background img

Articole noi

Banutei

Banutei

Denumire stiintifica: Bellis perennis Fam. Compositae
Denumiri populare: paralute, margarete pitice.


In traditia populara:
-se folosea ca leac in bronsite. Planta se spala, se pisa, se storcea, iar sucul obtinut se amesteca cu zahar candel si se lua de mai multe ori pe zi. Unii o fierbeau bine acoperita, decoctul il amestecau cu miere si preparau un sirop din care luau 1-2 linguri pe zi contra bronsitei cronice.

Compozitie chimica: saponine, substante tanante, mucilaginoase, ulei eteric.
Actiune farmaceutica: produce o lubrifiere a sputei, usureaza respiratia se indica mai ales la bolile aparatului respirator. De asemenea este diuretica, ajuta chiar la diferite afectiuni la refacerea celulara.

Mod de preparare:

- se pot consuma proaspete in salate de cruditati taiate marunt. Se mai pot taia crude sau uscate marunt si se amesteca cu miere. Se iau in acest caz cate o lingurita de mai multe ori pe zi.

Ceai: 1 lingurita de flori maruntite la 100 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
In cazul in care se va folosi extern se va dubla cantitatea de planta.
Este bine ca dupa 15 zile de tratament sa se faca o pauza de 15 zile.

Unguente:
- la 100 g grasime (untura de porc, unt fiert inainte pentru indepartarea impuritatilor) se va adauga 50 g de planta macinata fin.
Se fierbe timp de 3 ore pe baia de apa. Se strecoara calda, apoi se pune la rece in cutiute mici. In cazul in care se doreste sa fie mai consistenta se poate adauga putina ceara de albine incalzind din nou tot pe baie de apa pentru topirea cerii. La racire se va mesteca bine pentru ca are tendinta sa se stratifice.
In aceasta crema se poate pune putin propolis brut (10-- 20 g) si se topeste din nou, amestecand pana la racirea complecta. Se va tine la rece in cutiute mici.

Praf: se transforma in praf planta cu rasnita de cafea. Se va lua cate un varf de cutit- 1 lingurita de trei ori pe zi. Acesta se va tine sub limba timp de 10 minute, dupa care se va inghitii cu putina apa.

Tinctura- - o parte planta macinata se va pune intr-o sticla care are capac ermetic. Se mai adauga 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va tine la temperatura camerei timp de 15 zile agitand zilnic de mai multe ori. Se strecoara, se pune in recipiente mai mici inchise ermetic. Se poate folosi timp de 2 ani, daca a fost pastrata la rece, bine inchisa.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni:
- abcese, ascita, astma, balonari, bronsite cronice si acute, boli la buze, cancer pulmonar, sau san, ciroza, comotii cerebrale, constipatie, dureri de cap, edeme inflamate, digestie lenta, furuncule, gaze intestinale, hepatite, insuficienta renala, intoxicatii, iritatiile pielii, litiaza renala cu urati, micoze, migrene, ochi inflamati, pemfigus, pete pe fata, pleoape inrosite, porfirie, rani, reumatism, tumori, tuse.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE