Amigdalita
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatate
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
·
tratament
Tratamente clasice si naturiste pentru amigdalita
Tratamente clasice si naturiste pentru amigdalita
Amigdalita este inflamarea acuta si cronica a amigdalelor palatine, caracterizata prin deglutitie (inghitire) dureroasa. Ea poate fi tratata prin intermediul unor plante medicinale.
Plantele medicinale ce pot fi utilizate sunt: aninul negru, cerentelul, cimbrisorul, feniculul, galbenelele, gorunul, iarba neagra, izma buna, jalesul de gradina, levantica, macul, musetelul, nalba de cultura, nalba mare, nalba mica, patlagina, patrunjelul de camp, salcia, sunatoarea, teiul argintiu, toporasii, trandafirul, turita mare.
Retete utilizate
Uz intern
Feniculul - infuzie din 1-2 lingurite de fructe, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea calduta, dupa mesele principale.
Iarba neagra - decoct din 15-20 g. planta uscata, maruntita, la 1/2 litru de apa; se fierbe 10-15 minute, se strecoara si apoi se bea o ceasca pe zi.
Musetelul - infuzie dintr-o lingurita de flori, la 200 ml. apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca gargara.
Uz extern
Aninul negru - decoct din 10 g. scoarta maruntita, la 300 ml. de apa clocotita. Se administreaza sub forma de gargara, de 3 ori pe zi.
Galbenelele - infuzie din 30 g. flori, la 300 ml. de apa clocotita. Se administreaza sub forma de gargara, de 2-3 ori pe zi. Tinctura medicinala din 2-3 flori, la 100 ml alcool. Se administreaza sub forma de gargara, cu 30 de picaturi puse in 200 ml. de apa, de 3 ori pe zi.
Gorunul - decoct dintr-o lingura de pulbere de scoarta, la o cana cu apa (200 ml). Se fierbe 5 minute, apoi se acopera si se lasa 15-20 de minute. Se administreaza sub forma de gargara, de cateva ori pe zi.
Patlagina - tinctura medicinala obtinuta din 2-5 g. de frunze, la 100 ml. alcool. Se administreaza sub forma de gargara, cu 40 de picaturi de tinctura puse in 100 ml. apa, de 3 ori pe zi.
Patrunjelul de camp - tincuta medicinala obtinuta din o parte pulbere de radacina sau radacina uscata, bine maruntita, si 5 parti alcool 70 grade sau tuica. Se lasa la macerat timp de 10 zile. Se iau apoi 4 picaturi din tinctura, se amesteca cu 4 linguri de apa si se face gargara zilnic.
Salcia - decoct din 4 linguri de coaja maruntita, la o cana (200 ml) cu apa. Se foloseste cu gargara, de cateva ori pe zi.
Sunatoarea - infuzie dintr-o lingura din planta uscata, la 100 ml de apa data in clocot. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca si gargara.
Teiul argintiu - infuzie din 10 g. flori, la 1 litru de apa; se fierbe in clocot. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca gargara.
Trandafirul - otet de trandafir preparat din 250 g. petale proaspete, peste care se toarna 2 litri de otet de mere; se lasa la macerat 8-10 zile, perioada in care se amesteca zilnic continutul pentru uniformizare. Se strecoara si se trage in sticle separate. Se pun cateva picaturi de otet de trandafir intr-un pahar cu apa si se face gargara zilnic.
Ceai complex pentru gargara
1. Musetelul - flori, Cimbrisorul - partea aeriana a plantei, Jalesul de gradina - frunze, Nalba Mare - frunze, Macul - capsule, Cerentelul - radacini, toate in parti egale. Din acest amestec se face o infuzie din 2 lingurite, la o cana cu apa. Se administreaza sub forma de gargara, de 3 ori pe zi.
2. Levantica - flori, Musetelul - flori, Cimbrisorul - partile aeriene ale plantei, toate in parti egale. Din acest amestec se face o infuzie din 2 lingurite, la o cana cu apa. Se administreaza sub forma de gargara, de 3 ori pe zi.
Amigdalita este inflamarea acuta si cronica a amigdalelor palatine, caracterizata prin deglutitie (inghitire) dureroasa. Ea poate fi tratata prin intermediul unor plante medicinale.
Plantele medicinale ce pot fi utilizate sunt: aninul negru, cerentelul, cimbrisorul, feniculul, galbenelele, gorunul, iarba neagra, izma buna, jalesul de gradina, levantica, macul, musetelul, nalba de cultura, nalba mare, nalba mica, patlagina, patrunjelul de camp, salcia, sunatoarea, teiul argintiu, toporasii, trandafirul, turita mare.
Retete utilizate
Uz intern
Feniculul - infuzie din 1-2 lingurite de fructe, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea calduta, dupa mesele principale.
Iarba neagra - decoct din 15-20 g. planta uscata, maruntita, la 1/2 litru de apa; se fierbe 10-15 minute, se strecoara si apoi se bea o ceasca pe zi.
Musetelul - infuzie dintr-o lingurita de flori, la 200 ml. apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca gargara.
Uz extern
Aninul negru - decoct din 10 g. scoarta maruntita, la 300 ml. de apa clocotita. Se administreaza sub forma de gargara, de 3 ori pe zi.
Galbenelele - infuzie din 30 g. flori, la 300 ml. de apa clocotita. Se administreaza sub forma de gargara, de 2-3 ori pe zi. Tinctura medicinala din 2-3 flori, la 100 ml alcool. Se administreaza sub forma de gargara, cu 30 de picaturi puse in 200 ml. de apa, de 3 ori pe zi.
Gorunul - decoct dintr-o lingura de pulbere de scoarta, la o cana cu apa (200 ml). Se fierbe 5 minute, apoi se acopera si se lasa 15-20 de minute. Se administreaza sub forma de gargara, de cateva ori pe zi.
Patlagina - tinctura medicinala obtinuta din 2-5 g. de frunze, la 100 ml. alcool. Se administreaza sub forma de gargara, cu 40 de picaturi de tinctura puse in 100 ml. apa, de 3 ori pe zi.
Patrunjelul de camp - tincuta medicinala obtinuta din o parte pulbere de radacina sau radacina uscata, bine maruntita, si 5 parti alcool 70 grade sau tuica. Se lasa la macerat timp de 10 zile. Se iau apoi 4 picaturi din tinctura, se amesteca cu 4 linguri de apa si se face gargara zilnic.
Salcia - decoct din 4 linguri de coaja maruntita, la o cana (200 ml) cu apa. Se foloseste cu gargara, de cateva ori pe zi.
Sunatoarea - infuzie dintr-o lingura din planta uscata, la 100 ml de apa data in clocot. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca si gargara.
Teiul argintiu - infuzie din 10 g. flori, la 1 litru de apa; se fierbe in clocot. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca gargara.
Trandafirul - otet de trandafir preparat din 250 g. petale proaspete, peste care se toarna 2 litri de otet de mere; se lasa la macerat 8-10 zile, perioada in care se amesteca zilnic continutul pentru uniformizare. Se strecoara si se trage in sticle separate. Se pun cateva picaturi de otet de trandafir intr-un pahar cu apa si se face gargara zilnic.
Ceai complex pentru gargara
1. Musetelul - flori, Cimbrisorul - partea aeriana a plantei, Jalesul de gradina - frunze, Nalba Mare - frunze, Macul - capsule, Cerentelul - radacini, toate in parti egale. Din acest amestec se face o infuzie din 2 lingurite, la o cana cu apa. Se administreaza sub forma de gargara, de 3 ori pe zi.
2. Levantica - flori, Musetelul - flori, Cimbrisorul - partile aeriene ale plantei, toate in parti egale. Din acest amestec se face o infuzie din 2 lingurite, la o cana cu apa. Se administreaza sub forma de gargara, de 3 ori pe zi.
0 comments :
Trimiteți un comentariu