background img

Articole noi

Bostan

Bostan

Denumire stiintifica: Cucurbita pepo Fam. Curcubitaceae


In traditia populara:
era folosit in alimentatia animalelor si uneori si a oamenilor. Din seminte se extrage un ulei comestibil cu gust aparte.
In podisul Tarnavelor, miezul fiert in lapte dulce se punea pe uime.
Cu tulpinile fierte in lapte sau prajite in untura de porc se faceau legaturi la galci.
Semintele uscate si fierte se puneau pe furuncule, iar decoctul se lua contra litiazelor renale.

Fiertura frunzelor se lua ca vermifug, antispasmodic si diuretic in boli de rinichi.
Uleiul din seminte, in care se punea cenusa de coaja de mar dulce, se intrebuinta contra bubelor dulci si a altor bube.
In Dobrogea laptele din seminte de dovleac se folosea contra teniei.
In ajunul Craciunului se dadea copiilor bostan ca sa fie grasi peste an.
Compozitie chimica: beta-caroten ca si morcovul, difera doar cantitativ, leucina, peporezina, tirozina, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, hidrati de carbon, protide, saruri minerale. Vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.

Proprietati: emolient de exceptie, sedativ, laxativ.
Se indica la urmatoarele afectiuni: abcese, afectiuni cardiace, afectiuni renale, afectiuni reumatismale, afectiuni oculare in special cele cu hemoragii, arsuri, astenii, cancer, cangrena senila, constipatie, diabet (inlatura sau previne afectiunile care apar la ochi), dispepsii, dizenterie, enterite, hemoroizi, infecti urinare, insomnii, insuficienta renala, leucemii, paraziti intestinali (ascarizi, limbrici), prostata, tenie, tulburari neurologice, viermi intestinali.

Mod de folosire:

Intern:

* crud amestecat cu aperitive; in supe, inabusit.
* 1 pahar de suc, in fiecare dimineata, pe nemancate, este un laxativ foarte eficient.
* semintele consumate crude dupa decojire (vezi si dovleacul).
* Se piseaza 30-50 g de seminte, se amesteca cu miere si se iau in trei prize, din jumatate in jumatate de ora. Dupa o ora se ia un laxativ, preferabil ulei de ricin.
* Emulsia obtinuta prin fierberea in lapte a semintelor decojite si pisate este calmanta si racoritoare (insomnii, dureri si inflamatii ale cailor urinare.


Extern:
-Cataplasme contra arsurilor si a inflamatiilor, abcese, cangrena senila.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE