background img

Articole noi

Barba ursului

Barba ursului

Denumire stiintifica: Equisetum maximum Fam. Equisetaceae.
Denumiri populare: barba- ursului de bame, barba sasului.


In traditia populara: decoctul tulpinilor sterile scoase cu radacina cu tot si fierte infundat intr-o ulcica se tinea in gura copiilor contra durerilor de dinti, iar cu plantele se faceau oblojeli la falca.

Fiertura preparata din tulpini sterile se dadea contra bolilor de piept. Se mai intrebuinta impreuna cu iarba baloasa ( Centaureea austriaca), fierte in bere, cu miere si putina piatra acra pentru bolile de blenoragie. In multe parti se lua contra durerilor de rinichi. Cu flori de nalba decoct se da contra polutiilor.

Compozitie chimica:
tulpinile sterile contin oxizi de siliciu, saponina, flavonozide, compusi azotati.
Actiune farmacologica: se foloseste doar extern unde produce la bai o puternica dezintoxicare a organismului si o mai rapida cicatrizare in afectiunile dermatologice.

Preparare:
-Se foloseste doar la tratamentul extern asa ca vom pune 50 g de planta maruntita la 5 litri de apa. Se va fierbe apoi timp de 30 minute, se strecoara apoi in cada unde se va sta 30 minute. Pentru comprese pe rani sau cataplasme pe umflaturi se va pune 2 linguri de planta maruntita in 250 ml de apa si se va fierbe timp de 15 minute. Se va strecura si cu acest ceai se pot face comprese pe locurile afectate. Cataplasmele se vor face cu planta fiarta. Se va tine in functie de toleranta intre 2 ore, pana la 8 ore, local.
Se poate folosi la: ascita, edeme, rani, umflaturi, etc.
Contraindicatii:
Sub nici o forma nu se va folosi intern.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE