background img

Articole noi

SCUMPIE

SCUMPIE

Cotinus coggygria. Fam.Anacardiaceae.
Denumiri populare: liliac, otetar, rui.

In traditia populara: frunzele s-au folosit pentru colorat in galben, iar scoarta s-a folosit pentru tabacit pieile.
Decoctul ramurelelor se folosea pentru gargara la sifilis, iar resturile se faceau cataplasme pe rani.

Compozitie chimica: scoarta ramurile mai groase se taie cand da frunza, iar frunzele se culeg cand da floarea. Contin taninuri elagice, gumi-rezine, mircetina. Un glicozid- fustinozidul. Frunzele in plus mai au si ulei volatil.
Actiune farmaceutica: este cunoscuta ca un foarte bun febrifug, hemostatic, antiinflamator, cicatrizant, opreste senzatiile de voma, stimuleaza pofta de mancare, util in tratarea pierderilor de urina.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni bucale, afectiuni gastrice, afectiuni hepatice, afectiuni intestinale, alergie, anorexie, boli hepatice, candidoza, diaree, eczeme, enterocolita, gingivite, hemoroizi, incontinenta urinara, prurit, inlatura starea de voma, rani, urticarie, voma.


Preparare:
2 lingurite de frunze se vor marunti si se pun in 250 ml apa. Se va fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma in cazul incontinentei sau altor afectiuni interne si doua cani pe zi. Una dimineata pe stomacul gol si una la ora 18.
-O lingurita de praf de coaja se va pune la 250 ml de apa .Se va fierbe timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se pot de asemenea consuma 2 cani pe zi in afectiunile interne.

- Pentru gargara sau spalaturi si in afectiunile externe se va folosi cantitate dubla de planta. Cu ceaiul acesta se va face gargara de mai multe ori pe zi sau spalaturi la hemoroizi sau alte rani si afectiuni externe.
- O mana de planta fiarta se va pune intre 2 bucati de panza si se aplica compresa (sau cataplasma) in partea de jos a abdomenului, peste noapte. Este foarte utila la incontinenta urinara, se va lua si ceai intern cate 2- 3 cani pe zi.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE