plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
SCHINEL
·
terapii naturiste
SCHINEL
SCHINEL
Cnicus benedictus. Fam. Compositae.
Denumiri populare: iarba amara, scai amar, sofran salbatec.
In traditia populara: praful se foloseste extern la tratarea ranilor iar intern ca depurativ, febrifug, in boli de ficat.
Compozitie chimica: in scopuri terapeutice se folosestepartea aeriana (Herba Carduui benedicti sau Herba Cnici) contin: ulei volatil, benedictina, cnicina, fitosterine si glicozidele lor, substante amare, acizi grasi, tanin, acizi rezinici, un principiu antibiotic, mucilagii, vitamina B1, acid nicotinic, etc.
Actiune farmacologica:
stimuleaza secretiile gastrice datorita principiului amar producand o crestere lenta dar persistenta a secretiilor gastrice si astfel imbunatatind digestia, fiind foarte util in anorexii, dezinfectant, antibiotic. Depurativ, febrifug, stimuleaza pofta de mancare, stimulent al sistemului nervos, sedativ al durerilor reumatismale. Extern antiseptic si trofic.
Intra in compozitia ceaiului tonic- aperitiv.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni hepatice, afectiuni biliare, afectiuni renale, afectiuni respiratorii, anaciditate, anorexie, arsuri, atonie gastrica, constipatii cronice, degeraturi, disgravidie, dureri reumatismale, edeme, hipoaciditate gastrica, insuficienta hepatica si pancreatica, rani, reumatism, ulceratiile pielii, zona-zoster.
Preparare:
intern- o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se va strecura si apoi se va consuma fractionat in cursul unei zile.
-4 linguri de planta maruntita se vor pune intr-un litru de vin. Se vor tine timp de 8 zile dupa care se strecoara. Se vor putea lua cate o lingurita inainte de fiecare masa cu 15 minute pentru pofta de mancare sau pentru alte afectiuni interne.
-Din 50 g de planta maruntita care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70? se face o tinctura. Se tine pentru aceasta timp de 15 zile agitand zilnic de 2-3 ori recipientul. Dupa 15 zile se strecoara. Se poate lua cate o lingurita de 3 ori pe zi diluata cu putina apa.
Extern: se vor pune 3 lingurite de planta la 250 ml apa clocotita. Se acopere 10 minute dupa care se strecoara. Se vor face cataplasme externe, sau comprese.
Bai: 100 g de planta maruntita se va pune la 3 litri de apa clocotita. Se acopere apoi 10 minute. Se strecoara si se toarna in apa din cada, care este preferabil sa aiba temperatura corpului. In cada este bine sa se stea 20-30 minute. dar sa se mentina temperatura constanta.
Cnicus benedictus. Fam. Compositae.
Denumiri populare: iarba amara, scai amar, sofran salbatec.
In traditia populara: praful se foloseste extern la tratarea ranilor iar intern ca depurativ, febrifug, in boli de ficat.
Compozitie chimica: in scopuri terapeutice se folosestepartea aeriana (Herba Carduui benedicti sau Herba Cnici) contin: ulei volatil, benedictina, cnicina, fitosterine si glicozidele lor, substante amare, acizi grasi, tanin, acizi rezinici, un principiu antibiotic, mucilagii, vitamina B1, acid nicotinic, etc.
Actiune farmacologica:
stimuleaza secretiile gastrice datorita principiului amar producand o crestere lenta dar persistenta a secretiilor gastrice si astfel imbunatatind digestia, fiind foarte util in anorexii, dezinfectant, antibiotic. Depurativ, febrifug, stimuleaza pofta de mancare, stimulent al sistemului nervos, sedativ al durerilor reumatismale. Extern antiseptic si trofic.
Intra in compozitia ceaiului tonic- aperitiv.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni hepatice, afectiuni biliare, afectiuni renale, afectiuni respiratorii, anaciditate, anorexie, arsuri, atonie gastrica, constipatii cronice, degeraturi, disgravidie, dureri reumatismale, edeme, hipoaciditate gastrica, insuficienta hepatica si pancreatica, rani, reumatism, ulceratiile pielii, zona-zoster.
Preparare:
intern- o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se va strecura si apoi se va consuma fractionat in cursul unei zile.
-4 linguri de planta maruntita se vor pune intr-un litru de vin. Se vor tine timp de 8 zile dupa care se strecoara. Se vor putea lua cate o lingurita inainte de fiecare masa cu 15 minute pentru pofta de mancare sau pentru alte afectiuni interne.
-Din 50 g de planta maruntita care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70? se face o tinctura. Se tine pentru aceasta timp de 15 zile agitand zilnic de 2-3 ori recipientul. Dupa 15 zile se strecoara. Se poate lua cate o lingurita de 3 ori pe zi diluata cu putina apa.
Extern: se vor pune 3 lingurite de planta la 250 ml apa clocotita. Se acopere 10 minute dupa care se strecoara. Se vor face cataplasme externe, sau comprese.
Bai: 100 g de planta maruntita se va pune la 3 litri de apa clocotita. Se acopere apoi 10 minute. Se strecoara si se toarna in apa din cada, care este preferabil sa aiba temperatura corpului. In cada este bine sa se stea 20-30 minute. dar sa se mentina temperatura constanta.
0 comments :
Trimiteți un comentariu