12/15/2008

SCUMPIE

SCUMPIE

Cotinus coggygria. Fam.Anacardiaceae.
Denumiri populare: liliac, otetar, rui.

In traditia populara: frunzele s-au folosit pentru colorat in galben, iar scoarta s-a folosit pentru tabacit pieile.
Decoctul ramurelelor se folosea pentru gargara la sifilis, iar resturile se faceau cataplasme pe rani.

Compozitie chimica: scoarta ramurile mai groase se taie cand da frunza, iar frunzele se culeg cand da floarea. Contin taninuri elagice, gumi-rezine, mircetina. Un glicozid- fustinozidul. Frunzele in plus mai au si ulei volatil.
Actiune farmaceutica: este cunoscuta ca un foarte bun febrifug, hemostatic, antiinflamator, cicatrizant, opreste senzatiile de voma, stimuleaza pofta de mancare, util in tratarea pierderilor de urina.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni bucale, afectiuni gastrice, afectiuni hepatice, afectiuni intestinale, alergie, anorexie, boli hepatice, candidoza, diaree, eczeme, enterocolita, gingivite, hemoroizi, incontinenta urinara, prurit, inlatura starea de voma, rani, urticarie, voma.


Preparare:
2 lingurite de frunze se vor marunti si se pun in 250 ml apa. Se va fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma in cazul incontinentei sau altor afectiuni interne si doua cani pe zi. Una dimineata pe stomacul gol si una la ora 18.
-O lingurita de praf de coaja se va pune la 250 ml de apa .Se va fierbe timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se pot de asemenea consuma 2 cani pe zi in afectiunile interne.

- Pentru gargara sau spalaturi si in afectiunile externe se va folosi cantitate dubla de planta. Cu ceaiul acesta se va face gargara de mai multe ori pe zi sau spalaturi la hemoroizi sau alte rani si afectiuni externe.
- O mana de planta fiarta se va pune intre 2 bucati de panza si se aplica compresa (sau cataplasma) in partea de jos a abdomenului, peste noapte. Este foarte utila la incontinenta urinara, se va lua si ceai intern cate 2- 3 cani pe zi.

0 comments:

Trimiteţi un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Imparte informatia cu prietenii tai !

Cautari frecvente

sanatate verde plante medicinal terapii naturiste leacuri babesti tratatement pentru dictionar plante medicinale plante medicinale.ro terapii complementare plante medicinale romanesti psoriazis tratament naturist referat plante medicinale tratament naturist plante medicinale poze plante medicinale galbenele remedii pentru hemoroizi tratament pentru matreata alifie pentru hemoroizi remediu pentru cosuri tratament remedii pentru diabet totul despre hemoroizi remedii diabet alifie Avertisment: sanatateverde.blospot.com va ofera informatii despre terapii complementare, naturiste, care vin în ajutorul bolnavului, si care nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale(decat daca este optiunea dvs. strict personala), ci le completeaza. Noi nu suntem responsabili pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita a vreunui tratament. Va multumim tuturor ca folositi sanatateverde.blospot.com !
//SEO SCRIPT POWERED BY www.alltechbuzz.in