background img

Articole noi

Aparatul genital la femeie

Aparatul genital la femeie

Acesta este compus din parti sau organe genitale externe, parti sau organe genitale interne si glade anexe ale aparatului genital feminin.

Organele genitale externe (Vulva)

Organele genitale externe cuprind: muntele lui Venus, formatiile labiale si organele erectile. Ansamblul organelor genitale externe - deci vizibile - se numeste vulva.

1.

Muntele lui Venus sau penilul este o proeminenta triunghiulara, cu virful in jos si baza in sus, situata inaintea simfizei pubiene, deasupra labiilor mari, care, odata cu pubertatea se acopera de par.
2.

Formatiile labiale sunt pliuri tegumentare ce delimiteaza despicatura vulvara. In functie de dimensiuni, se delimiteaza labiile mari si labiile mici.

*

Labiile mari au o lungime de 7-10cm si 2cm grosime, cu semnificatia anatomica echivalenta scrotului la barbat. In constitutia lor, sub pielea acoperita de par, se gasesc glandele sebacee si sudoripare. La femeia adulta , labiile mari sunt groase si rezistente, iar despicatura vulvara este inchisa.
*

Labiile mici (nimfele) au o lungime de 3cm, sunt de culoare rosie, rozata sau bruna si se gasesc inauntrul labiilor mari. Ele delimiteaza vestibulul vaginal. Contin glande sebacee si corpusculi tactili speciali, asa numiti ai voluptatii. Pe mucoasa lor se gaseste un numar mare de glande, ce secreta un mucus, care, impreuna cu secretia glandelor anexe ale aparatului genital, lubrefiaza vaginul,avind un rol important in actul sexual.
*

Vestibulul vaginal este o depresiune delimitata de labii. La nivelul sau, se deschide anterior orificiul extern al uretrei si posterior, orificiul vaginal. Orificiul vaginal, de forma ovala, este delimitat la virgine de himen - membrana perforata care poate fi de mai multe forme: inelar, semilunar, bilobat, imperforat, biperforat etc. La primul contact sexual, himenul cedeaza, in locul sau raminind doar lobulii (carunculi himenali) iar ruperea sa determina o mica pierdere de singe si o durere usoara.

3.

Organele erectile sunt reprezentate de clitoris, corpusculi tactili speciali ai labiilor mici (corpusculii voluptatii) si bulbii vestibulari.

*

Clitorisul este organ impar, median, situat in partea anterioara a vulvei, inapoia comisurii anterioare. Lungimea sa, in general, este de 5-7cm; 3cm pentru radacina. Este format din doi corpi cavernosi cu volum redus, inveliti intr-o membrana fibroelastica. Rolul principal al clitorisului in actul copulatiei este de a receptiona si transmite stimulii esuali, fie direct, prin actiunea mecanica asupra glandului sau corpului clitoridian, fie indirect, in timpul contactului sexual, fie prin excitarea altor zone erogene
*

Corpusculii voluptatii se afla in structura labiilor mici.
*

Bulbii vestibulari sunt organe erectile imperfect dezvoltate, situate pe partile laterale ale deschiderii vaginului; au o lungime de aproximativ 4cm si 1-2cm latime.

Din punct de vedere fiziologic, vulva, in totalitate, protejaza actul mictiunii, labiile dirijind jetul urinar. In actul sexual, labiile constituie o prelungire a canalului vaginal. Vulva poate avea mai multe pozitii: anterioara la 80% dintre femei; verticala, vulva fiind vizibila in intregime, posterioara, aceasta fiind ascunsa complet intre coapse.

Organele genitale interne

Organele genitale interne cuprind : vagina, uterul, tubs uterina si ovarul.

1.

Vagina este un conduct musculo-membranos, impar si median, care topografic continua in jos uterul si se deschide in vulva. Este o cavitate virtuala are serveste la copulatie, eliminarea produsului de conceptie la nastere, la trecerea fluxului menstrual si a secretiilor normale si patologice ale organelor genitale.
Vagina are o lungime de 7-8cm, dar exista si tipuri scurte si lungi cu dimensiuni cuprinse intre 4-14cm. Largimea este de 2,5cm.
Suprafata sa este neregulata, cu pliuri transversale, ce pornesc de la niste portiuni mai ingrosate - coloanele vaginale. In timpul actului sexual, in faza de excitatie sexuala, vagina se alungeste de la 7-8cm la 11-12cm. Atunci cind tensiunea erotica a atins orgasmul, congestia intensa a treimii inferioare a vaginei determina constituirea asa-numitei platforme orgasmice, zona care se contracta ritmic la intervale de aproximativ 0,8 secunde.
Intensitatea senzatiei de placere a femeii este direct proportionala cu numarul contractiilor platformei orgasmice, acesta fiind, normal, intre 3 si 12.
Secretiile vaginei au un rol important nu numai in realizarea actului sexual, ci si in stabilirea unui ph vaginal favorabil mobilitatii spermatozoizilor.

Punctul G Pipaind usor peretii vaginali se constata o anumita sensibilitate cu deosebire in treimea exterioara. Au existat numeroase discutii in legatura cu existenta chiar a unei zone speciale situate pe peretele anterior al vaginului la jumatatea distantei dintre pubis si colul uterin, linga uretra, la aproximativ 1cm sub suprafata peretelui vaginal denumita "spot" sau zona Grafenberg. Are marimea unei boabe de fasole si poate creste in dimensiune de 2-3 ori sub influenta stimulilor sexuali. Este dificil de localizat si poate fi pusa in evidenta printr-o presare puternica. Unii autori o considera ca fiind cea mai sensibila zona erotica din intreg vaginul (similara cu clitorisul?). Alti autori nu numai ca nu-i acorda nici-un rol sexual, dar afirma ca nu exista.


2.

Uterul este organul musculo-cavitar al gestatiei si parturitiei. Acesta primeste ovulul fecundat, oul, il protejaza, il nutreste, iar cind ajunge la termen il expulzeaza. Situat intre pelvis, deasupra vaginului intre vezica si rect, uterul are forma de trunchi de con.
In timpul copulatiei, incepind cu faza de excitatie , ca si in timpul orgasmului, se produc contractii si ale corpului uterin.


3.

Tubele uterine (salpinga, trompa), in numar de doua, cite una de fiecare parte a uterului, sunt conducte in forma de trompeta, ce se intind intre uter si ovar. Ele conduc ovulul captat spre uter, adapostesc inintilnirea gametului feminin - ovulul cu gametul masculin, spermatozoidul si permit fecundarea in treimea exterioara a sa. Obstructia tubei constituie o cauza de sterilitate.


4.

Ovarele sunt glande perechi, cu functie dubla excretorie (gametogena) si secretorie (endocrina). Ele determina caracterele sexuale principale ale femeii si au un rol deosebit in constitutia endocrina a acesteia. Sunt situate in interiorul abdomenului, in bazin (in cavitatea pelviana) si sunt fixate de organele vecine prin ligamente. Au forma ovoida, greutatea de 4-8g, culoarea alb-galbuie, consistenta elastica. Fiecare ovar contine, la nastere, aproximativ 400000 de foliculi, din care , pe parcursul activitatii ovariene, se vor dezvolta doar 300-400 de foliculi primari, iar restul involueaza.
Fioliculina , hormon specific sexului feminin, este produsa de celule specializate, situate in ovar. Secretia de foliculina atinge doua cote maxime -in momentul ovulatiei (a 12-a - a 14-a zi a ciclului menstrual) si spre a 21-a zi a aceluiasi ciclu.
Luteina (progesteronul) este secretat de corpul galben dupa ovulatie, avind valoarea maxima in ajunul declansarii menstruatiei.

Glandele anexe ale aparatului genital feminin

1.

Glandele lui Bartholin sunt echivalente glandelor lui Cowper de la barbat. In numar de doua, de forma ovoida, ele au marimea unui bob de mazare si sunt situate de-o parte si de alta a orificiului vaginal.
Canalul lor excretor se deschide in santul dintre labiile mici si himen.
Produsul lor este expulzat in timpul actului sexual avind rol in lubrefierea cailor genitale.
2.

Glandele periuretrale sau glandele lui Skene, mai numeroase ca numar, sunt situate in apropierea uretrei. Sunt echivalentul glandelor prostatice la barbat.
3.

Glandele vestibulare mici, foarte numeroase, sunt dispuse pe mucoasa orificiului vaginal.
4.

Mamelele (sinii) sunt organe glandulare, legate de activitatea glandelor sexuale.

Zone erogene

Sunt acele componente ale corpului omenesc care stimuleaza si produc senzatii erotice. Clitorisul este sensibil la atingeri usoare. Sensibile sunt si labiile mici, vestibulul vaginal, cu precadere interiorul vaginului (intrarea in vagin), labiile mari, zona perineului posterior, glandele mamare, indeosebi mameloanele, pliurile inghinale, parte dinspre interior a coapselor. Buzele - sarutul are un rol important in ritualul sexualitatii, in dinamica excitatiei si in obtinerea satisfactiei - interiorul cavitatii bucale, limba, iar pentru unele persoane ochii, urechile, gitul, abdomenul.
In realizarea starii de excitatie, factorul psihic are un rol deosebit

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE