background img

Articole noi

Cimbrisor

Cimbrisor

Denumire stiintifica: Tymus vulgaris Fam. Labiate
Denumiri populare: cimbrisor, cimbru-grecesc, cimbru-adevarat, cimbru-bun, cimbru de gradina, cimbru-mirositor, iarba-cucului, iarba de lamaioara, lamaioara, lamaita.


In traditia populara:
- decoctul ori planta plamadita in rachiu se tinea in gura contra durerilor de dinti. Se mai lua la boli de stomac.
Pe rani se punea cimbru cu frunze cu tot si se turna peste el apa calda cateva minute.
Se spune ca tulpinile florifere sunt cele mai bune la paralizie, si la boli venerice.

Compozitie chimica:
substante amare: serpilina, ulei eteric (timol, cineol, carvacrol,), hidrocarburi terpenice (cimen, pimen, felandren, terpine, cariohilen, cardinen, mircen, terpinolen) saponine, compusi oxigenati, alcooli, ulei gras, glicozizi flavonici, acizii cafeic si rozmarinic, tanin.
Actiune farmaceutica: antiseptic intestinal, coleretic, colagog, stomahic, expectorant, antiseptic al cailor respiratorii, amelioreaza functiile ficatului si rinichilor, antihelmitic, reduce spasmele intestinale, fiind si antiseptic intestinal. Extern; antiinfectios, antiseptic, antibacterian, calmant al sistemului nervos central (bai).
Intra in compozitia ceaiurilor: antiasmatic, antidiareic si pentru gargara.

Preparare: - 1-2 lingurite de planta se va pune la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi pentru 10 minute dupa care se va consuma in trei reprize de preferat inaintea meselor principale.
-2-3 lingurite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va folosi 3-4 linguri inainte de fiecare masa.

Extern- 100 g de planta maruntita se va pune in 5 litri de apa clocotita. Se va lasa apoi sa stea acoperit timp de 15 minute dupa care se strecoara direct in cada de baie. Se va sta in cada timp de minimum 20 minute.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, acnee, afectiuni pulmonare, afectiuni renale, afte, ameteli, anemie, anorexie, arsuri, astm, balonari, bronsite acute sau cronice, contractii nervoase ale stomacului si intestinelor, diaree, dispepsie, dureri de dinti, dureri reumatice, dureri sciatice, eczeme infectate, enterite, enterocolite, eroziuni bucale, fermentatii intestinale, ficat (stimulent), greata, guta, hemoragii, infectii intestinale, inflamatii ganglionare, inflamatii mamelonare, iritatii cutanate, leucoree (mai ales functionala), migrene, nevralgii, pemfigus bucal, plagi infectate sau purulente, raguseala, rani, reumatism, ten seboreic sau actinic, tuse in special convulsiva, ulceratii ale pielii, viermi intestinali.
Notam tocmai la sfarsit pentru a fi retinut ca aceasta planta administrata sub orice forma poate sa distruga stafilococul si streptococul si din aceasta cauza este foarte utila in toate infectiile cu acesti microbi. Nu are nici un efect secundar. Se poate administra fara nici o teama chiar si copiilor mici sau femeilor gravide, chiar perioade foarte lungi de timp, mai ales in afectiunile foarte grave pe care le dau acesti microbi.

Atentie! Nu se supradozeaza deoarece poate produce tulburari gastro- intestinale, excitatii nervoase urmate de depresie si incordare motorie.

Contraindicatii: gastrite, enterite, esofagite, insuficienta pancreatica.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE