background img

Articole noi

Pepene PEPENELE GALBEN.

Pepene

PEPENELE GALBEN.

Cucumis melo Fam. Cucurbitacee.
Denumiri populare: bosar, bostan galben, cantalosi, cantalup, caune, galboni, harbuz, himinica, ieura, peapene, pepine, pepen, pepen galben, pepene dulce, pepene raios, pepeni cantalup, pepeni inecaciosi, pepeni galbeni, pepini scortosi, popone, vlegi, zamos.
In traditia populara: semintele uscate si pisate se foloseau contra varsaturilor. Coaja pisata se punea la tample si la ochi contra albetei. Ceaiul din seminte se lua contra hemoroizilor, iar radacina plamadita in apa, contra frigurilor.

Compozitie chimica: apa 89-91,5%, protide, glucide 6%, fitohormoni, enzime, zaharuri sub diferite forme, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, magneziu, natriu, potasiu, celuloza. Uleiul eteric contine: alcooli si aldehide. Vitaminele: A, B1,B2,B3, B5, B6, B9, C, E, PP, acid folic.30 calorii la 100 g.

Actiune farmacologica: este unul din laxativele foarte eficiente. Este aromatic, regleaza apetitul, este racoritor hidratant si are efecte vitalizante. Extern ajuta la refacerea tesuturilor, hidratant, cicatrizare si are actiuni cosmetice remarcabile.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: alergie, anorexie, ateroscleroza, boli de inima, boli de piele, boli renale, boli ale sangelui, colagenoze, constipatie, gonoree, guta, obezitate, inflamatiile splinei, litiaze renale si biliare, pletora, prostata, reumatism, tuberculoza, tulburari de apetit
.
Preparare
se va consuma crud sau se face nectar prin zdrobirea pulpei. Se ia sub forma de cura care se va tine mai multe zile 10-20 de zile, in care se va consuma doar pepene la o masa. Se va consuma inainte de mese. In lipsa poftei de mancare se va consuma o felie sau doua, cu 15 minute inainte de mese. In prezenta unui apetit mai mare este suficient sa se consume 1-2 Kg de pepene inainte de mese. Se poate folosi foarte bine si la curele de slabire consumand 1-2 Kg zilnic, pana se obtine efectul scontat.
Extern: aplicarea pulpei pe ten face sa treaca ridurile. Se foloseste mult in cosmetica cu diferite combinatii. Este hidratant.
Atentie cel prea dulce este interzis diabeticilor.


PEPENELE ROSU.

Citrullus lanatus Fam. Curcubitaceae.
In traditia populara: samanta uscata si pisata se folosea contra varsaturilor. Pepenele se cocea la cuptor, zeama se scurgea si se bea, iar cu miezul cald se faceau oblojeli bolnavilor de inflamatie a splinei.
Cand cineva nu putea urina, babele il sfatuiau sa manance cat mai multi pepeni rosii, iar daca nu era timpul pepenilor, sa bea mai mult undelemn. Contra sculamentului, se lua pepene verde, se cocea la cuptor cu undelemn si se dadea bolnavului dimineata. Coaja uscata si macinata, amestecata cu tarate se dadea vacilor dupa fatare, in cazul cand nu expulzau placenta- era foarte eficienta.

Actiune farmacologica: la fel ca pepenele galben
Compozitie chimica: aceiasi ca pepenele galben.
Se poate folosi tot la aceleasi afectiuni si prepararea este identica.
O diferenta- acesta poate fi consumat si de diabetici.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE