background img

Articole noi

PRAZUL

PRAZUL

PRAZUL


Allium porrum Fam. Liliaceae.
Denumiri populare: ai sarbesc, ajima, ceapa alba, ceapa blanda, coada vacii, hagima, hajme, horceag, por, poroi, poroaica, poriu, praj, pur.
In traditia populara: in regiunea Mediteraneana se folosea in alimentatie din antichitate. La noi se folosea bulbul copt in cuptor si zeama calduta se storcea in urechi, contra durerilor. Cu zeama de praji fierti se pansau hemoroizii.
Compozitie chimica: apa 87-90%, hidrati de carbon, proteine, grasimi, substante minerale, ulei volatil, vitaminele: A, B1, B2, niacin, C, fitoncide, etc.

Actiune farmaceutica: tonic al sistemului nervos, laxativ, diuretic cu eliminare de acid uric, antiseptic, expectorant, emolient, antihelmitic. Stimuleaza functionarea bilei si a stomacului. De asemenea stimulent al intregului organism. Ajuta chiar si in cancer. Curata arterele de depuneri. Distruge foarte multi germeni patogeni, ajuta la tulburarile digestive.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: adenite, afectiuni digestive, afectiuni respiratorii, afectiuni intestinale, astenii, ascita, atonie digestiva, azotemie, boli neurologice, cloruremie, colibacciloze, constipatie, dezechilibre glandulare, diabet, dureri cronice, enterocolite, fermentatii intestinale, gripa, hidroptizie, impotenta, infectii genito-urinare, insomnii, limfatism, litiaze, obezitate, oligurie, prevenirea senescentei, prostatism, rahitism, reumatism, tulburari digestive, tuse, varice.

Preparare:
intern se poate consuma la orice masa crud, fiind foarte util, cat de mult.
-Un decoct concentrat, din mai multe frunze de praz fierte in foarte putina apa, pana se moaie. Se strecoara si se consuma cate o ceasca de trei ori pe zi in afectiunile interne.

-Din concentratul de mai sus, se poate amesteca cu miere de albine in aceiasi cantitate cat este concentratul si se foloseste in cazul tusei sau altor afectiuni interne cate o lingurita la nevoie. Se poate pastra la rece 3-4 zile.
-Cataplasme de frunze fierte aplicate cu untura de porc pe afectiunile pielii. Se lasa in functie de toleranta pana la 24 ore.
-Cataplasme cu praz fiert in lapte dulce si aplicat pe supuratiile cronice, pana la vindecare.
-Cataplasme cu praz fiert aplicat cu paine, tot ca mai sus in aceleasi afectiuni, mai ales in cazul abceselor se aplica cu mare succes..

-Macerat in otet contra bataturilor. Se va aplica pana la deplina vindecare, sub pansament.
-Suc cu lapte sau zer se aplica pe ten contra rosetilor si a eruptiilor fetei.
-Suc cu miez de paine dau o pasta care grabeste colectarea in abcese si furuncule.
-Contra furunculelor: cataplasme cu partea alba a prazului, zdrobita in foarte putina apa indulcita, pentru obtinerea unei paste.

-Contra retentiei de urina si a cistitelor: se fierbe la foc domol 6 fire de praz acoperite cu ulei de masline. Se aplica pe partea de jos a abdomenului, calde.

-Contra bataturilor si a locurilor intarite: se pune la macerat in otet timp de 24 ore, o frunza de praz: se aplica noaptea cu partea umeda. Calozitatea se va coji. Se repeta, daca este nevoie.
-Contra plagilor: frunza de praz constituie un pansament antiseptic si cicatrizant.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE