background img

Articole noi

Nalba

Nalba

Sub denumirea de nalba se cunosc mai multe plante care se deosebesc intre ele ca port, insa contin principii active asemanatoare si se itnrebuinteaza in aceleasi scopuri. Este vorba de Althaea officinalis L., numita popular nalba-mare, nalba-alba, de la care se folosesc florile, frunzele si radacinile (Flores, Folium et Radix Althaeae); Althaea rosea (L.) Cav. Var. atropurpurea, numita popular nalba-de-gradina, nalba-rosie, rujalina, trandafiri-negri, de la care se utilizeaza florile (Flores Malvae arboreae); Malva glabra Desv. - nalba de cultura; Malva silvestris - nalba-de-padure, colaceii babei, malaga, de la care se folosesc florile si frunzele (Flores et Folium Malvae); Malva neglecta Wall-roth, numita popular casul-popii, cas, nalba-marunta, nalba-mica, de la care se intrebuinteaza numai frunzele (Folium Malvae).


Toate partile acestor plante contin cantitati mari de mucilagii, datorita carora au proprietati emoliente. Sub forma de ceaise folosesc in inflamatiile cailor respiratorii (tuse, bronsita, laringita), cailor urinare, renale si in tulburari gastro-intestinale.
Ceaiul se prepara la rece. In acest scop, drogul se spala, apoi se pune la macerat in apa, in care s-a dizolvat un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu. Dupa o jumatate de ora se strecoara lichidul, se indulceste si apoi se bea treptat in cursul unei zile. Ceaiul se poate prepara si prin infuzie.


Frunzele de nalba oparite cu apa se folosesc sub forma de cataplasme emoliente si calmante, pentru a grabi coacerea furunculelor. Asociate cu flori de musetel si capsule de mac dau o buna gargara pentru amigdalite si abcese dentare. Sub forma de clisma se folosesc in colite si hemoroizi.
Decoctul facut din 20 g radacina la 100 g apa se foloseste in laringite, traheite, sub forma de gargara, comprese la ochi, precum si in spalaturi vaginale.


Florile de nalba-de-gradina si ale celei de cultura, datorita culorii lor inchise, se intrebuinteaza si la colorarea otetului aromatic, vinurilor, siropurilor etc.
Pentru tenul uscat si cu riduri, se folosesc comprese care se tin pe fata timp de 10-15 minute. Pentru obtinerea acestei solutii se fierb timp de o jumatate de ora 30 g radacina cu 500 g apa, se lasa in repaus o jumatate de ora, apoi se strecoara. Daca la un pahar de lichid se adauga o lingurita de miere se obtine un produs cosmetic care poate fi folosit pentru orice ten.


Florile de nalba-de-cultura intra in formula ceaiului pectoral iar frunzele de nalba-mare in compozitia ceaiului pectoral, pentru gargara si a multor produse cosmetice.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE