background img

Articole noi

STANJENEL

STANJENEL

STANJENEL GALBEN.


Iris pseudacorus


STANJENEL ALB SI VANAT.


Iris palida Iris florentina-


STANJENEI ALBASTRI.


Iris germanica Fam. Iridaceae.
Denumiri populare: cacica, ceapa, coada-cocosului, cocoara-mnerie, cocos, cosita-fetelor, crin, crin-albastru, floare-vanata, frunza-lata, galtane-vinete, iarba-lata, lilie, lilie-salbateca, lilian, papariga, papuriga, pescutie, sabie, sanfii, speteaza, stanj, stanjeneii-miresei, tulipan.

In traditia populara: radacina se dadea copiilor pentru a o strange intre gingii in timpul cresterii dintilor- mai era folosita si in industria cosmetica si a tutunului. Radacina are miros de micsunea si era intrebuintata la fabricarea sapunurilor si a pudrelor parfumate.

Rizomii se fierbeau in vin sau apa si se luau pentru ascita. Pisati si plamaditi in rachiu ii luau femeile dupa nastere ca sa se curete. Cu rizomi pisati se ungeau umflaturile. Rizomul plantei cu proprietati astringente se fierbea cu sofran si se lua contra galbinarii.

Compozitie chimica: ulei eteric cu miros de viorele, iridozid, esteri cu acizii miristic sau oleic, glucozizi, amidon, mucilagii in special rizomul, saruri minerale.
Actiune farmaceutica: antispastic, expectorant, diuretic, cicatrizant. Mareste cantitatea de urina eliminata, util in cazul ascitei. Inlatura spasmele. Extern vindeca ranile. Este antitumoral mai ales extern. Poate ajuta la provocarea vomei. Este un tonic capilar.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: alopecie, arsuri, astm, ascita, bataturi, bronsita, colici abdominale, constipatii acute, cosmetica, cresterea dintilor la copiii mici, dischinezie biliara, favus, halena, pecingine, rani, reumatism, spasme stomacale, tumori, tuse.


Preparare:

o lingurita de rizom maruntit se va pune in 250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se va putea consuma in cazurile afectiunilor interne, chiar a ascitei pana la 2 cani pe zi. Se poate folosi durata mare de timp.
In cazul tusei se va lua cate o lingura de ceai din ora in ora.

-Se va pune 50 g de rizom maruntit la 250 ml alcool de 70?. Se va tine timp de 15 zile dupa care se strecoara. Se va lua cate 10 picaturi in cazurile de spasme abdominale sau chiar la femeile care nasc pentru a usura nasterea si a evita spasmele si contractiile false. Se ia diluat cu putina apa.

Toxicitate! Planta este toxica atat in stare verde cat si uscata continand iridozin care se poate acumula in sange si sa provoace moartea, prin acumulare. Din aceasta cauza este foarte indicat ca aceasta planta sa se foloseasca sub supraveghere medicala. Se indica mai ales la afectiunile grave cand nu se poate inlocui cu alte plante mai putin toxice.
In cazul intoxicatiei se va interveni cu vomitive si diuretice, de asemenea carbune activ.

Extern:
Se va putea folosi la tratarea alopeciei sau a cheliei. Se intervine cu frectii cu tinctura sau chiar cu planta macerata in otet timp de 8 zile. Se vor face frectii de 2 ori pe zi cu o vata inmuiata in aceasta solutie. La fel se poate folosi la petele de pe piele sau la mancarimi, bataturi, etc

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE