dieta echilibrata
·
Diete
·
Diferite cure de slabire
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
Diferite cure de slabire, insanatosire, etc
CURA CU USTUROI
Dieta cea mai usoara, pentru orice anotimp, si pentru cei ce 'sufera', fie ca se ingrasa, fie de alte boli, este urmatoarea:
Va sfatuiesc sa luati dimineata, pe nemancate, timp de 19 zile, cate un catel de usturoi si cate un bob de orez, numarul boabelor de orez crescand, progresiv, astfel:
ziua 1 - 1 bob de orez si un catel de usturoi;
ziua 2 - 2 boabe de orez si un catel de usturoi;
ziua 3 - 3 boabe de orez si un catel de usturoi;
ziua 5 - 4 boabe de orez si un catel de usturoi;
........................................................................
ziua 19 - 19 boabe de orez si un catel de usturoi.
Astfel se produce si o curatire a organismului, o crestere a sistemului de aparare a corpului nostru si efectele, legate de slabit, sunt miraculoase!
Trebuie facuta o pauza de cel putin 3 saptamani, intre doua cicluri succesive de cura cu usturoi!
M-am gandit sa va marturisesc dieta cu care mama mea a slabit 10 kg si pe care am inceput-o si eu (neincrezatoare in eficienta ei), dar care, surpriza, chiar a inceput sa dea roade! Daca cantarul ma poate minti ca in 3 zile am dat jos 2 kg, centimetrul nu are cum sa ma minta!
Sa va spun despre ce este vorba! Un regim care pe pielea mea vad ca da rezultate si nu e deloc greu de tinut.
Se va manca din 2 in 2 ore dupa cum urmeaza:
ora 8- o cafea fara zahar
ora 10 - un ou fiert tare (fara sare sau piper)
ora 12- o lingura de stafide
ora 14 - cam 150-200g (nu mai mult) de parizer cu 2 felii paine prajita
ora 16- 2 rosii (fara sare, ulei, ceapa...etc)
ora 18- 2 mere
ora 20- 200g de branza de vaci (fara sare).
Am pus orele orientativ, se poate incepe la orice ora de dimineata dar de preferat nu mai tarziu de ora 9 caci ar insemna ca ultima masa sa o iei dupa ora 21 (si lucrul asta nu ar fi prea bine!).
Cura se tine o saptamana (in care chiar se vor vedea rezultatele) iar daca te simti bine poti continua! Nu va mai spun de cei 2 litri de apa ca sunteti fete destepte si stiti lucrul asta! Eu am adaugat si un ceai antiadipos inainte de culcare!
Salata de patrunjel (tabouli)
Reteta: 6 legaturi de patrunjel se spala bine si se aleg numai frunzele si coditele fragede. Se toaca marunt si se amesteca cu o cantitate egala de frunze proaspete de menta tocate in aceeasi cantitate. Se adauga o lingura de bulbur (grau sfarimat) care a fost inmuiat in apa calda 30 minute, o rosie mare taiata in cuburi mici si zeama de la jumatate de lamaie.
Menta proaspata se poate pastra peste iarna in congelator.
Salata se maninca in cursul zilei ori de cite ori va este foame.
In plus:
- micul dejun: cafea fara zahar si un fruct (portocala, grapefruit, capsuni sau mar)
- prinz: piept de pui la gratar sau fiert, un mar
- seara: un ou fiert, un morcov mare crud, un mar
Regimul se tine minim o saptamina, in care slabiti 4-5 kg. Se beau cel putin 3 litri de apa/ceai fara zahar/bors crud. Sunt interzise sucurile.
Succes!
Longevitate cu preparate din vita
Ma bucur ca multe dintre cititoarele "Evei" sunt atat de incantate de retetele culinare chinezesti pe care le-am publicat in editiile precedente. Nu veti avea decat de castigat, atat in ce priveste imbunatatirea sanatatii, cat si in alegerea unor meniuri savuroase, cu iz exotic...
Pentru astazi, va propun o lista de preparate excelente din carne de vita.
Din punctul de vedere al medicinei traditionale chineze, carnea de vita are mireasma dulce si energie neutra - ceea ce o face consumabila in orice anotimp si in mai multe diete impuse de diverse boli - fiind considerata un bun tonic al splinei, stomacului, sangelui, ca si al energiei vitale. Carnea de vita este adesea folosita in tratamentul afectiunilor splinei si/sau stomacului.
Dieteticienii traditionalisti chinezi recomanda supa concentrata de vita drept un aliment zilnic pentru suferinzii de diaree cronica si pentru cei cu prolaps de anus provocat de diareea cronica.
Rinichii de bou sunt considerati a fi un foarte puternic tonic al capacitatii sexuale, indepartand impotenta sexuala temporara a barbatilor stresati sau complexati.
Ficatul de vita este el insusi un fortifiant al functiei hepatice, contribuind si la tratarea glaucomului, a nictolapiei ("orbul gainii"), ca si la imbunatatirea acuitatii vizuale.
Vita cu varza
Este un preparat cu efect de "hranire" a splinei si stomacului, adica de imbunatatire a functionarii acestora; alunga durerile gastrice, stimuleaza apetitul la persoanele anorexice (fara pofta de mancare) si subponderale, creste rezistenta si forta fizica.
Se prepara, mai intai, un fel de sos marinat, alcatuit din: o lingura de vin alb sec, o lingura de sos de soia, sare si piper (dupa gust) si o lingura de zahar (optional).
Toate se pun intr-un castron si apoi se cufunda in acest sos 60 g de carne de vita taiata in fasii subtiri, lungi de cca 7 cm, lasandu-se cam 15 minute sa se marineze.
Intr-o tigaie de fier (celebrul wok chinezesc) se pune la incins o lingura de ulei de gatit, dupa care se pun si fasiile de carne marinate. Se amesteca repede, pana cand carnea isi modifica aspectul exterior si se scoate din tigaie.
La uleiul ramas in tigaie se mai adauga inca o lingura si, dupa ce s-a incins bine, se toarna 5 catei de usturoi pisat si 3 feliute de ghimbir proaspat. Se amesteca inca vreo cateva secunde si se adauga 400 g varza taiata fideluta si inca 3 linguri de apa.
Se amesteca timp de 4 minute, apoi se adauga si carnea de vita, se amesteca din nou cateva secunde, se mai pune putina sare si, acum, preparatul poate fi servit. Varza se va mai pastra crocanta inca, ceea ce da mancarii o savoare naturala.
Vita cu ceapa
Chinezii stiu ca acest preparat are un puternic efect de imbunatatire a calitatii sangelui, precum si de intarire a ligamentelor si oaselor. De asemenea, splina si stomacul vor avea de castigat in sanatate, iar cei lipsiti de apetit il vor redobandi cu certitudine.
Intr-un castron, nu prea mare, se amesteca bine o lingura de malai cu o lingura de sos de soia si o lingura de vin alb sec. Se taie in fasii subtiri si lungi de 7-8 cm o cantitate de 250 g de carne de vita si se pune la marinat in sosul obtinut.
Se pun 3 linguri de ulei de gatit la incins, intr-o tigaie, si apoi se introduc fasiile de carne si 50 g de ceapa data prin razatoare, adaugand si sare, dupa gust. Se amesteca pe foc timp de 5 minute. Preparatul se serveste fierbinte.
Vita cu fruct de cactus
Putini romani stiu - deocamdata - despre valoarea fructului de cactus, atat ca savoare cat si ca medicament. In tot mai multe supermarket-uri din Romania a inceput sa apara in galantare acest fruct; dar, din pacate, prea putini se gandesc sa-l consume - fie din ignoranta, fie din cauza pretului.
Este bine sa stim ca fructul de cactus - de altfel foarte pretuit in Orient, pentru ca se gaseste destul de rar - are virtuti terapeutice, precum aceea de antiinflamator. El are mireasma "amara" - ceea ce ii confera si proprietatea de antitermic, si energie "rece", facandu-l util in a infrunta temperaturile caniculare.
Atunci cand este gatit in combinatie cu carnea de vita, el realizeaza un echilibru in organismul uman privitor la energiile "calda" si "rece". Iata de ce, in China, preparatul pe care vi-l prezint mai jos este consumat de aceia care au tulburari ale organelor digestive.
Intr-un castron se amesteca o lingura de sos de soia, o lingura de vin alb si 4 feliute de ghimber proaspat.
Intr-un alt castron, mai mic, se amesteca o lingura de malai cu o lingura de apa.
Se pun la marinat in primul castron 90 g fasii fine de carne de vita si se lasa acolo timp de 10 minute. Se pun la incins, intr-o tigaie, doua linguri de ulei de gatit. Apoi se pun fasiile de carne si se amesteca bine, pana isi schimba culoarea.
Acum este momentul sa se adauge 60 g de fruct de cactus - taiat si el in fasii lungi de 7-8 cm. Se continua amestecarea timp de 2-3 minute. La sfarsit se mai pune sare, dupa gust, se toarna amestecul de malai cu apa si se mai amesteca putin. Desigur, preparatul se serveste cald.
Pentru editia urmatoare va promit niste minunate retete care - in cazul in care carnea de berbec nu se afla pe lista preferintelor dumneavoastra - va vor transforma in adevarati fani ai berbecutilor! Cu atat mai mult cu cat sunt destule femei care se cam plang de performantele sexuale ale partenerilor lor...
Longevitate cu retete chinezesti!
Trebuie sa subliniez, inca de la inceputul acestui nou episod, ca modul in care isi iau masa chinezii - indiferent de momentul zilei - este total diferit de al occidentalilor. Traditia milenara chinezeasca este aceea ca o familie sa aiba cel putin 4-5 copii (sau, chiar 10-12!).
Astfel, la fiecare masa, se adunau intre 6 si 14 (uneori, mai multi) membri ai familiei. Intotdeauna masa este umpluta cu o multime de preparate diferite. De regula, se servesc cam 10-15 feluri de mancare... Pare o adevarata orgie culinara, dar de fapt nu este asa.
Constienti - de milenii - asupra importantei unei nutritii echilibrate atat din punctul de vedere al celor cinci miresme (acru, amar, dulce, picant si sarat), cat si al celor cinci energii necesare organismului (calda, fierbinte, neutra, racoroasa si rece), chinezii si-au pastrat nealterata conceptia de a acoperi, la fiecare masa, toate aceste principii. De aceea vom intalni, cu regularitate, atat de multe preparate la o singura masa.
Secretul - daca il putem numi asa - este ca fiecare mesean va manca doar mici cantitati din fiecare fel. Astfel, nu numai ca se poate mentine o sanatate prospera, dar se exclude riscul obezitatii.
Iata de ce, in serialul pe care vi l-am oferit aici, v-am adus in atentie preparate cu valoare terapeutica din diverse ingrediente - pe capitole - astfel incat, in final, sa puteti si dumneavoastra, stimate doamne si domnisoare, sa alcatuiti un meniu bogat si variat, in masura sa va trezeasca dumneavoastra si invitatilor dumneavoastra cele mai placute senzatii organoleptice.
Ca atare, in acest penultim episod, va voi prezenta si cateva dintre preparatele pe baza de oua si, mai ales, din peste si fructe de mare.
Oua batute cu rosii
Este un preparat menit sa reduca excesul de energie "fierbinte" din organism, sa completeze lipsa de Yin, sa stimuleze secretia de sucuri gastrice si sa creasca apetitul (acolo unde este nevoie!...). Proprietatea sa de relaxant nervos il face un remediu foarte potrivit pentru cei care sufera de un sistem nervos tensionat, de stres si/sau insomnie.
Mai este de remarcat la acest preparat ca, datorita faptului ca majoritatea chinezilor nu agreeaza gustul prea acru, aici se adauga si putin zahar. Daca va place mai mult gustul acrisor al tomatelor, atunci renuntati la zaharul din reteta.
Intr-o tigaie, se pune la incins o lingura de ulei de gatit. Apoi se adauga 3 oua si se bat timp de 3 minute, dupa care se scot de pe foc. Se incinge din nou tigaia, punand inca o lingura de ulei si se mai pun 3 catei de usturoi pisati bine, amestecand cateva secunde. Apoi se adauga 200g tomate tocate marunt (daca doriti, adaugati si o lingurita de zahar).
Se amesteca timp de 2 minute, pe foc mediu. Acum se rastoarna si ouale batute, in aceeasi tigaie si se amesteca, pe foc mic, neuitand sa mai puneti si 3 linguri de apa. Se acopera tigaia timp de 1 minut. In final, se ia capacul, se mai adauga sare, dupa gust si se transfera totul in farfurie.
Un aperitiv de neuitat!
Omleta cu ghimber si ceapa
Medicii traditionalisti chinezi recomanda acest preparat pentru cresterea apetitului, dar mai ales ca remediu contra guturaiului, durerilor de cap, tusei si a infundarii cailor nazale.
Intr-un castron de portelan, se bat 3 oua, impreuna cu o lingurita de ghimber proaspat si bine pisat, 4 bulbi de hasma taiati marunt si putina sare. Se pune la incins, intr-o tigaie, o lingura de ulei de gatit, dupa care se rastoarna amestecul din castron. Se lasa pe foc mediu, timp de 3 minute. Cu o paleta, se rastoarna omleta si se mai tine pe foc inca un minut. Acum, este gata pentru a fi servita.
Ar putea sa devina omleta dumneavoastra preferata...
Fara indoiala, preparatele din peste si fructe de mare va vor cuceri definitiv, deoarece chinezii sunt mari artisti ai acestor minuni culinare. In plus, veti mai afla si cateva din virtutile terapeutice uimitoare ale acestor vietati ale apelor.
Rechin
Gatita cu usturoi si ghimber, carnea de rechin are calitatea de a hrani sangele si de a asigura o buna circulatie a energiei vitale prin corp. Ghimbirul are un cunoscut efect de incalzire, disipand energia rece aflata in exces in organism.
Preparatul descris mai jos poate invigora functia gastrica, stimuland secretarea sucurilor gastrice si, astfel, alungand durerile de stomac, problemele digestive - inclusiv meteorismul (gazele) si balonarile abdominale. Carnea de rechin nu numai ca stimuleaza apetitul, dar - conform celor mai recente dovezi stiintifice - constituie un excelent factor de prevenire a cancerului.
Se pune o lingura de ulei de gatit la incins intr-o tigaie; apoi, se pun 3 catei de usturoi si 3 felii de ghimber proaspat, amestecand bine timp de un minut. Se adauga si 300g carne de rechin (taiata felii), 2 lingurite de vin alb si o jumatate de lingurita de zahar. Se amesteca, pe foc mediu si, apoi, se mai adauga 4 linguri apa, lasand sa stea pe foc inca 2 minute. Cand totul este gata, se mai pune si sare, dupa gust, si preparatul poate fi servit.
Pastrav in abur
Conform conceptiei chinezilor, pastravul este un echivalent al crapului chinezesc. Acesta din urma reprezinta unul dintre cele mai indragite feluri de mancare, fiind si foarte usor de gasit prin milioanele de iazuri, balti si plantatii de orez din China - deci, foarte ieftin.
Atat crapul, cat si pastravul au aceleasi proprietati terapeutice, superioare - de pilda - fripturii de somon. Se stie despre carnea de pastrav si de crap ca poate ajuta la tratarea edemelor, a hepatitei, a tusei, cat si a lipsei de lapte la proaspetele mame; mai trateaza si durerile de cap, reumatismul, anorexia (lipsa apetitului), dizenteria, hemoragia anala, ulceratiile si blocajele urinare. Ceea ce este important pentru preparatul de mai jos este ca pestele sa fie proaspat, adica necongelat.
Se ia un pastrav proaspat, se spala si se curata de solzi, apoi se asaza intr-un vas de ceramica de marime potrivita pentru a fi introdus in alt vas cu apa, in vederea unei fierberi tip Bain-Marie. Daca pastravul este prea mare, taiati-l in doua.
Se toaca marunt 4 felii de ghimber si se unge pestele cu ceea ce rezulta. Se pune castronul cu peste in vasul cu apa clocotita si se acopera, lasand sa fiarba pe foc mediu, timp de 15 minute.
Se stinge focul si se scoate vasul cu peste, se scurge orice urma de lichid si se garniseste cu cilantro (un fel de patrunjel-frunze, foarte puternic aromat, folosit adesea in Orient), 3 bulbi de hasma tocati, 2 lingurite de sos de soia si putina sare si piper, dupa gust. Inainte de a fi servit, se toarna peste peste o lingura de ulei de susan - sau de masline - incins.
Un... medicament absolut delicios!
Calamar cu ghimber
Despre calamari, chinezii stiu ca sunt foarte buni pentru a "hrani" creierul si sangele; intaresc functia stomacului si a splinei. Preparatul descris aici este deosebit de util femeilor care sufera de amenoree (oprirea anormala a menstruatiei).
Intr-o tigaie, se incing 2 linguri de ulei, dupa care se pune si o pasta din 2 lingurite de ghimber. Se amesteca cateva secunde, apoi se adauga 500g felii de calamar si o lingura de vin alb si se continua amestecarea timp de 2-3 minute. La sfarsit, se pun si 5g de sare, uniform intinsa peste calamar. Scurt si gustos. Dar si sanatos!
Creveti cu salata verde
Dintre toate produsele marilor, crevetii reprezinta subiectul cel mai atent tratat de chinezi. Aceste mici vietati au o capacitate de reproducere uluitoare si de aceea sunt consumate in cantitati mari de multi chinezi care doresc sa-si intareasca potenta si capacitatea sexuala.
Crevetii aduc un mare aport de Yang, hranind cu multa energie rinichii. In combinatie cu salata verde, crevetii pot inlatura multe dintre problemele pielii, redandu-i netezimea si elasticitatea. Preparatul de mai jos este recomandat din plin si astmaticilor.
Se toaca 500g creveti, se bate un albus de ou si se pun la un loc intr-un vas mare, adaugand si o lingura de malai si o jumatate de lingurita de sare. Se amesteca bine.
Separat, se amesteca o lingurita si jumatate de pasta de ghimber cu doi bulbi de hasma pisati. Se incinge ulei de gatit (2 linguri) intr-o tigaie si se rastoarna amestecul de creveti tocati cu albus de ou, ca si celalalt amestec. Se amesteca timp de 2-3 minute, apoi se mai pune o lingura de apa si se continua amestecarea.
Acum se poate adauga si o lingurita de ulei de susan, amestecand putin. Se transfera totul pe o farfurie mare. Se vor pregati niste rulouri din salata verde umplute cu preparatul obtinut. Astfel, se vor servi la masa.
As putea continua cu alte retete de-a dreptul savuroase, dar si sanatoase. Insa mai avem de vazut si alte preparate din alte ingrediente. Si, mai ales, trebuie sa incheiem festinul nostru cu niste ceaiuri, la fel de sanatoase. Asta vom face in editia urmatoare. Pofta buna!
Dieta cea mai usoara, pentru orice anotimp, si pentru cei ce 'sufera', fie ca se ingrasa, fie de alte boli, este urmatoarea:
Va sfatuiesc sa luati dimineata, pe nemancate, timp de 19 zile, cate un catel de usturoi si cate un bob de orez, numarul boabelor de orez crescand, progresiv, astfel:
ziua 1 - 1 bob de orez si un catel de usturoi;
ziua 2 - 2 boabe de orez si un catel de usturoi;
ziua 3 - 3 boabe de orez si un catel de usturoi;
ziua 5 - 4 boabe de orez si un catel de usturoi;
........................................................................
ziua 19 - 19 boabe de orez si un catel de usturoi.
Astfel se produce si o curatire a organismului, o crestere a sistemului de aparare a corpului nostru si efectele, legate de slabit, sunt miraculoase!
Trebuie facuta o pauza de cel putin 3 saptamani, intre doua cicluri succesive de cura cu usturoi!
M-am gandit sa va marturisesc dieta cu care mama mea a slabit 10 kg si pe care am inceput-o si eu (neincrezatoare in eficienta ei), dar care, surpriza, chiar a inceput sa dea roade! Daca cantarul ma poate minti ca in 3 zile am dat jos 2 kg, centimetrul nu are cum sa ma minta!
Sa va spun despre ce este vorba! Un regim care pe pielea mea vad ca da rezultate si nu e deloc greu de tinut.
Se va manca din 2 in 2 ore dupa cum urmeaza:
ora 8- o cafea fara zahar
ora 10 - un ou fiert tare (fara sare sau piper)
ora 12- o lingura de stafide
ora 14 - cam 150-200g (nu mai mult) de parizer cu 2 felii paine prajita
ora 16- 2 rosii (fara sare, ulei, ceapa...etc)
ora 18- 2 mere
ora 20- 200g de branza de vaci (fara sare).
Am pus orele orientativ, se poate incepe la orice ora de dimineata dar de preferat nu mai tarziu de ora 9 caci ar insemna ca ultima masa sa o iei dupa ora 21 (si lucrul asta nu ar fi prea bine!).
Cura se tine o saptamana (in care chiar se vor vedea rezultatele) iar daca te simti bine poti continua! Nu va mai spun de cei 2 litri de apa ca sunteti fete destepte si stiti lucrul asta! Eu am adaugat si un ceai antiadipos inainte de culcare!
Salata de patrunjel (tabouli)
Reteta: 6 legaturi de patrunjel se spala bine si se aleg numai frunzele si coditele fragede. Se toaca marunt si se amesteca cu o cantitate egala de frunze proaspete de menta tocate in aceeasi cantitate. Se adauga o lingura de bulbur (grau sfarimat) care a fost inmuiat in apa calda 30 minute, o rosie mare taiata in cuburi mici si zeama de la jumatate de lamaie.
Menta proaspata se poate pastra peste iarna in congelator.
Salata se maninca in cursul zilei ori de cite ori va este foame.
In plus:
- micul dejun: cafea fara zahar si un fruct (portocala, grapefruit, capsuni sau mar)
- prinz: piept de pui la gratar sau fiert, un mar
- seara: un ou fiert, un morcov mare crud, un mar
Regimul se tine minim o saptamina, in care slabiti 4-5 kg. Se beau cel putin 3 litri de apa/ceai fara zahar/bors crud. Sunt interzise sucurile.
Succes!
Longevitate cu preparate din vita
Ma bucur ca multe dintre cititoarele "Evei" sunt atat de incantate de retetele culinare chinezesti pe care le-am publicat in editiile precedente. Nu veti avea decat de castigat, atat in ce priveste imbunatatirea sanatatii, cat si in alegerea unor meniuri savuroase, cu iz exotic...
Pentru astazi, va propun o lista de preparate excelente din carne de vita.
Din punctul de vedere al medicinei traditionale chineze, carnea de vita are mireasma dulce si energie neutra - ceea ce o face consumabila in orice anotimp si in mai multe diete impuse de diverse boli - fiind considerata un bun tonic al splinei, stomacului, sangelui, ca si al energiei vitale. Carnea de vita este adesea folosita in tratamentul afectiunilor splinei si/sau stomacului.
Dieteticienii traditionalisti chinezi recomanda supa concentrata de vita drept un aliment zilnic pentru suferinzii de diaree cronica si pentru cei cu prolaps de anus provocat de diareea cronica.
Rinichii de bou sunt considerati a fi un foarte puternic tonic al capacitatii sexuale, indepartand impotenta sexuala temporara a barbatilor stresati sau complexati.
Ficatul de vita este el insusi un fortifiant al functiei hepatice, contribuind si la tratarea glaucomului, a nictolapiei ("orbul gainii"), ca si la imbunatatirea acuitatii vizuale.
Vita cu varza
Este un preparat cu efect de "hranire" a splinei si stomacului, adica de imbunatatire a functionarii acestora; alunga durerile gastrice, stimuleaza apetitul la persoanele anorexice (fara pofta de mancare) si subponderale, creste rezistenta si forta fizica.
Se prepara, mai intai, un fel de sos marinat, alcatuit din: o lingura de vin alb sec, o lingura de sos de soia, sare si piper (dupa gust) si o lingura de zahar (optional).
Toate se pun intr-un castron si apoi se cufunda in acest sos 60 g de carne de vita taiata in fasii subtiri, lungi de cca 7 cm, lasandu-se cam 15 minute sa se marineze.
Intr-o tigaie de fier (celebrul wok chinezesc) se pune la incins o lingura de ulei de gatit, dupa care se pun si fasiile de carne marinate. Se amesteca repede, pana cand carnea isi modifica aspectul exterior si se scoate din tigaie.
La uleiul ramas in tigaie se mai adauga inca o lingura si, dupa ce s-a incins bine, se toarna 5 catei de usturoi pisat si 3 feliute de ghimbir proaspat. Se amesteca inca vreo cateva secunde si se adauga 400 g varza taiata fideluta si inca 3 linguri de apa.
Se amesteca timp de 4 minute, apoi se adauga si carnea de vita, se amesteca din nou cateva secunde, se mai pune putina sare si, acum, preparatul poate fi servit. Varza se va mai pastra crocanta inca, ceea ce da mancarii o savoare naturala.
Vita cu ceapa
Chinezii stiu ca acest preparat are un puternic efect de imbunatatire a calitatii sangelui, precum si de intarire a ligamentelor si oaselor. De asemenea, splina si stomacul vor avea de castigat in sanatate, iar cei lipsiti de apetit il vor redobandi cu certitudine.
Intr-un castron, nu prea mare, se amesteca bine o lingura de malai cu o lingura de sos de soia si o lingura de vin alb sec. Se taie in fasii subtiri si lungi de 7-8 cm o cantitate de 250 g de carne de vita si se pune la marinat in sosul obtinut.
Se pun 3 linguri de ulei de gatit la incins, intr-o tigaie, si apoi se introduc fasiile de carne si 50 g de ceapa data prin razatoare, adaugand si sare, dupa gust. Se amesteca pe foc timp de 5 minute. Preparatul se serveste fierbinte.
Vita cu fruct de cactus
Putini romani stiu - deocamdata - despre valoarea fructului de cactus, atat ca savoare cat si ca medicament. In tot mai multe supermarket-uri din Romania a inceput sa apara in galantare acest fruct; dar, din pacate, prea putini se gandesc sa-l consume - fie din ignoranta, fie din cauza pretului.
Este bine sa stim ca fructul de cactus - de altfel foarte pretuit in Orient, pentru ca se gaseste destul de rar - are virtuti terapeutice, precum aceea de antiinflamator. El are mireasma "amara" - ceea ce ii confera si proprietatea de antitermic, si energie "rece", facandu-l util in a infrunta temperaturile caniculare.
Atunci cand este gatit in combinatie cu carnea de vita, el realizeaza un echilibru in organismul uman privitor la energiile "calda" si "rece". Iata de ce, in China, preparatul pe care vi-l prezint mai jos este consumat de aceia care au tulburari ale organelor digestive.
Intr-un castron se amesteca o lingura de sos de soia, o lingura de vin alb si 4 feliute de ghimber proaspat.
Intr-un alt castron, mai mic, se amesteca o lingura de malai cu o lingura de apa.
Se pun la marinat in primul castron 90 g fasii fine de carne de vita si se lasa acolo timp de 10 minute. Se pun la incins, intr-o tigaie, doua linguri de ulei de gatit. Apoi se pun fasiile de carne si se amesteca bine, pana isi schimba culoarea.
Acum este momentul sa se adauge 60 g de fruct de cactus - taiat si el in fasii lungi de 7-8 cm. Se continua amestecarea timp de 2-3 minute. La sfarsit se mai pune sare, dupa gust, se toarna amestecul de malai cu apa si se mai amesteca putin. Desigur, preparatul se serveste cald.
Pentru editia urmatoare va promit niste minunate retete care - in cazul in care carnea de berbec nu se afla pe lista preferintelor dumneavoastra - va vor transforma in adevarati fani ai berbecutilor! Cu atat mai mult cu cat sunt destule femei care se cam plang de performantele sexuale ale partenerilor lor...
Longevitate cu retete chinezesti!
Trebuie sa subliniez, inca de la inceputul acestui nou episod, ca modul in care isi iau masa chinezii - indiferent de momentul zilei - este total diferit de al occidentalilor. Traditia milenara chinezeasca este aceea ca o familie sa aiba cel putin 4-5 copii (sau, chiar 10-12!).
Astfel, la fiecare masa, se adunau intre 6 si 14 (uneori, mai multi) membri ai familiei. Intotdeauna masa este umpluta cu o multime de preparate diferite. De regula, se servesc cam 10-15 feluri de mancare... Pare o adevarata orgie culinara, dar de fapt nu este asa.
Constienti - de milenii - asupra importantei unei nutritii echilibrate atat din punctul de vedere al celor cinci miresme (acru, amar, dulce, picant si sarat), cat si al celor cinci energii necesare organismului (calda, fierbinte, neutra, racoroasa si rece), chinezii si-au pastrat nealterata conceptia de a acoperi, la fiecare masa, toate aceste principii. De aceea vom intalni, cu regularitate, atat de multe preparate la o singura masa.
Secretul - daca il putem numi asa - este ca fiecare mesean va manca doar mici cantitati din fiecare fel. Astfel, nu numai ca se poate mentine o sanatate prospera, dar se exclude riscul obezitatii.
Iata de ce, in serialul pe care vi l-am oferit aici, v-am adus in atentie preparate cu valoare terapeutica din diverse ingrediente - pe capitole - astfel incat, in final, sa puteti si dumneavoastra, stimate doamne si domnisoare, sa alcatuiti un meniu bogat si variat, in masura sa va trezeasca dumneavoastra si invitatilor dumneavoastra cele mai placute senzatii organoleptice.
Ca atare, in acest penultim episod, va voi prezenta si cateva dintre preparatele pe baza de oua si, mai ales, din peste si fructe de mare.
Oua batute cu rosii
Este un preparat menit sa reduca excesul de energie "fierbinte" din organism, sa completeze lipsa de Yin, sa stimuleze secretia de sucuri gastrice si sa creasca apetitul (acolo unde este nevoie!...). Proprietatea sa de relaxant nervos il face un remediu foarte potrivit pentru cei care sufera de un sistem nervos tensionat, de stres si/sau insomnie.
Mai este de remarcat la acest preparat ca, datorita faptului ca majoritatea chinezilor nu agreeaza gustul prea acru, aici se adauga si putin zahar. Daca va place mai mult gustul acrisor al tomatelor, atunci renuntati la zaharul din reteta.
Intr-o tigaie, se pune la incins o lingura de ulei de gatit. Apoi se adauga 3 oua si se bat timp de 3 minute, dupa care se scot de pe foc. Se incinge din nou tigaia, punand inca o lingura de ulei si se mai pun 3 catei de usturoi pisati bine, amestecand cateva secunde. Apoi se adauga 200g tomate tocate marunt (daca doriti, adaugati si o lingurita de zahar).
Se amesteca timp de 2 minute, pe foc mediu. Acum se rastoarna si ouale batute, in aceeasi tigaie si se amesteca, pe foc mic, neuitand sa mai puneti si 3 linguri de apa. Se acopera tigaia timp de 1 minut. In final, se ia capacul, se mai adauga sare, dupa gust si se transfera totul in farfurie.
Un aperitiv de neuitat!
Omleta cu ghimber si ceapa
Medicii traditionalisti chinezi recomanda acest preparat pentru cresterea apetitului, dar mai ales ca remediu contra guturaiului, durerilor de cap, tusei si a infundarii cailor nazale.
Intr-un castron de portelan, se bat 3 oua, impreuna cu o lingurita de ghimber proaspat si bine pisat, 4 bulbi de hasma taiati marunt si putina sare. Se pune la incins, intr-o tigaie, o lingura de ulei de gatit, dupa care se rastoarna amestecul din castron. Se lasa pe foc mediu, timp de 3 minute. Cu o paleta, se rastoarna omleta si se mai tine pe foc inca un minut. Acum, este gata pentru a fi servita.
Ar putea sa devina omleta dumneavoastra preferata...
Fara indoiala, preparatele din peste si fructe de mare va vor cuceri definitiv, deoarece chinezii sunt mari artisti ai acestor minuni culinare. In plus, veti mai afla si cateva din virtutile terapeutice uimitoare ale acestor vietati ale apelor.
Rechin
Gatita cu usturoi si ghimber, carnea de rechin are calitatea de a hrani sangele si de a asigura o buna circulatie a energiei vitale prin corp. Ghimbirul are un cunoscut efect de incalzire, disipand energia rece aflata in exces in organism.
Preparatul descris mai jos poate invigora functia gastrica, stimuland secretarea sucurilor gastrice si, astfel, alungand durerile de stomac, problemele digestive - inclusiv meteorismul (gazele) si balonarile abdominale. Carnea de rechin nu numai ca stimuleaza apetitul, dar - conform celor mai recente dovezi stiintifice - constituie un excelent factor de prevenire a cancerului.
Se pune o lingura de ulei de gatit la incins intr-o tigaie; apoi, se pun 3 catei de usturoi si 3 felii de ghimber proaspat, amestecand bine timp de un minut. Se adauga si 300g carne de rechin (taiata felii), 2 lingurite de vin alb si o jumatate de lingurita de zahar. Se amesteca, pe foc mediu si, apoi, se mai adauga 4 linguri apa, lasand sa stea pe foc inca 2 minute. Cand totul este gata, se mai pune si sare, dupa gust, si preparatul poate fi servit.
Pastrav in abur
Conform conceptiei chinezilor, pastravul este un echivalent al crapului chinezesc. Acesta din urma reprezinta unul dintre cele mai indragite feluri de mancare, fiind si foarte usor de gasit prin milioanele de iazuri, balti si plantatii de orez din China - deci, foarte ieftin.
Atat crapul, cat si pastravul au aceleasi proprietati terapeutice, superioare - de pilda - fripturii de somon. Se stie despre carnea de pastrav si de crap ca poate ajuta la tratarea edemelor, a hepatitei, a tusei, cat si a lipsei de lapte la proaspetele mame; mai trateaza si durerile de cap, reumatismul, anorexia (lipsa apetitului), dizenteria, hemoragia anala, ulceratiile si blocajele urinare. Ceea ce este important pentru preparatul de mai jos este ca pestele sa fie proaspat, adica necongelat.
Se ia un pastrav proaspat, se spala si se curata de solzi, apoi se asaza intr-un vas de ceramica de marime potrivita pentru a fi introdus in alt vas cu apa, in vederea unei fierberi tip Bain-Marie. Daca pastravul este prea mare, taiati-l in doua.
Se toaca marunt 4 felii de ghimber si se unge pestele cu ceea ce rezulta. Se pune castronul cu peste in vasul cu apa clocotita si se acopera, lasand sa fiarba pe foc mediu, timp de 15 minute.
Se stinge focul si se scoate vasul cu peste, se scurge orice urma de lichid si se garniseste cu cilantro (un fel de patrunjel-frunze, foarte puternic aromat, folosit adesea in Orient), 3 bulbi de hasma tocati, 2 lingurite de sos de soia si putina sare si piper, dupa gust. Inainte de a fi servit, se toarna peste peste o lingura de ulei de susan - sau de masline - incins.
Un... medicament absolut delicios!
Calamar cu ghimber
Despre calamari, chinezii stiu ca sunt foarte buni pentru a "hrani" creierul si sangele; intaresc functia stomacului si a splinei. Preparatul descris aici este deosebit de util femeilor care sufera de amenoree (oprirea anormala a menstruatiei).
Intr-o tigaie, se incing 2 linguri de ulei, dupa care se pune si o pasta din 2 lingurite de ghimber. Se amesteca cateva secunde, apoi se adauga 500g felii de calamar si o lingura de vin alb si se continua amestecarea timp de 2-3 minute. La sfarsit, se pun si 5g de sare, uniform intinsa peste calamar. Scurt si gustos. Dar si sanatos!
Creveti cu salata verde
Dintre toate produsele marilor, crevetii reprezinta subiectul cel mai atent tratat de chinezi. Aceste mici vietati au o capacitate de reproducere uluitoare si de aceea sunt consumate in cantitati mari de multi chinezi care doresc sa-si intareasca potenta si capacitatea sexuala.
Crevetii aduc un mare aport de Yang, hranind cu multa energie rinichii. In combinatie cu salata verde, crevetii pot inlatura multe dintre problemele pielii, redandu-i netezimea si elasticitatea. Preparatul de mai jos este recomandat din plin si astmaticilor.
Se toaca 500g creveti, se bate un albus de ou si se pun la un loc intr-un vas mare, adaugand si o lingura de malai si o jumatate de lingurita de sare. Se amesteca bine.
Separat, se amesteca o lingurita si jumatate de pasta de ghimber cu doi bulbi de hasma pisati. Se incinge ulei de gatit (2 linguri) intr-o tigaie si se rastoarna amestecul de creveti tocati cu albus de ou, ca si celalalt amestec. Se amesteca timp de 2-3 minute, apoi se mai pune o lingura de apa si se continua amestecarea.
Acum se poate adauga si o lingurita de ulei de susan, amestecand putin. Se transfera totul pe o farfurie mare. Se vor pregati niste rulouri din salata verde umplute cu preparatul obtinut. Astfel, se vor servi la masa.
As putea continua cu alte retete de-a dreptul savuroase, dar si sanatoase. Insa mai avem de vazut si alte preparate din alte ingrediente. Si, mai ales, trebuie sa incheiem festinul nostru cu niste ceaiuri, la fel de sanatoase. Asta vom face in editia urmatoare. Pofta buna!
0 comments :
Trimiteți un comentariu