background img

Articole noi

Chimen

Chimen

Denumire stiintifica: Carum carvi Fam. Umbelliferae
Denumiri populare: secarea.


In traditia populara: decoctul si ceaiul din seminte se dadea copiilor mici bolnavi de matrice. Se mai spalau cu el pe cap contra bubelor, iar fetele din unele sate se spalau cu zeama de chimen calduta, ca sa se faca frumoase, sa aiba fata curata. Peste tot se pune in tuica pentru pofta de mancare. Se lua contra durerilor de stomac. Chimenul fiert in lapte sau apa se lua pentru bolile inimii. Ceaiul din chimen cu iarba creata se dadea ca intaritor celor slabiti de boala. Se mai folosea la raceli sau pentru boli femeiesti cu trandafir alb si malin alb.

Femeile care aveau copii mici mancau supa de chimin, ca sa aiba lapte mai mult.
Compozitia chimica: ulei volatil in care predomina carvona -86%
Actiune farmaceutica: stimulent al secretiilor gastrice, carminativ, galactagog, regleaza functiile stomacului, creste diureza, antiinflamator intestinal, antiseptic gastric si intestinal, antispastic, diuretic, galactagog, stimulent, fluidifica secretiile bronhice.

Regleaza menstruatia.
Se poate utiliza in urmatoarele afectiuni: anorexie, balonari intestinale, bronsite, colici gastrice si intestinale, dismenoree, enterocolite, mareste cantitatea de lapte la mamele care alapteaza, reglarea menstruatiei, tulburari intestinale, viermi intestinali.
Preparare: o lingurita si jumatate de seminte maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se va strecura. Se va bea in trei reprize dupa mesele principale. Este bine ca sa se macine samanta cu rasnita de cafea, chiar inainte de a se pune in apa clocotita si se va macina doar cat se foloseste o data.

-Cataplasme cu seminte fierte si amestecate cu smantana se aplica pe sanii inflamati si umflati, sau pe umflaturi. Se aplica foarte calde.
-Praf de seminte obtinut cu rasnita de cafea se amesteca cu putina apa si se poate folosi la hemoroizi, oprirea laptelui, etc.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE