fi, de asemenea, de mare folos.
Daca doriti si retete mai savuroase, atunci va recomand:
Mancarea de Tofu si albus de ou
Se pun la congelat 500 g branza de soia (Tofu); apoi se pune in apa calda (scopul este de a se modifica textura acesteia si a deveni mai absorbanta); cand branza s-a inmuiat se scoate din apa si se rastoarna intr-un vas in acre se afla doua albusuri de ou, lasandu-se timp de 5 minute. Se transfera intr-un vas mai mare din ceramica sau sticla, iar acesta se aseaza intr-un alt vas pentru fierbere Bain-Marie, timp de 15 minute. Preparatul se consuma cald, asezonat cu sos de soia si alte condimente, dupa gust.
Tocanita de ficat si spanac
Se pun la fiert 500 ml apa; cand da in clocot, se adauga125 g ficat de vitel (taiat in cubulete) si250 g spanac. Se fierbe inabusit timp de 45 minute, verficandu-se din cand in cand daca nu s-a evaporat toata apa si adaugand, daca este nevoie. Se consuma calda, cu condimentele dorite, cat mai des posibil.
Mancare de curmale cu orez
in 250 ml apa care fierbe, se pun 100 gr orez brun sau dulce si 30 gr curmale rosii. Se continua fierberea pana orezul este pe jumatate fiert, apoi adaugati putin zahar brun. Se bea zeama o data pe zi, timp de 15 zile.
Mancare de porc cu spanac
Se pun la fiert 500 ml apa. Cand da in clocot, se adauga 150 gr spanac si 50 gr carne macra de porc (pulpa) si se mai fierbe inca 4-5 minute. Se poate adauga si sare. Acest preparat se poate manca zilnic, la pranz, sau seara.
Rinichi
Se prepara un rinichi de porc (sau de vita, vitel, sau miel), tinandu-l timp de 30 minute in apa calda, iar apoi taindu-l in felii subtiri si punandu-l la fiert. Se poate pune si sare, la urma, precum si alte condimente. Se mananca o data pe zi, pana la recuperare completa
Mancare de bureti cu curmale
Se pun in apa rece 30 gr de ciuperci-bureti negri si se tin cca. 30 minute. Apoi, se pun la fiert impreuna cu 30 curmale rosii si putin zahar brun, folosind atata apa cata este nevoie. Rezultatul fierberii se scurge de apa si se mananca zilnic, pana la recuperare.
In cazurile unor deficiente mai severe la nivelul splina-pancreas, se poate manca si cate o supa mai concentrata de: macrou, ton, ansoa, vita, ficat si rinichi de vita, pui, curcan, sau miel. Untul este singurul lactat permis.
Asadar, solutii sunt destule si chiar placute. Deci, nu va speriati de anemie! Nu trebuie decat sa va consultati un specialist in domeniul nutritiei si dieto terapiei chinezesti.
Anemia este un rezultat al reducerii globulelor rosii din sange si, in consecinta, scaderea cantitatii de oxigen pe care acesta o transporta. Primele simptome sunt pierderea apetitului, aparitia ametelilor si a sunetelor din urechi, instalarea constipatiei, a iritabilitatii si durerilor de cap.
Este interesant de observat faptul ca, in China, anemia este un fenomen foarte rar. O statistica efectuata in 1991 in aceasta tara arata ca acumularile de fier in organismul chinezilor sunt mult mai mari decat la locuitorii Statelor Unite. Cercetatorii stiintifici care au analizat aceste lucruri si cauzele lor au constatat ca nu hrana chinezilor este mai bogata in fier, ci preparatele realizate in tigaile de otel (deja, vestitele wok-uri) , precum si existenta unei cantitati mari din acest element in praful respirat de chinezi.
In ciuda raritatii anemiei, in China aceasta este impartita in 3 categorii:
- anemia feripriva - lipsa de fier din alimentatie;
- anemia rezultata prin pierderi masive de sange (rani, menstruatie abundenta, ulceratii, hemoroizi);
- anemia provocata de afectarea maduvei spinarii, a ficatului ori a tiroidei, sau de artrita reumatoida.
Din aceste motive este necesara stabilirea cu precizie a tipului de anemie de catre medici. O anemie care nu a capatat aspect patologic poate fi usor tratata prin adaosul de fier in alimentatie, crescand cantitatea de hemoglobina. In acest sens sunt recomandate urmatoarele alimente: caisele, sfecla rosie, strugurii, ciresele, curmalele, mazarea, salata verde, alunele cajou, mierea, ghimbirul, pastarnacul, hreanul, usturoiul, ceapa, nucsoara, dovleacul, morcovii, fasolea soia si - desigur! - spanacul. Ficatul sau extractul din ficat contin substantele necesare pentru refacerea hemoglobinei. Se pot lua si tablete de Fier, dar acestea induc riscul de constipare. Acidul tanic, prezent in cafea si in ceaiul negru, ca si in produsele lactate inhiba absorbirea fierului, in vreme ce vitamina C favorizeaza acest proces.
Iata si remediile cele mai simple:
* luati 2-3 linguri (30-45 ml) de miere zilnic, in oricare forma va place: in apa calduta, in cerealele de la micul dejun, pe paine prajita, sau, ca atare;
* beti un ceai decoct dintr-o frunza mica de curmal, taiata in fasii;
* pisati fin coji de arahide si luati zilnic cate o lingurita plina, impreuna cu 1/2 pahar cu apa calda;
* salata din oua fierte si tomate, mancata de 3 ori pe zi, ca si salata facuta din: 1 mar, o tomata si 3 lingurite de seminte de susan - mancata de 2 ori pe zi - ambele pot fi, de asemenea, de mare folos.
Daca doriti si retete mai savuroase, atunci va recomand:
Mancarea de Tofu si albus de ou
Se pun la congelat 500 g branza de soia (Tofu); apoi se pune in apa calda (scopul este de a se modifica textura acesteia si a deveni mai absorbanta); cand branza s-a inmuiat se scoate din apa si se rastoarna intr-un vas in acre se afla doua albusuri de ou, lasandu-se timp de 5 minute. Se transfera intr-un vas mai mare din ceramica sau sticla, iar acesta se aseaza intr-un alt vas pentru fierbere Bain-Marie, timp de 15 minute. Preparatul se consuma cald, asezonat cu sos de soia si alte condimente, dupa gust.
Tocanita de ficat si spanac
Se pun la fiert 500 ml apa; cand da in clocot, se adauga125 g ficat de vitel (taiat in cubulete) si250 g spanac. Se fierbe inabusit timp de 45 minute, verficandu-se din cand in cand daca nu s-a evaporat toata apa si adaugand, daca este nevoie. Se consuma calda, cu condimentele dorite, cat mai des posibil.
Mancare de curmale cu orez
in 250 ml apa care fierbe, se pun 100 gr orez brun sau dulce si 30 gr curmale rosii. Se continua fierberea pana orezul este pe jumatate fiert, apoi adaugati putin zahar brun. Se bea zeama o data pe zi, timp de 15 zile.
Mancare de porc cu spanac
Se pun la fiert 500 ml apa. Cand da in clocot, se adauga 150 gr spanac si 50 gr carne macra de porc (pulpa) si se mai fierbe inca 4-5 minute. Se poate adauga si sare. Acest preparat se poate manca zilnic, la pranz, sau seara.
Rinichi
Se prepara un rinichi de porc (sau de vita, vitel, sau miel), tinandu-l timp de 30 minute in apa calda, iar apoi taindu-l in felii subtiri si punandu-l la fiert. Se poate pune si sare, la urma, precum si alte condimente. Se mananca o data pe zi, pana la recuperare completa
Mancare de bureti cu curmale
Se pun in apa rece 30 gr de ciuperci-bureti negri si se tin cca. 30 minute. Apoi, se pun la fiert impreuna cu 30 curmale rosii si putin zahar brun, folosind atata apa cata este nevoie. Rezultatul fierberii se scurge de apa si se mananca zilnic, pana la recuperare.
In cazurile unor deficiente mai severe la nivelul splina-pancreas, se poate manca si cate o supa mai concentrata de: macrou, ton, ansoa, vita, ficat si rinichi de vita, pui, curcan, sau miel. Untul este singurul lactat permis.
Asadar, solutii sunt destule si chiar placute. Deci, nu va speriati de anemie! Nu trebuie decat sa va consultati un specialist in domeniul nutritiei si dieto terapiei chinezesti.
0 comments :
Trimiteți un comentariu