background img

Articole noi

Retete de tincturi 2

Tincturi



1. TINCTURA DE CIMBRU

se prepara cu inflorescente culese in soarele amiezii. Se umple o sticla pana la gat, fara a se indesa, se toarna rachiu de fructe de 350-400 si se lasa la macerat la soare timp de 14 zile. Cu aceasta tinctura se vor trata, prin frectii, copiii slab dezvoltati dar si bolnavii de scleroza in plagi multiple.


2. TINCTURA DE COADA CALULUI:

10 gr de planta se lasa la macerat cu 50 ml rachiu natural de fructe timp de 14 zile, la soare sau alta sursa de caldura, agitand zilnic. Se pot trata picioarele care transpira (hiperhidroza plantara), prin frectii. Se recomanda si a se bea zilnic, dimineata pe stomacul gol, 1 ceasca cu ceai de coada calului. Se mai pot face bai la picioare cu ceai din aceeasi planta. Pe timpul tratamentului se tine o dieta cu sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 2 luni, dimineata se face o clisma cu 2 l infuzie calduta de musetel, se bea zilnic 3x50 ml suc de orz verde, sau seva de mesteacan. Se face o cura cu boabe de ienupar. Este recomandata baia vitala, timp de 25 minute, o baie de abur a picioarelor, urmata de dus rece, sau baie alternanta de picioare. Pentru persoanele care suporta, se face baie rece la picioare timp de 15 minute, de 2 ori pe zi, in solutie de apa cu otet de mere in parti egale. Tinctura suedeza are efecte benefice, daca se tin talpile picioarelor intr-un vas cu tinctura in cantitate necesara sa asigure un contact intim cu toata suprafata piciorului, timp de 15 minute. Ciorapii si incaltamintea se pudreaza cu oxid de zinc.

3. TINCTURA DE COADA SORICELULUI:

florile culese in soare se introduc, fara a se indesa, intr-o sticla, pana la gat, se toarna deasupra tuica de fructe de 400, se lasa la macerat 15 zile la soare sau in apropierea unei surse de caldura. Planta are o influenta pozitiva asupra maduvei osoase, stimuleaza hematopoeza (formarea sangelui), asupra osteoporozei, hemoragiei pulmonare, cancerului pulmonar.

4. TINCTURA DE GALBENELE:

se pune un pumn de flori in 1 l tuica de 400, se lasa la soare 2 saptamani la macerat, agitandu-se zilnic. Diluata cu apa fiarta, este foarte potrivita la compresele preparate pentru rani, contuzii, hematoame, rupturi musculare, ulceratii purulente sau de natura canceroasa, pentru rani deschise din cauza escarelor, pentru umflaturi, abcese, pustule.

5. TINCTURA DE LEURDA:

frunzele sau bulbii taiati marunt se introduc intr-o sticla pana la gat, fara a se indesa, se toarna tuica de fructe de 400, se lasa 2 saptamani la macerat la soare, agitandu-se zilnic. Se beau de 4 ori pe zi cate 10-15 picaturi in putina apa. Ajuta la o memorie excelenta, previne arteroscleroza si alunga multe alte afectiuni si indispozitii.

6. TINCTURA DE NUCI:

se prepara din 20 de nuci verzi taiate in sferturi si introduse intr-o sticla cu gat larg, se toarna deasupra 1 l de tuica de fructe de 400, in asa fel incat sa acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete. Sticla bine astupata se lasa la macerat 2 saptamani la soare, apoi se strecoara si se introduce intr-o sticla. Se poate obtine un lichior de nuci verzi daca se adauga 2-3 cuisoare, 1 bucata de scortisoara, 1 baton de vanilie, coaja spalata, netratata cu substante chimice a unei jumatati de portocala, 500 gr zahar se fierb in 1 l de apa, se lasa sa se raceasca si se toarna peste tinctura filtrata. Tinctura de nuci este indicata pentru a curata stomacul, ficatul si sangele, inlatura hipotonia stomacului si colita de putrefactie, este un remediu contra sangelui ingrosat.

7. TINCTURA DE ROSTOPASCA:

se procura din farmacii. Rostopasca este un leac in bolile hepatice grave, curata sangele si ficatul de toxine, are o influenta buna asupra metabolismului, este folosita cu succes in afectiunile biliare, renale si hepatice.

8. TINCTURA DE SUNATOARE:

se prepara din 2 maini cu flori culese la soare, care se pun in 1 l rachiu de 400, se lasa 21 zile la soare sa se macereze, agitandu-se zilnic, se strecoara, se pune in sticle bine infundate, la frigider. Are efect benefic in bolile de nervi, nevroze, astenie insotita de insomnii. Extern este folosita ca frectie, iar intern se iau 10-15 picaturi o data pe zi intr-o lingura cu apa.

9. TINCTURA DE TATANEASA:

se spala radacina de tataneasa, se curata cu o perie, se taie marunt, se introduce intr-o sticla fara a se indesa, se toarna rachiu de 400, se lasa la macerat la soare timp de 2 saptamani, se agita zilnic, se strecoara si se pastreaza in sticle bine acoperite. Este indicata pentru afectiuni ca: reumatism, inflamatii articulare, sub forma de frectii.

10. TINCTURA DE TRAISTA CIOBANULUI:

planta proaspata, cu flori, frunze, tulpina si pastai, se taie marunt si se introduce in sticla, se toarna deasupra rachiu de fructe de 400, se lasa la macerat la soare timp de 2 saptamani, se strecoara si se tine in sticle bine astupate, la frigider. Se foloseste sub forma de frectii in atrofia musculara. Este indicata in relaxarea sfincterului, prolaps intestinal, iar intern se foloseste ca adaus in ceai de cretisoara.

11. TINCTURA DE URZICA:

radacinile scoase din pamant primavara sau toamna se spala cu o perie si se taie marunt. Se introduc intr-o sticla, se toarna rachiu, se lasa la macerat la soare timp de 2 saptamani, agitandu-se zilnic. Se strecoara si se pastreaza in sticle bine infundate, la frigider. Se poate folosi ca frectii impotriva caderii parului si a matretii, in arterite, afectiuni reumatice, sciatica.

12. TINCTURA DE VENTRILICA:

2 maini de planta inflorita si taiata marunt se pun in 1 litru de rachiu de 400, se lasa la macerat 2 saptamani la soare. Se foloseste extern ca frectie, iar intern se iau de 3 ori pe zi cate 15 picaturi in apa sau ceai. Se trateaza: reumatismul, artrita, arteroscleroza, concentratia crescuta a colesterinei in sange, pruritul senil etc.

13. TINCTURA DE VASC: se procura din farmacii si se foloseste la frectii pentru combaterea cancerului osos, epilepsiei, acceselor de isterie, spasmelor cronice, degeraturilor, pentru stimularea metabolismului, in caz de diabet, tulburari hormonale, ca mijloc hemostatic, ca stimulent al functiilor cardiace si circulatorii.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE