background img

Articole noi

Alergii oculare

Alergii oculare

Alergiile oculare cuprind un grup eterogen de situatii patologice la nivelul ochiului predominant la nivelul conjunctivei, cauza fiind o reactie de hipersensibilitate imediata IgE dependenta.

Bolile alergice oculare rezulta din combinarea urmatoarelor anomalii: recunoasterea antigenica urmarea unei reactii specifice exagerate, cresterea productiei policlonale de IgE si IgG4, stimularea celulelor inflamatiei alergice (mastocite si eozinofile), hiperreactivitatea tesuturilor oculare.

Elementele anatomice implicate în alergiile oculare sunt: pleoapele, conjunctivele, corneea, lacrimile si tunicile oculare profunde.

Ochiul este supus în permanenta unor agresori potentiali numerosi: alergeni de mediu domestic, atmosferic, profesionali si agresori nonspecifici: fizici(mecanici), variatii de temperatura, ventilatie, climatizare, ultraviolete si agresiuni chimice (poluanti), iritanti chimici, conservanti.

Diagnosticul este sustinut anamnestic prin examen clinic, bilant alergologic (testari cutanate, probe de provocare), determinari biologice (IgE, mediatori) alaturi de examen local ocular.

Modificarile alergice la nivel ocular sunt: conjunctivita alergica acuta, cronica, keratoconjunctivita vernala, keratoconjunctivita atopica si conjunctivita giganto-celulara, blefarita, edemul palpebral, eczema palpebrale si dermatitele de contact ale pleoapelor.

Tratamentul afectiunilor alergice oculare sunt cele profilactice, de evictie alergenica, antihistaminice H1 locale si generale, inhibitori ai degranularii mastocitare locale si generale, corticoizi locali. Imunoterapia specifica se impune în situatiile deosebite iar forma de administrare locala este discutata cu rezultate promitatoare.

Alergiile oculare pot beneficia de un diagnostic precoce, corect si un tratament benefic prin colaborarea medic de familie, alergolog, oftalmolog.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE