background img

Articole noi

Tratamentul TUMORILOR MALIGNE

Tratamentul TUMORILOR MALIGNE


Tratamentul poate fi curativ sau paleativ.
Tratamentul curativ permite in unele cazuri chiar vindecare definitiva.
Exereza chirurgicala este singura metoda realmente eficace, dar nu totdeauna posibila, din cauza metastazelor, a adenopatiilor, a volumului sau a aderentelor tumorii.
Radiatiile (radioterapie, cobaltoterapie, substante radioactive etc.) pot vindeca anumite cazuri de tumori, dar sunt contraindicate in altele, ca de exemplu in epitelio-amele digestive, unde nu au actiune favorabila. Radiatiile sunt totdeauna periculoase pentru organism, in special pentru maduva osoasa, fapt pentru care in timpul utilizarii lor este necesar controlul periodic prin hemograma.
Sunt considerate ca o contraindicatie pentru radiatii: o anemie sub 3 milioane de elemente, o leucopenie sub 4 000 si o trombopenie sub 150 000. Corticoterapia si perfuziile sanguine sunt uneori utile, permitand bolnavului sa suporte mai bine radiatiile.
Tratamentele paleative. Chimioterapia, hormonoterapia si antalgicele pot fi utile uneori la inceputul bolii, chiar in cazuri inoperabile, cu adenopatii, metastaze etc.
Chimioterapia foloseste o serie de substante capabile sa impiedice cresterea si extinderea tumorilor maligne, ele putand prelungi viata si ameliora temporar starea bolnavului. Dupa un timp, toate aceste substante dezvolta rezistenta, devenind inactive. Dintre chimioterapice, antimitoticele si antimetabolitii sunt cele mai intrebuintate.
Antimitoticele actioneaza asupra celulelor in diviziune, in mitoza. Dintre acestea mentionam:
- Clapenul (Endoxanul, Ciclofosfamida), administrat prin injectii intravenoase, este eficace in leucemii acute, in limfosarcom, cancerul ovarian, mamar si pulmonar. Toxicitatea este relativ mica, greata si varsaturile rare, deprimarea hematopoiezei redusa (provoaca adeseori caderea parului).
- Clorambucilul (Cloraminophen, Leukeran) este o substanta activa, mai ales, in leucemia limfatica cronica. Provoaca uneori greturi, voma si deprimarea organelor hematopoietice.
- I.O.B. - 82 este un preparat inrudit cu ciclofosfamida; se recomanda in cancerele de san si ovar, epitelioamele limbii si buzelor, mielom, boala Hodgkin, neoplasme pulmonare si hepatice. Reactiile adverse sunt rare.

- Girostanul (Thio-Tepa) poate fi eficace in limfopatiile cronice, cancerele mamare si ovariene. Poate provoca trombopenii grave.
- Citosulfanul (Myleranul) este util, mai ales, in leucemia mieloida cronica. F determina grave tulburari hematopoietice (aplazie medulara, trombopenie).
- Colchicina, demecolchina si vinblastin sulfat sunt alcaloizi a caror adm trare da unele rezultate in limfogranulomatoza, dar prezinta un mare grai toxicitate.
Antimetabolitii sunt substante care antreneaza carenta unor metaboliti (1 purinice si pirimidinice, acid folie) indispensabili cresterii celulelor neopla; Mercaptopurina si derivatul sau Imuranul (mai putin) sunt droguri active in leuce acuta, dar dezvolta repede rezistenta si provoaca leucopenie si trombope Methotrexatul si aminopurina - substante antifolice - sunt active in leucemia ac dar administrarea lor este insotita de deprimarea hematopoiezei, ulceratii digesl scaderea rezistentei in infectii etc.
- Fluorouracilul poate fi activ in unele tumori gastrice, esofagiene, intestir mamare etc. in timpul administrarii apar frecvent diaree, leucopenie, stomatitt:
Principalele chimioterapice antineoplazice (antimitotice si antimetaboliti) u zate in practica curenta sunt:
- ciclofosfamida (Endoxan, Ciclofosfamid, Citonin) capsule si injectabil;
- clorambucil (Leukeran - capsule);
- dacarbazina (Levofolan, Alderan-injectabil);
- melfalan (capsule si injectabil);
- busulfan (Myleran - comprimate);
- metotrexat (Antifolan - comprimate si injectabil);
- azatioprina (Imuran - compimate si injectabil);
- citarabina-injectabil;
- fluorouracil (Efudix - injectabil);
- cisplatina - injectabil;
- bleomicina - injectabil;
- Natulan - injectabil;
- daunorubicina (Daunoblastin - injectabil);
- epirubicina (Farmorubicin - injectabil);
- asparaginaza (Leucogen - injectabil);
- procarbazina (Natulan - capsule);
- vinblastina - injectabil;
- vincristina (Onoxim, Cristovin - injectabil);
- Tegafurum (Ftorafur - injectabil);
- mercaptopurina (Purinetol - capsule);
- hidroxicarbamida (hidroxiuree - capsule);
- tamoxifen (Tamoneprin - capsule);
- flutamida - comprimate;
- clorotrianisen (Clanisen, Tace - capsule).
Prezentam in continuare o schema de Tratament orientativ (12 serii lunare < mai mult) in cancerul bronhopulmonar: - Prima zi vincristina sau vinblastina sau adriblastina cate un flacon intravenos.
- A doua zi si a treia zi, cate o fiola de ciclofosfamidain perfuzie sau intravenos.
- A patra zi metrotrexat 4 comprimate sau Antifolan 1 fiola i.m.
- A cincea zi o fiola de Ftorafur intravenos.
Hormonoterapia este de asemenea utila in Tratamentul tumorilor maligne.
Trei grupuri de hormoni sunt utilizati.
Corticoizii actioneaza complex si sunt utili in tumori generalizate, cu atingere severa a starii generale (astenie, anorexie, slabire, febra), ameliorand starea gene­rala si diminuand durerile. in cazul unor infectii supraadaugate, se asociaza anti­biotice. Corticoterapia este indicata si in leucemiile acute, unde poate reface si intari raspunsul la chimioterapice.
Estrogenii sunt recomandati in cancerul de prostata.
Androgenii dau rezultate in metastazele osoase ale cancerului de san.
Antalgicele sau analgeticele (medicamente care combat durerea) sunt substante indispensabile pentru Tratamentul cancerelor, mai ales formele dureroase, cand linistirea bolnavului este indispensabila. Se pot utiliza toate antalgicele cunoscute -de la aminofenazona la morfina si derivatele lor.
in cancerele grave, inoperabile sau cu metastaze, trebuie luate urmatoarele ma­suri:
- prescrierea chimioterapiei anticanceroase, daca hemograma permite;
- prescrierea antibioterapiei, daca exista semne locale, generale sau biologice de infectie;
- prescrierea corticoterapiei, cand starea generala este alterata, grava;
- prescrierea antalgicelor la bolnavii cu dureri.
Rezultatul Tratamentului depinde de localizare si de stadiul clinic.
• in cancerele digestive si in cancerele de san si uter, rapid diagnosticate si operate, se pot spera vindecari durabile.
• in cancerele inoperabile, prognosticul este foarte rezervat. Tratamentul ur­mareste numai usurarea suferintei bolnavului.
• Cancerul de prostata, chiar cu metastaze, raspunde bine la Tratamentul cu estrogeni.
• Cancerul de ovar, datorita asocierii chirurgie-chimioterapie, are in multe cazuri o evolutie favorabila.
in general, in Tratamentul tumorilor maligne, primul agent terapeutic care trebuie folosit neintarziat - daca este posibil - este exereza chirurgicala. Chiar in cazul unor tumori inoperabile, asocierea unor metode poate da rezultate (radiatie, chimioterapie, hormoni). Opiaceele trebuie prescrise numai dupa epuizarea altor antalgice, care nu dau obisnuinta. Diagnosticul si aprecierea rezultatelor sunt diferite, deoarece pot aparea remisiuni spontane, imprevizibile. intrucat radioterapia si chimioterapia sunt mijloace terapeutice de larga folosire si cum acestea au o evidenta actiune toxica medulara, este obligatoriu controlul hemogramei, cel putin o data pe saptamana.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE