background img

Articole noi

MENOPAUZA

MENOPAUZA

Menopauza este o stare fiziologicã normalã caracterizatã prin încetarea definitivã a ciclului menstrual, care intervine de regulã între 45 si 50 de ani. Ea este precedatã de câtiva ani de premenopauzã, stare de multe ori criticã, caracterizatã prin cicluri menstruale neregulate, însotite de astenie, irascibilitate, anxietate, uneori chiar de depresie psihicã. Aceste fenomene sunt însotite de senzatia de ametealã sau de lesin, de transpiratii nocturne si de o stare de hipersensibilitate, cu consecinte în relatiile cu cei din jur. Pot surveni chiar si tulburãri cardiace (dureri precordiale, aritmie, palpitatii), respiratorii (senzatie de opresiune toracicã) si bufeuri. La toate aceste simptome subiective se mai adaugã si simptomele obiective, caracteristice menopauzei, ca: îngrãsarea (cresterea ponderalã cu 8-10 kg în câteva luni), tulburãri ale tensiunii arteriale, edeme (în special ale picioarelor), evidente mai ales seara.
În toate aceste simptome caracteristice premenopauzei si menopauzei, numeroase specii de plante si produse fitoterapeutice pot contribui, atât preventiv cât si curativ, la diminuarea si ameliorarea simptomelor atât de supãrãtoare pentru majoritatea femeilor în aceastã stare fiziologicã, de altfel normalã. Dintre speciile de plante recomandate în tratamentul profilactic si curativ al acestor simptome, se pot specifica: coada soricelului, pelinul, arnica, pãducelul, sunãtoarea, rozmarinul, valeriana, talpa gâstii si altele.
Modificãri hormonale: femeile ajung la menopauzã atunci când ovarele semnalizeazã sfârsitul perioadei în care poate fi procreat un copil, prin scãderea estrogenului. Pentru unele femei fenomenul este unul abia sesizabil, singura modificare fiind oprirea menstruatiei. Pentru altele, aparitia simptomelor ca bufeurile, schimbãrile de stare si momentele dureroase fac ca menopauza sã fie o etapã si mai dificilã. Vestea bunã este cã activitatea sexualã a femeilor poate creste în timp ce nivelul estrogenului scade. În plus, fãrã riscul de a rãmâne însãrcinate, multe femei descoperã o libertate pe care nu au avut-o pânã atunci.
Modificãri vaginale: apar odatã cu începutul menopauzei, prin slãbirea tesutului vaginal si o diminuare pânã la disparitia totalã a lubrefierii vaginale. Ambele probleme pot fi încetinite prin tratament hormonal.
Modificãri fizice si de proprie imagine: se referã la acceptarea schimbãrilor fizice provocate de trecerea anilor de cãtre persoanele în cauzã sau de cãtre partenerii lor. Este vorba de cresterea în greutate, aparitia calvitiei, scãderea tonusului muscular si a rezistentei fizice, aparitia osteoporozei si altele.
Tratament naturist
- Infuzie preparatã dintr-o linguritã de flori sau douã de fructe de pãducel; se beau 2 cãni pe zi, din care ultima seara, înainte de culcare.
- Tincturã preparatã din 2 gr flori si frunze de pãducel la 100 ml alcool, prin macerare timp de 8 zile. Se iau 10-15 picãturi de 3 ori pe zi.
- Infuzie concentratã preparatã din 3 linguri de talpa gâstii, la 1 canã de apã; se iau 4-5 linguri pe zi.
- Tincturã preparatã din 20 gr plantã talpa gâstii la 100 ml alcool de 700, macerat timp de 8 zile; se recomandã câte 40 de picãturi de 2 ori pe zi si o datã seara înainte de culcare, preferabil în infuzie de flori de tei.
- Pentru tratamentul tulburãrilor circulatorii care survin în cadrul menopauzei se recomandã: 20 gr flori si frunze de pãducel, 20 gr talpa gâstii, 30 gr frunze de mentã, 10 gr fructe de anason, 20 gr rãdãcinã de valerianã, din care se face o infuzie preparatã din 2 linguri amestec de plante la 1 l apã. Prima canã se bea dimineata, caldã, la aproximativ 400C, iar a doua numai usor încãlzitã si îndulcitã cu miere, se va bea cu înghitituri mici, seara, înainte de culcare.
- Pentru ameliorarea tulburãrilor hormonale se recomandã urmãtoarele retete:
- Rp.1: flori de salcâm 20 gr, flori de soc 20 gr, pelin 10 gr, rãdãcinã de lemn dulce 20 gr, rãdãcinã de cerentel 20 gr, boabe de ienupãr 10 gr. O lingurã de amestec de plante se pune la macerat timp de 3 ore într-o canã cu apã, dupã care se fierbe timp de 5 minute la foc domol, iar dupã alte 10 minute de repaus se filtreazã. Se beau 2-3 cãni pe zi. Se poate prepara cel mult 1 l de infuzie, care se va tine la frigider. De fiecare datã când se bea, se încãlzeste la 400C si se îndulceste cu miere.
- Rp. 2: flori de coada soricelului 20 gr, frunze de vâsc 15 gr, coada racului 15 gr, traista ciobanului 25 gr, sunãtoare 20 gr, talpa gâstii 5 gr. Se preparã o infuzie din 2 linguri amestec de plante la 1 l apã. Întreaga cantitate se bea în cursul unei zile. Seara se mai poate prepara o nouã infuzie care se bea îndulcitã, înainte de culcare.
- Dieta lacto-ovo-vegetarianã, bogatã în sucuri si cruditãti, cura crudivorã depurativã timp de 5-7 zile pe lunã, cu grâu încoltit.
- Se bea suc de orz verde, 3x50 ml pe zi.
- Se tine cura cu babe de ienupãr.
- Baia vitalã de 2 ori pe zi timp de 25 minute.
- Dusul scotian alternant de 2-3 ori pe zi.
- Dusul rece general de 3 ori pe sãptãmânã.
- Înfãsurarea scurtã de 2 ori pe sãptãmânã.
- Baia de soare, cura de aer cu gimnasticã respiratorie si fizicã.
- Reflexoterapia, prin masarea urmãtoarelor puncte:
*Zona uter, punctul 50 timp de 5 minute.
*Zona ovare, punctul 36 timp de 3 minute.
*Zona tiroidã, punctul 11 timp de 3 minute.
*Zona limfaticã corp inferior si superior, punctele 39, 40 timp de 2 minute.
*Dupã 20-25 sedinte (1 pe zi), ciclurile menstruale se vor regla, dar este necesar sã se continue cu 1-2 sedinte pe sãptãmânã, timp de o lunã.
*Percutia usoarã a vertebrelor D7 si D9, o datã pe zi.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE