background img

Articole noi

Pelagra (scorbutul alpin) deficitul vitaminei PP (acidului nicotinic)

Pelagra (scorbutul alpin) deficitul vitaminei PP (acidului nicotinic)

În 1735, Gaspar Cassal a descris pelagra, depistând această boală în rândul oamenilor care foloseau porumbul în calitate de aliment de bază. Răspândită îndeosebi în Spania, pelagra era înregistrată şi în sudul Franţei, în Italia şi în Balcani.

În America, pelagra se întâlnea mai ales în Vestul Mijlociu, unde populaţia săracă folosea în alimentaţie produse cu o minimă cantitate asimilabilă de acid nicotinic. Deşi toate boabele conţin acid nicotinic, oamenii nu pot asimila această vitamină din bob. În boabe, acidul nicotinic este conţinut sub formă de niacetină, substanţă în care acidul nicotinic se află în alianţă cu alţi compuşi şi care nu este supusă descompunerii în tractul gastrointestinal al omului.

Însă, la prelucrarea grăunţelor cu o soluţie bazică, de exemplu var, din niacetină se disociază vitamina respectivă (PP), care poate fi asimilată în tractul gastrointestinal.

Deficitul acidului nicotinic provoacă nu numai apariţia iritaţiilor solzoase pe piele, inflamarea şi hiperemia limbii, inflamarea mucoasei intestinelor şi diareea, dar şi dereglări grave ale sistemului nervos. Într-adevăr, chiar şi în anii '20 ai secolului trecut, medicii internau în clinicile psihiatrice un număr mare de bolnavi din cauza dereglărilor grave ale sistemului nervos, care puteau fi tratate prin administrarea la timp a acidului nicotinic. Deficitul acidului nicotinic în alimentaţie este înregistrat şi în prezent în unele regiuni ale Asiei şi Americii de Sud, unde porumbul (maisul) constituie alimentul de bază al meniului zilnic.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE