background img

Articole noi

Angina pectorala



Angina pectorala de efort este o forma clinica a cardiopatiei ischemice, caracterizata prin crize dureroase, paroxistice, cu sediu retrosternal, care apar la efort sau la emotii, dureaza câteva minute si dispar la încetarea cauzelor sau la administrarea unor compusi nitrici (Nitroglicerina, Nitrit de amil).

Etiopatogenie
Principala cauza (90 - 95%) este ateroscleroza coronariana, care se manifesta sub forma de stenozari sau obliterari coronariene si zone de necroza si fibroza miocardica difuza. Valvulopatiile aortice, anemia, tahicardiile paroxistice, hipertiroi-dismul etc. reprezinta cauze mult mai rare.

între nevoile miocardului (mai ales în O2) si posibilitatile arterelor coronare. în mod normal, circulatia coronariana se adapteaza necesitatilor miocardului, putând creste la efort de 8 - 10 ori. Angina pectorala apare pe fondul unei insuficiente coronariene cronice datorita coronarelor stenozate.

Conditiile declansatoare
Sunt reprezentate de efort, emotii etc. - impun miocardului un efort suplimentar, deci necesitati suplimentare de O2, dar circulatia coronariana cu leziuni de ateroscleroza este incapabila sa-si mareasca debitul. Apar astfel o ischemie miocardica acuta, o insuficienta coronariana acuta, cu acumularea unor produse de catabolism (acid lactiv, piruvic etc.) care excita terminatiile nervoase locale si produc impulsul dureros (criza de angina).

Simptome
Simptomul principal este durerea, care are caracter constrictiv, "ca o gheara, arsura sau sufocare", si este însotita uneori de anxietate (sentiment de teama, teama de moarte iminenta), este variabila - de la jena sau disconfort la dureri atroce.

Sediul este reprezentat de regiunea retrosternala mijlocie si inferioara si de regiunea pre-cordiala, pe care bolnavii o arata cu una sau ambele palme. Iradiaza în umarul si membrul toracic stâng, de-a lungul marginii interne, pâna la ultimele doua degete, uneori catre mâna dreapta sau bilateral, spre gât, mandibule, arcada dentara, omoplat. Iradierile nu sunt obligatorii. Importante sunt iradierile în regiunea cervicala anterioara si mandibula sau în ambele membre superioare, durata este de 1 - 3', rar 10 - 15', iar frecventa crizelor este variabila.

Durerea apare în anumite conditii: abuz de tutun, crize tahicardice, efort fizic, de obicei la mers, emotii, mese copioase, frig sau vânt etc. Cedeaza prompt la repaus si la administrarea de Nitroglicerina (1 - 2' rar 3', test de diferentiere).

Criza dureroasa este însotita uneori de palpitatii, transpiratii, paloare, lipotimie, lipsa de aer, eructatii. înca o metoda de exceptie.

Explorari :
Electrocardiograma.
- in repaus ~ 50 % normala;
- in criza de angina
- la efort

• Ce modificari pot apare:

- Unda T negativa in cateva conduceri (boala este segmentara)
- Segment ST – subdenivelat ,cel mai frecvent
- supradenivelat
- Tulburari de ritm si de conducere

Explorari
• Electrocardiograma la effort
• Monitorizare Ecg
• Radiografia –nu aduce date pentru diagnostic.
• Ecocardiografia- de obiceie este normala
o in criza –tulburari de contractilitate
o semne de afectareanterioara (infarct)
o eliminaaltecauze de durere:disectia de Ao.,pericardita, leziunivalvulare, CMH
• Eco-Stress farmacologic

• Scintigrma miocardica –la repaus
- la effort
• Tomografia computerizata – inca in studiu
• Rezonata magnetica
Explorari invazive
­ Coronarografia
­ Ecografia intravasculara ( IVUS)


Tratament
Tratamentul nonfarmacologic este foarte important si consta in:
-oprirea fumatului
- efort fizic
- alimentatie
- reducerea greutatii

Tratament farmacologic:
- Tramentul factorilor de risc : HTA,dislipidemia, diabet
- Tratament antiischemic
- beta bocante:metoprolol sucinat,atenolol,nebivolol
- nitrati- NG in criza anginoasa
- adminstrare continua- eficienta mica
- inhibitori canale If(produc bradicardie) Ivabradine
- trial ASSOCIATE

Tratamenta antiagregant :
- aspirina-aspenter,tromboass,aspirina (80- 300mg)
- clopidogrel ( PLAVIX 75mg

Tratament anticoagulant: la cei care nu tolereaza aspirina sau clopidogrel, cei cu fi. Atriala,proteze
Blocanti ai canalelor de Ca.: dilzem, verapamil
Inhibitori ai enzimei de conversie: perindopril

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE