background img

Articole noi

Cum iti ingrijesti ficatul

Cum iti ingrijesti ficatul


Astazi vom afla mai multe despre ficat. In organismul nostru ficatul (ca organ plin Yang) si vezica biliara (ca organ gol yin) reprezinta elementul lemn, are ca organ de simt ochii, iar ca anotimp este reprezentat de primavara. Este reprezentat de culoarea verde, iar ca emotii negative ii corespund furia, mania si irascibilitatea, iar pozitive bunatate, generozitate si amabilitate.

Sunt sigur ca multe din aceste lucruri le stiai, dar nu le constientizai. De exemplu, stiai de la doctor ca anumite disfunctii ale ficatului sunt usor de recunoscut dupa o simpla analiza a ochilor (hepatita). De asemenea ai observat cum oamenii devin mai nervosi in primavara si ca in acelasi anotimp se inmultesc cazurile de hepatita sau alte boli ale ficatului. Toate acestea se intampla datorita influentei pe care o are mediul exterior asupra ficatului. Daca va mai amintiti, in celelalte articole am scris despre modul in care vara afecteaza inima si sistemul circulator, iar toamna plamanii si sistemul respirator. Iata ca acum vedem cum primavara ne afecteaza ficatul, iar din punct de vedere energetic sistemul muscular si tendoanele.

In practica alchimiei interne taoiste invatam despre ficat, precum si despre cele peste sapte sute de functii ale lui. Ca organ fizic si energetic, el este cel mai mare laborator al corpului si de asemenea cel mai mare depozit de sange. Iata de ce este bine ca noi sa tinem ficatul tot timpul curat. In momentul in care el se incarca cu toxine, va incarca la randul lui sangele cu aceste toxine scare se raspandesc in intregul organism. Pe de alta parte, el nu mai poate produce substantele chimice care sustin activitatea inimii sau a altor organe si glande din corp, nici la cantitatea si nici la calitatea necesara. Spre norocul nostru, el are insa capacitate mare de regenerare si poate rezista mult timp, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa-i acordam atentia cuvenita.

Cel mai mare dusman al ficatului nostru este alcoolul, apoi stresul si obiceiurile alimentare nesanatoase. Cantitatea mare de alcool ingurgitata zilnic duce la o inflamare a ficatului si la grave perturbari in functionarea lui, toate acestea culminand cu ciroza sau alte boli grave. Stresul si emotiile negative, amintite mai sus, au aceleasi efecte chiar daca nu intr-un mod atat de vizibil si rapid. Cat priveste alimentatia, stim cat de mult ne poate afecta o combinare gresita a anumitor feluri de mancare sau un consum al alimentelor vechi ori alterate.

In momentul in care noi ne decidem ca vrem sa avem o sanatate mai buna trebuie in primul rand sa vedem care din aceste obiceiuri ne afecteaza si apoi sa le schimbam. In mod cert nu vom reusi sa le schimbam pe toate odata, dar, in timp, cu perseverenta si rabdare, putem obtine rezultate foarte bune. Eu insumi, cand m-am apucat de practicarea alchimiei interne taoiste, aveam o multime de obiceiuri nesanatoase. Fumam, nu eram deloc atent la ce, cum, cat si cand mananc, aveam 95 de kg (la 1,78 inaltime) si o mentalitate gresita cu privire la tot ce tine de spiritual. Mi-au trebuit aproape trei ani pentru a schimba mentalitatea si obiceiurile nesanatoase. Cu unele am reusit mai repede (trezitul de dimineata) cu altele, mai greu (abia dupa sase luni am reusit sa renunt la fumat). Altele au necesitat o acumulare de informatii si un nivel de intelegere mai mare din partea mea, lucru care a venit numai prin practica si experienta personala.

Un ultim aspect asupra caruia vreau sa ma opresc este acela ca ficatul este considerat de catre taoisti (si nu numai) casa spiritului. Un ficat sanatos inseamna un spirit sanatos, activ, puternic, creativ si plin de resurse.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE