background img

Articole noi

Cervana

Cervana

Denumire stiintifica: Lycopus europaeus Fam Labiate
Denumiri populare: carvana, catuse, ciorvana, ciorvanca, coarna, carvana, durerea inimii, iarba lui ceas rau, piciorul lupului, tervana.


In traditia populara: sucul plantei singur sau amestecat cu sulfat de fier se intrebuinta pentru colorarea panzeturilor.
Frunzele au fost intrebuintate contra tusei, ca tonic, etc.
Actiuni farmaceutice: actioneaza asupra hormonului tireotrop, diminueaza sau inlatura actiunea unor hormoni gonadotropi, inhiba metabolismul iodului, de asemenea deversarea tiroxinei in tiroida. Se foloseste doar planta proaspata, sau cea uscata la umbra si facuta praf. Se mai pot cita efectele de stimulare a organismului, de stimulare a poftei de mancare. De asemenea calmeaza tusa. Extern se poate folosi la cicatrizarea ranilor sau pentru refacerea pielii lezate.

Preparare:

-Suc proaspat obtinut din planta cu ajutorul storcatorului de fructe. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi inainte de mese cu 15 minute.
-1 lingurita de planta se va pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi. Se vor lua inainte de mese.
-Praf de planta uscata se va obtine cu rasnita de cafea apoi se cerne. Se va lua un varf de cutit de 3 ori pe zi cu 15 minute inainte de mese, apoi se bea putina apa. Se pot face cure de lunga durata.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni tiroidiene sau a altor glande (supra/renale), anorexie, alopecie, dismenoree, edeme, tuse de diferite etiologii.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE