background img

Articole noi

Coacaz negru

Coacaz negru

Denumire stiintifica: Ribes nigrum Fam. Saxifragaceae.

Denumiri populare: agris-negru, coacaza-neagra, pomisoara-neagra, smordin, smordina-neagra, strugurei-negri, struguri-negri.
În traditia populara: se prepara siropuri, lichioruri si un vin negru tonic. Frunzele sunt folosite pentru ceai.
Compozitie chimica- fructe: zaharuri 9,5%, acizi organici, citric, malic, sa. 2,1%, proteine 0,9%, calciu, fier, fosfor, potasiu 316 mg\100g, sodiu 2,8 mg\100g, zinc, cupru, fluor, caroten, vitaminele B1, B2, C (mai bogat ca portocalele de 3-4 ori sau chiar decât lamâia ( 150 mg\100 g), PP, B6, antocianozide, flavonoide.
Frunzele contin: taninuri, rutozid, vitamina C, saruri de potasiu, ulei volatil 0,2%.
Proprietati: frunzele au actiune diuretica, iar fructele aperitiv, digestiv, tonic, racoritor, laxativ, diuretic, astringent, depurativ, hemostatic. Elimina acidul uric în exces si purinele, hipotensor. Sinergismul dintre vitamina C si antocianozide le comunica proprietatea de a preveni accidentele vasculare si a marii acuitatea vizuala.
Frunzele sunt antireumatismale renumite.

Preparare:
-2 lingurite de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 4-5 cani pe zi.
-Praf din planta uscata obtinut cu râsnita de cafea. Se va lua un vârf de cutit care se va tine sub limba pentru 10 minute, dupa care se înghite cu putina apa. Tot acest praf se poate pune si pe ranile care zemuiesc.
-Extern se va putea folosi si o infuzie mai concentrata cu cantitate dubla de planta.
-Tinctura- se va folosi la prepararea tincturii praf de planta. Se pune 50 g de praf împreuna cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Dupa 15 zile se filtreaza. Zilnic se va lua câte o lingurita de tinctura diluata în apa. Extern se va folosi tinctura diluata cu apa în proportii diferite în functie de sensibilitatea fiecaruia locala.

-Unguent- se va amesteca o parte de praf de planta cu unt care a fost în prealabil fiert si i s-a înlaturat spuma si depunerile de la fund. Se va folosi în strat subtire aplicat 1-2 ori pe zi pe locurile afectate.
-Lichior de coacaze negre: 1 kg de bobe foarte coapte, 2 g de scortisoara si 12 g de cuisoare. Lasam totul sa se macereze o luna în 3 litri de tuica împreuna cu 750 g de zahar. Recipientul îl agitam în fiecare zi. Apoi zdrobim fructele si strecuram printr-o pânza, storcând-o. Filtram si turnam în sticle.

-Vin din coacaze. Lasam sa se macereze boabele 3 zile în vin rosu. Apoi strecuram printr-o sita si amestecam cu un sirop de zahar la cald.
-Crema de coacaze- se pun boabele uscate într-o sticla, alternând cu straturi de zahar pudra. Astupam sticla si lasam sa se macereze mai multe luni. Clatinând sticla din când în când. Continutul se filtreaza si rezulta un lichior cu o aroma delicioasa. Trebuie sa socotim 5-6 sticle pline cu boabe pentru a obtine o sticla de crema. Prin distilarea fructelor se obtine un alcool de foarte buna calitate.

Se pot folosi la urmatoarele afectiuni:
accidente vasculare (preventiv) se consuma fructe în cure de cât mai lunga durata. Acrocianoza, afectiuni inflamatorii ale tubului digestiv si urinar. Afectiuni oculare cu diminuarea vederii- se consuma fructe sub orice forma. Angine, ateroscleroza (curata venele si arterele), boli pulmonare, calculi renali- elimina acidul oxalic si alcalinizeaza urina, colesterol în exces, crapaturi ale pielii, edeme cardio-renale, fisuri ale pielii, furuncule, guta (elimina acidul uric si purinele), hipertensiune, laringite, menopauza, osteoporoza (ajuta la formarea oaselor si la pastrarea masei osoase), infectie urinara, întepaturi de insecte, panaritiu, paraziti intestinali, prostatita, reumatism cronic, taieturi, tuse, varice.
Mugurii: -Se vor folosi muguri zdrobiti sau sfarâmati- 2 lingurite care se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi. Se pot lua chiar în cure de lunga durata.
-Praf din muguri uscati se vor lua câte un vârf de cutit de 3 ori pe zi. Se pune sub limba de 3 ori. Se tine apoi timp de 10 minute, dupa care se înghit eventual cu apa.

-Tinctura- 50 g de muguri zdrobiti se pun împreuna cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tin 15 zile agitând des. Se strecoara si se va lua de 3 ori pe zi câte 10 picaturi- 1 lingurita.
- Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: conjunctivita- comprese cu infuzie bine filtrata se poate picura si în ochi de 2-3 ori pe zi, episclerita, hipertensiune arteriala, impotenta, insuficienta urinara, prurigo, psoriazis, urticarie- infuzie sau tinctura diluata si apoi se va pune si putin otet.
Fructele.
-Fructe proaspete se consuma de 3 ori pe zi înainte de mese câte 300 g o perioada mai lunga. Pentru a le avea aceasta perioada fructele se pot pastra la congelator, fara sa-si piarda proprietatile, cu toate ca unele din vitamine se distrug.
-Suc de fructe obtinut cu storcatorul de fructe. Se vor consuma de 3 ori pe zi câte 100 ml . La fel este bine sa se tina o cura cu acest suc cât mai lunga.
-Fructe uscate- se macina cu râsnita de cafea. Se va lua o lingurita de praf si se pune la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot folosi 3-4 cani pe zi, perioade mai lungi de timp.
-Praf obtinut cu râsnita de cafea care se cerne apoi cu o sita fina. Se va pune un vârf de cutit sub limba pentru 10 minute, dupa care se va înghiti.

-Tinctura- 50 g de praf de fructe se vor pune la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tine apoi timp de 15 zile. Se strecoara. Se va lua câte o lingurita de 3 ori pe zi diluat cu putina apa.
-Sirop- se poate face din suc sau din decoct de coacaze mai concentrat la care se va adauga apoi zahar. Se strecoara si se fierbe apoi la consistenta unui sirop. Se va pune si putin suc de lamâie. Se poate pune apoi în sticle închise. Se va putea folosi câte o lingurita diluata de 3-4 ori pe zi cu 250 ml apa. Se poate si din fructe obtine ca orice sirop din fructe.

Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni bucale, amigdalite, ameteala, anemie, angine, artroze, astenie, avitaminoze, bolile coloanei, boli renale, bronsite, calculoza urinara sau renala, cancer, constipatie, convalescenta, crestere (ajuta la formarea oaselor), dureri de gât, faringita, gingivite, gripe, guta (elimina acidul uric si purinele), guturai, hepatite virale, incapacitate de concentrare, infectii în general, icter, inflamatiile aparatului digestiv si urinar, întepaturi de insecte, laringite, menopauza, meteorism, migrene, nefrite cronice, nevroze, obezitate, osteoporoza, oboseala cronica, ochi fructele proaspete maresc acuitatea vizuala), paradontoza, pneumonii, raceli, raguseala, splina (activeaza secretia si activitatea ei), somnolenta, stomatita, surmenaj, TBC pulmonar, tulburari glandulare la pubertate, tuse, ulcer cronic.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE