background img

Articole noi

Invata sa te relaxezi

Invata sa te relaxezi

Stresul produs de problemele zilnice e la fel de periculos pentru sanatate ca si marile incercari si evenimentele majore ale vietii. De aceea, e important sa neutralizam efectele stresului cotidian. Mai intai, trebuie analizate cauzele stresului nostru cotidian: un divort, o boala grava, pierderea locului de munca sau pierderea unei persoane dragi? De asemenea, problemele zilnice: aglomeratia din autobuz, grija zilei de maine, banii niciodata suficienti, certurile cu partenerul de viata... Cum facem fata acestor situatii stresante care, in timp, ne pot afecta sanatatea?

Gandeste pozitiv!
- Uneori, simpla pierdere de vreme fara folos poate fi o sursa de stres; problema e insa sa nu treneze aceasta atitudine si sa incerci sa o rezolvi. Modalitatile prin care facem fata acestor evenimente stresante pot fi de doua feluri: adaptative si dezadaptative.

Modalitati adaptive
- Adoptarea unei atitudini optimiste, pozitive.
- Atitudinea destinsa (a sti sa faci haz de necaz).
- Implicarea in activitati placute (sport, plimbari, iesiri la restaurant, la film, teatru, cumparaturi, vizite).

Modalitati dezadaptative
- Criticarea altor persoane pentru ceea ce ti se intampla.
- Adoptarea unei atitudini negativiste fata de lume si viata.
- Refugiul in consumul excesiv de alimente.
- Consumul de alcool - Incearca sa faci zilnic acest exercitiu de destindere, dimineata, la trezire, si seara, la culcare. Astfel, in decurs de cinci-sase saptamani veti avea senzatia efectiva de calm si relaxare.

Efectele lor asupra organismului sunt incontestabile. Iata cateva dintre acestea:
- Cresc rezistenta la stres.
- Ajuta in caz de insomnie, stare de deprimare, anxietate, fobie.
- Diminueaza anumite simptome, cum ar fi durerile de cap, de spate.
- Sunt un substitut ideal pentru un numar redus de ore de somn.
- Intaresc sistemul imunitar.
- Au un efect pozitiv asupra creativitatii.

Trebuie stabilite care sunt tensiunile zilnice cele mai des intalnite:
- frica de esec,
- nemultumirea legata de nerecunoasterea valorii tale la locul de munca,
- singuratatea,
- preocupari legate de greutatea corporala,
- sanatatea familiei.

Si lista nu se incheie aici. Exista situatii in care suntem atat de stresati, incat nici nu ne gandim sa facem ceva pentru a contracara sau anula stresul. Solutia propusa este simpla si la fel este si rationamentul pe care se bazeaza. Pornim de la premisa ca nu putem trai doua stari in acelasi timp: sa fim si relaxati si stresati. Solutia poate fi sa ne inducem noi relaxarea, reducand astfel tensiunea specifica starii de stres? Intrucat relaxarea nu se instaleaza instantaneu, este nevoie de timp, de un moment bine ales, de un spatiu adecvat si de tehnica.

Iti spunem noi cum sa procedezi.
1. Alege un loc confortabil: poate fi fotoliul sau patul in care dormi.
2. Stand asezat, lasa barbia sa se sprijine usor pe piept (primii muschi care se relaxeaza atunci cand adormi sunt muschii cefei).
3. Lasa apoi bratele sa cada usor pe langa corp.
4. Inchide ochii si respira adanc de doua-trei ori.
5. Incearca sa fii calm si relaxat. Repeta-ti de cinci-sapte ori in gand: "Sunt calm, relaxat". Relaxarea apare dupa repetare.
6. Pe masura ce te destinzi, s-ar putea ca tot felul de ganduri sa-ti treaca prin cap. Lasa-le sa treaca.
7. Cu o voce abia soptita, spune-ti in gand urmatoarele: "Simt cum o liniste placuta ma cuprinde. Sunt tot mai calm, mai relaxat. Incerc sa-mi vizualizez bratele. Bratele devin mai grele. Simt o greutate placuta la nivelul bratelor. Ele devin din ce in ce mai grele".
9. Dupa aceea, respira adanc, linistit.
10. Trage puternic aer in piept, deschide usor ochii. Te vei simti refacut ca dupa un somn reconfortant si lung.
11. In aceasta stare de bine, misca bratele si picioarele.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE