background img

Articole noi

ANTIHELMINTICE

ANTIHELMINTICE


Cele mai cunoscute sunt praziquantel, mebendazol, albendazol, piperazina (Nematocton), niclosamida, levamizol.
1. AntihelminticeJe active fata de nematode sunt:
- Piperazina utilizat pentru distrugerea limbricilor, oxiurilor si in ascaridioza. Se administreaza fara a depasi 3-5 g la adult, intr-o singura priza, 2 zile consecutiv si rareori 3-4 zile.
- Mebendazolul (Vermin, Vermox), este foarte valoros, in Trichuris trichiura, Ancylostoma duodenale, Ascaris lumbricoides si Enterobius vermicularis. in trichocefaloza se administreaza 100 mg de 2 ori pe zi (seara si dimineata), 3 zile. La nevoie, se repeta dupa 3 saptamani. Acelasi rezultat in anchilostomiaza si ascaridioza. in oxiuriaza 100 mg, in doza unica. Este lipsit de toxicitate.
- Albendazolul (Zentel) este un antihelmintic cu spectru larg, fata de nematode si fata de multe cestode. Administrat in cure scurte, este bine suportat. De obicei, o singura doza de 400 mg oral (la masa), este suficienta. La nevoie se poate repeta dupa 2 saptamani.
Perartelul embonat, pirviniul embonat, levamisolul si tabendazolul au actiune asemanatoare.
. 2. Antihelmintice active fata de cestode sunt:
-Niclosamida (Yomesan), activ in Taenia saginata si solium, botriocefal si Hymenolepsis nana. Se administreaza oral, in doza unica 2 g (4 tab.) intr-o singura priza. Este foarte bine suportat.
- Mepucrina, folosita in trecut ca antimalaric, este utilizat astazi in Tratamentul teniazei.
- Alte antihelmintice active fata de filarii si trematode: dietilcarbamazina, miridazolul, oxamnichina, bitinoiul si emetina.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE