background img

Articole noi

RACHITA

RACHITA


Salix fragilis (viminalis) Fam. Salicaceae.
In traditia populara: din lemnul moale se faceau diferite obiecte casnice. Ramurile se foloseau la garduri. Din coaja de rachita primavara se faceau fluiere, tilinci, etc. Rachita ca si salcia s-a folosit pentru vopsitul in galben si verde. Pentru diferite nuante de galben se intrebuintau mugurii, varfurile ramurilor si coaja, uneori in amestec cu alte plante, ca dropita, mar, etc.
Era un leac obisnuit contra frigurilor. Se fierbeau frunzele, in lipsa lor coaja, pana lasau tot mustul; inainte de a-l lua frigurile, bolnavul bea decoctul cate un paharel, pe inima goala.

Compozitie chimica: salicina, care se dedubleaza in glucoza si saligenina sau alcool salicilic. Tanin de natura catehenica, rezine, si alti componenti de natura flavonica sau heterozide. Amentii contin substante estrogene. Derivatii salicilati naturali au servit ca model pentru sinteza aspirinei.

Actiune farmaceutica: in medicina empirica coaja a fost utilizata inca din antichitate ca tonic, febrifug si antireumatismal. Ulterior s-a demonstrat pe cale experimentala ca saligenina se dedubleaza in organism in acid salicilic care ii imprima actiunea antipiretica si analgezica si deci utilizarea ca febrifug si calmant al durerilor reumatice are o baza stiintifica. Din scoarta au efecte sedative, in insomnii si calmante ale durerilor uterine.
Se utilizeaza in urmatoarele afectiuni: dureri diverse, hemoragii, hiperhidroza, insomnii, pentru oprirea secretiei de lapte la intarcat, rani purulente, ulceratii.


Preparare: se utilizeaza scoarta.
-Un varf de cutit se face praf dupa uscare si se ia in gura cu putina apa, inlocuind foarte bine aspirina. Se poate lua de 3 ori pe zi.

-O lingurita de praf de planta, se va pune la 250 ml apa clocotita dupa ce s-a macinat sub forma de praf. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se poate consuma 2 ceaiuri pe zi.

-O cantitate de 2 lingurite de coaja se va fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se va folosi extern.
-Ametii se folosesc cate o lingurita pusa in 250 ml apa clocotita. Se strecoara, dupa care se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi in cazurile in care se doreste suplimentarea cu estrogeni. (Mai eficienta este tinctura care se face din 20 g de ameti la 100 ml alcool de 70?. Se tine 15 zile apoi se strecoara. Se poate folosi in functie de afectiune intre 10- 50 picaturi de 3 ori pe zi diluate cu apa).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE